bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Konzerviranje i čuvanje tikvica

Konzerviranje i čuvanje tikvica

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1475
Tikvice

Tikvice su rano prolećno povrće koje je omiljeno tokom celog leta zbog svog dobrog ukusa i veoma pristupačne cene. Od tikvica može da se napravi toliko mnogo jela - dodaju se u đuveč, supu, pirinač, a predivne su i kad su pripremljene u obliku ćuftica, pečene u tiganju ili na roštilju, čak i kao musaka s jajima i kiselim mlekom.

Iz tog razloga veliki broj domaćica želi da ima konzervirane tikvice koje mogu da koriste i tokom hladnih zimskih meseci. Evo ideja kako tačno da ih čuvate.

Da biste sačuvale tikvice svežije duže vreme, treba da ih čuvate u frižideru. Najbolje da ih ostavite cele. Stavite ih u deo frižidera koji je predviđen za povrće. Na taj način mogu da se sačuvaju nekoliko dana, ali ne preterujte sa čekanjem - odjednom se pokvare, ne čekajte više od tri dana.

Ako želite da ih čuvate u zamrzivaču postoji nekoliko načina, ali treba da imate u vidu da se osobine ukusa tikvice ne sačuvaju potpuno. Nakon što je jednom bila zamrznuta, prilikom odmrzavanja je mekša.

Ako ste ipak rešili da zamrznete tikvice za hladnu zimsku sezonu, jedan od načina je da ih isečete na kockice koje možete da koristite za različite vrste jala.

Možete takođe da ih isečete na šajbne ili na kriške i ponovo da ih čuvate u zamrzivaču. Ali ako ste odabrali ovu varijantu dobro je da pre nego što ih sačuvate da ih blanširate, ne više od dva minuta (tikvica je krhko povrće) i da ih ostavite da se veoma dobro ocede.

Nećete pogršiti ako ih propržite, začinite mirođijom i belim lukom i zamrznete takve. Nakon što dođe vreme za odmrzavanje možete da ih stavite i u mikrotalasnu pećnicu.

Konzerviranje tikvica može da se izvrši na nekoliko načina, ali u praktičnijoj varijanti od zamrzavanja, jer tako se više sačuva povrće. Isecite prethodno oprane tikvice na šajbne, može i na kockice, kako smatrate da je praktičnije.

Stavite ih u teglu, dodajte vodu i aspirin - dva komada, nakon toga treba da ih skuvate ne duže od pet minuta. Napravljene na taj način možete da ih koristite i za prženje i za kuvanje.

Druga varijanta za konzerviranje tikvica - isecite ih na kockice i stavite u tegle, dodajte so, mirođiju i jedan aspirin. Ponovo treba da se kuvaju oko pet minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest