Prolaktin

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190211
Dojenje

Prolaktin je hormon koji proizvodi i luči adenohipofiza - prednji deo hipofize. Prolaktin se drugačije naziva i hormon laktacije.

Takav naziv ima jer aktivno učestvuje u pripremanju žene za dojenje - laktacija se povećava i počinje da sintetiše mleko u grudima. Fiziološka uloga prolaktina kod muškaraca još uvek nije u potpunosti utvrđena.

Sekrecija prolaktina kod ćoveka je neravnomerna. Tokom dana je niža i raste tokom sna. Menstrualni ciklus ima veoma mali uticaj na nivo prolaktina.

Za vreme trudnoće nivo prolaktina raste, a tokom perioda laktacije se naglo menja, u zavisnosti od učestalosti dojenja. Veliki broj fizioloških situacija može izazvati povećan nivo prolaktina u krvi - iritacije u periodu dojenja, stres, težak fizički rad, seksualna aktivnost, itd.

Nivo prolaktina

Normalne vrednosti prolaktina variraju između 59 - 619 iIU/l. Ako je nivo prolaktina veći, onda se javlja bol u grudima, javlja se glavobolja i nefokusiran vid, neredovan ciklus i ovulacija, amenoreja, suvoća vagine. Takođe je moguće spontano pojavljivanje i curenje mleka iz grudi. Kod znatno visokih vrednosti prolaktina se može pojaviti i hipotireoidizam.

Hormon dojenja

Povećane količine prolaktina mogu imati ozbiljne negativne posledice kao što je sterilitet, koji je rezultat sprečene ovulacije. Kada nivo prolaktina postane previše visok, primetan je poremećaj u proizvodnji gonadrotopina u hipotalamusu i lutenizirajućeg hormona u hipofizi. Ovi procesi prouzrokuju poremećaje u proizvodnji progesterona i estrogena.

Postoji nekoliko razloga za visoke vrednosti prolaktina u organizmu. Najčešći razlog za povišen prolaktin jeste adenom hipofize. On se definiše kao dobroćudno oboljenje, a ne kao rak. Drugi mogući razlozi su unos proteina, lekovi protiv bolova, antidepresivi, kontracepcijske pilule, tablete za povišen krvni pritisak, neki hormonski lekovi, narkotici i alkohol.

Uzroci visokog nivoa prolaktina mogu biti i oboljenja mozga, ciroza jetre, problemi sa radom štitne žlezde, oboljenje jajnika. Kod 65% pacijenata na hemodijalizi se utvrđuje visok nivo prolaktina. Iz tog razloga se smara da se oboljenja bubrega mogu povezati sa adenom hipofize.

Visok nivo prolaktina se može ustanoviti pomoću uzorka krvi, gde je uvek potrebno uraditi dva testa, ne bi li se otkrila povećana količin aprolaktina. Nakon ispitivanja krvi se odlazi na skener, da bi se ustanovilo da li ima tumora na hipofizi. Tumor se može sresti kod oko 5% žena sa visokim prolaktinom.

Nizak nivo prolaktina može biti prouzrokovan predoziranjem lekom Viteksom, bolesestima kao što su to autoimune bolesti, postoperativni periodi, poremećaj u radu prednjeg dela hipofize.

Nivoi prolaktina

Test za prolaktin

Pomoću ovog testa se meri nivo prolaktina u krvi. Pre testa ne bi trebalo da se unose hrana i voda, a koliki je to period, to određuje lekar. Ispitivanje ne bi trebalo da se vrši tokom trajanja emocionalnog stresa ili fizičkog rada neposredno pre testa, stimulacije bradavica, problema sa snom.

Test za utvrđivanje nioa prolaktina se vrši kako bi se otkrili mogući razlozi izostanka ciklusa; da se ustanovi da li postoji tumor hipofize; kod muškaraca, kod kojih se sumnja da postoji problem sa hipofizom.

Lečenje visokog nivoa prolaktina

Kako bi se visok nivo prolaktina izlečio, a koji je posledica bubrežne insufijencije ili hipotireoze, određuje se hormonska terapija. Cilj terapije je da normalizuje količine prolaktina u krvi i da eliminiše galaktoreju /sekrecija grudi/.

Kada je uzrok visokog prolaktina unos određenog leka, onda se terapija lekom prekida. Kod prisustva tumora hipofize se preduzima medikamentozno ili hiruško lečenje, u zavisnosti od veličine tumora.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji