Bonapeti.rs»Članci»Hormoni»Somatotropin

Somatotropin

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4049088
Somatotropin

Hipofiza je malo ovalno telo, koje se nalazi u koštanoj duplji lobanje i povezano je sa hipotalamusom. Hipofiza je okruglog oblika i njena dužina može biti 8 - 10 mm. Kod muškaraca je prosešno teška oko 0.6 g, a kod žena se za vreme trudnoće njena težina povećava i ne vraća prvobitnu težinu, pa kod žena koje su rađale može da teži više od 1 grama.

Hipofiza je žlezda koja se sastoji iz dva osnovna dela - neurohipofiza i adenohipofiza. Somatotropin je hormon koji se proizvodi u drugo delu hipofize. To je hormon rasta, koji je glavni učesnik i regulator rasta tela i metabolizma. Naziv mu potiče iz grčkog jezika i znači rast tela.

Normalan rast, mršave noge i ravan stomak ukazuju na normalan nivo somototropina. Zato je veoma važno da hipofiza normalno radi, kako bi mogla da proizvodi somatotropin. Kako bi pomogao hipofizi da obavlja svoje funkcije, svaki čovek bi trebalo da se hrani zdravo i uravnoteženo, a najkasniji obrok da mu bude do 19 sati uveče. Hipofiza voli namirnice kao što su mlečni proizvodi, grožđe, kajsije, grejpfrut, avokado i breskve.

Dejstvo somatotropina

Glavna uloga somatotropina kao hormona rasta je da stimuliše rast tela. On ima i važnu ulogu u razmeni lipida, ugljenih hidrata i proteina.

Što se tiče metabolizma proteina, somatotropin učestvuje u usvajanju kisleina i istovremeno učestvuje u izgradnji proteina. Kada je u pitanju metabolizam lipida, on potpomaže usvajanje masti i stimuliše razgradnju triglicerida. Somatotropin je jedna od materija koja održava normalan nivo glukoze u krvi pri razmeni ugljenih hidrata. Istovremeno potiskuje insulin.

Nedostatak somatotropina

Nedostatak ili prekomerna količina somatotropina vodi od bolesti i defekata, koji sa svoje strane pokazuju koliko je važna uloga ovog hormona. Deficit somatotropina se javlja kod usporenog rasta ili nanizma - patuljasti rast. Prisustvo ovog deficita može biti i nasledno i zavisi od uzrasta u kome se javlja.

Kajsije

Deca kod kojih je prisutan nedostatak hormona rasta ne rastu normalno i niži su od svojih vršnjaka. Skloni su gojaznosti, imaju piskav glas i dečiji izgled lica. Dečaci imaju mali penis i skroum, a takođe i kasnije polno sazrevaju. Deficit ovog hormona je retka pojava i smatra se da ga mogu imati 60 dece u milion stanovnika.

Pojava nedostatka somatotropina u zrelom dobu se povezuje sa ozbiljnim oboljenjima kao što je tumor hipofize ili tumor mozga, kao i povrede. Ovaj nedostatak se takođe veoma retko sreće. Starije osobe, kojima nedostaje ovaj hormon rasta imaju prekomernu težinu, depresiju i neuroze, osećaj slabosti i brzog umaranja, promene na kostima, pa to povećava rizik od preloma.

Drugi aspekt kod problema sa somatotropinom jeste njegova prekomerna sekrecija. To je prouzrokovano raznim faktorima, a posledica su bolesti - akromelagija i gigantizam.

Akromelagija je posledica prekomerne sekrecije somatotropina u zreloj dobi. Može se primetiti povećanje ekstermiteta, nosa, usana, jezika, poremećaji u radu srca. Takođe, javljaju se i poremećaji u metabolizmu.

Gigantizam je posledica prekomerne sekrecije somatotropina u dečijem uzrastu ili u vreme adolescencije. Često je posledica tumora u oblasti ćelija somatotropina. Karakteriše ga gigantski rast, odakle i potiče sam naziv ovog poremećaja. Često su ovakva deca visoka preko 2 metra, pa čak i više.

Unos somatotropina

Somatotropin se može unositi u vidu dodatka za sportiste, pa se zahvaljujući njemu može povećati mišićna masa. On deluje na posebne ćelije u miđićima, pa se tako mišićna masa povećava. Istovremeno somatotropin potpomaže sagorevanje suvišnih masti. To su dva glavna razloga da somatotropin bude popularan u bodibildingu.

Osim već navedenih razloga, unos hormona rasta se dovodi u vezu sa uklanjanjem bora, stimulisanjem imuniteta, jačanjem kože, poboljšanjem kvaliteta sna i kvaliteta seksulanog života, poboljšanjem mentalnih akivnosti i snižavanjem krvnog pritiska, zaštitom od osteoporoze, ravnotežom lipoproteina u krvi.

Uprkos korisnih efekata, unos somatotropina može izazvati hipertrofiju bubrega i srca, kao i druge neželjene zdravstvene probleme.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Preporučeno

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji