Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Vitamin K2 - zašto je važan i kako da ga nabavimo?

Vitamin K2 - zašto je važan i kako da ga nabavimo?

Izvori vitamina K2

Vitamin K2 je vitamin rastvorljiv u mastima koji je otkriven 1929. godine. Ovaj vitamin ima veoma važnu ulogu u koagulaciji krvi. On je potreban i za lakšu i pravilnu apsorpciju kalcijuma u organizmu što sa svoje strane poboljšava jačinu naših kostiju i značajno smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Vrste vitamina K:

Vitamin K u svojoj suštini predstavlja grupu vitamina rastvorljivih u mastima koji se dele na:

- vitamin K1 - ovo je jedan od prirodnih oblika vitamina K koji odgovara pravilnom zgrušavanju krvi:

- vitamin K2 - ovaj oblik vitamina K lakše apsorbuje organizam, koji takođe pomaže kostima i tkivima;

- vitamin K3 - ovo je vrsta sintetičkog oblika vitamina K.

Vitamin K2 štiti od kardiovaskularnih oboljenja, čini kožu i kosti zdravim, poboljšava moždanu funkciju, pomaže rastu i mentalnom razvoju i koristi se kao preventivna mera protiv raka.

Koristi vitamina K2

Kalcijum koji se nagomilava u mekim tkivima kao na primer arterijama je glavni krivac za kardiovaskularna oboljenja koja su poznata čoveku. Vitamin K2 je vrsta regulatora koji pomoću različitih proteina preusmerava i odlaže kalcijum do pravilnih mesta, pri čemu štiti i od kardiovaskularnih oboljenja i od bolesti skeletnog sistema.

Druga funkcija ovog vitamina koja je veoma važna je što on aktivira proteine, koji odgovaraju za kontrolu rasta ćelija. To znači da ima veoma važnu ulogu u zaštiti od raka. Vitamin K2 poboljšava korišćenje energije od strane našeg tela poboljšavajući osetljivost na insulin.

Ovaj vitamin je i veoma važan regolatur polnih hormona povećavajući nivo testosterona kod muškaraca i smanjuje testosteron koji je suvišan kod žena.

Deficit vitamina K2

Ako imate nedostatak vitamina K2, onda možda imate sledeće simptome:

- prekomerno krvarenje;

- masnice i modrice;

- lomljivi nokti;

Prokelj je bogat vitaminom K2

- popucale usne;

- zatvor.

Preporučujući unos vitamina K2:

- uzrast od 0 do 2 meseca - 2 mg;

- uzrast od 7 do 12 meseci - 25 mg;

- uzrast od 1 do 3 godine - 30 mg;

- uzrast od 4 do 8 godina - 55 mg;

- uzrast od 9 do 13 godina - 60 mg;

- uzrast od 14 do 18 godina - 75 mg;

- žene iznad 18 godina - 90 mg;

- muškarci iznad 18 godina - 120 mg.

Hranljivi izvori vitamina K2

- povrće tamnih listova - lisnato povrće je veoma dobar izvor vitamina K2 i osim toga ono ima veliku količinu kalcijuma. Najviše ovog vitamina možete pronaći u kelju u kojem ima 882 mikrograma u porciji od 100 grama. Drugo takvo povrće su rukola, kres salata, listovi repe, cikorija i zelena salata;

- prokelj - u 100 grama prokelja je sadržano 194 mikrograma vitamina K2;

- mladi luk - u 100 grama mladog ima 207 mikrograma vitamina K2;

- brokoli - u 100 grama brokolija sadržano je 220 mikrograma vitamina K2;

- špargle - u 100 grama špargli pripremljenih na pari sadržano je 80 mikrograma vitamina K2;

- kupus - u porciji od 100 grama kupusa sadržana je cela potrebna doza za dan;

- kiseli krastavčići - u 100 grama ukusnih kiselih krastavčića sadržano je 130 mikrograma vitamina K2;

- sušene plave šljive - konzumacijom 100 grama sušenih plavih šljiva nabavite više od 70% potrebne dnevne doze vitamin K2.

A hrana koja ima posebno visok sadržaj vitamina K2 su:

- žumance jajeta - između 29.1 do 33.5 mikrograma u 100 grama;

- pileće meso - od 5.8 do 11.3 mikrograma u 100 grama;

- svinjsko meso - od 0.2 do 9.9 mikrograma u 100 grama;

- teleće meso - od 1.1 do 9.3 mikrograma po porciji od 100 grama;

- sir - od 4.7 do 10.2 mikrograma na 100 grama;

- mleko - od 0.8 do 1.0 na 100 ml;

- natto - fermentisana zrna soje - od 939 do 998 na 100 grama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest