Vitamin K2 je vitamin rastvorljiv u mastima koji je otkriven 1929. godine. Ovaj vitamin ima veoma važnu ulogu u koagulaciji krvi. On je potreban i za lakšu i pravilnu apsorpciju kalcijuma u organizmu što sa svoje strane poboljšava jačinu naših kostiju i značajno smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
Vrste vitamina K:
Vitamin K u svojoj suštini predstavlja grupu vitamina rastvorljivih u mastima koji se dele na:
- vitamin K1 - ovo je jedan od prirodnih oblika vitamina K koji odgovara pravilnom zgrušavanju krvi:
- vitamin K2 - ovaj oblik vitamina K lakše apsorbuje organizam, koji takođe pomaže kostima i tkivima;
- vitamin K3 - ovo je vrsta sintetičkog oblika vitamina K.
Vitamin K2 štiti od kardiovaskularnih oboljenja, čini kožu i kosti zdravim, poboljšava moždanu funkciju, pomaže rastu i mentalnom razvoju i koristi se kao preventivna mera protiv raka.
Koristi vitamina K2
Kalcijum koji se nagomilava u mekim tkivima kao na primer arterijama je glavni krivac za kardiovaskularna oboljenja koja su poznata čoveku. Vitamin K2 je vrsta regulatora koji pomoću različitih proteina preusmerava i odlaže kalcijum do pravilnih mesta, pri čemu štiti i od kardiovaskularnih oboljenja i od bolesti skeletnog sistema.
Druga funkcija ovog vitamina koja je veoma važna je što on aktivira proteine, koji odgovaraju za kontrolu rasta ćelija. To znači da ima veoma važnu ulogu u zaštiti od raka. Vitamin K2 poboljšava korišćenje energije od strane našeg tela poboljšavajući osetljivost na insulin.
Ovaj vitamin je i veoma važan regolatur polnih hormona povećavajući nivo testosterona kod muškaraca i smanjuje testosteron koji je suvišan kod žena.
Deficit vitamina K2
Ako imate nedostatak vitamina K2, onda možda imate sledeće simptome:
- prekomerno krvarenje;
- masnice i modrice;
- lomljivi nokti;
- popucale usne;
- zatvor.
Preporučujući unos vitamina K2:
- uzrast od 0 do 2 meseca - 2 mg;
- uzrast od 7 do 12 meseci - 25 mg;
- uzrast od 1 do 3 godine - 30 mg;
- uzrast od 4 do 8 godina - 55 mg;
- uzrast od 9 do 13 godina - 60 mg;
- uzrast od 14 do 18 godina - 75 mg;
- žene iznad 18 godina - 90 mg;
- muškarci iznad 18 godina - 120 mg.
Hranljivi izvori vitamina K2
- povrće tamnih listova - lisnato povrće je veoma dobar izvor vitamina K2 i osim toga ono ima veliku količinu kalcijuma. Najviše ovog vitamina možete pronaći u kelju u kojem ima 882 mikrograma u porciji od 100 grama. Drugo takvo povrće su rukola, kres salata, listovi repe, cikorija i zelena salata;
- prokelj - u 100 grama prokelja je sadržano 194 mikrograma vitamina K2;
- mladi luk - u 100 grama mladog ima 207 mikrograma vitamina K2;
- brokoli - u 100 grama brokolija sadržano je 220 mikrograma vitamina K2;
- špargle - u 100 grama špargli pripremljenih na pari sadržano je 80 mikrograma vitamina K2;
- kupus - u porciji od 100 grama kupusa sadržana je cela potrebna doza za dan;
- kiseli krastavčići - u 100 grama ukusnih kiselih krastavčića sadržano je 130 mikrograma vitamina K2;
- sušene plave šljive - konzumacijom 100 grama sušenih plavih šljiva nabavite više od 70% potrebne dnevne doze vitamin K2.
A hrana koja ima posebno visok sadržaj vitamina K2 su:
- žumance jajeta - između 29.1 do 33.5 mikrograma u 100 grama;
- pileće meso - od 5.8 do 11.3 mikrograma u 100 grama;
- svinjsko meso - od 0.2 do 9.9 mikrograma u 100 grama;
- teleće meso - od 1.1 do 9.3 mikrograma po porciji od 100 grama;
- sir - od 4.7 do 10.2 mikrograma na 100 grama;
- mleko - od 0.8 do 1.0 na 100 ml;
- natto - fermentisana zrna soje - od 939 do 998 na 100 grama.
Komentari