Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da konzerviramo boraniju i pasulj

Kako da konzerviramo boraniju i pasulj

Nina IvanovaNina Ivanova
Šef kuhinje
47238
Konzerviranje pasulja

Konzerviranje boranije bi nam uštedelo dosta vremena, a i tako bismo imali gotov ručak, kada smo u žurbi. Tako možete konzervirati pasulj i boraniju.

Ako odlučite da konzervirate boraniju, važno je da je ona sveže ubrana. Pažljivo pogledajte krajeve da nisu uvenuli. Boranija se sprema tako što prvo isečete krajeve svake mahune.

Ako su mahune mnogo duge, možete da ih isečete na komadiće. Blanširanje boranije traje 2-3 minuta, a zatim se odmah potapa u hladnu vodu.

Tako će boranija zadržati zelenu boju i neće potamniti. Boraniju stavite u tegle, nakon što se ocedi i ohladi u potpunosti. Nemojte da stavljate vruću boraniju u tegle, jer onda će početi proces fermentacije, pa će se pojaviti i talog.

Kada poređate boraniju u tegle, sipajte vodu do kraja, dodajte malo soli i aspirina i zatvorite tegle. Kuvajte tegle oko sat vremena. Potrebno je da voda proključa. Nakon toga ostavite tegle u vodi, dok se ona ne ohladi (najmanje 40 minuta).

Konzerviranje pasulja

Kod konzerviranja pasulja ima drugih pravila koje je poželjno znati. Kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja, treba da znate nekoliko pravila za njegovo konzerviranje. Jedno od njih jeste da dobro skuvate pasulj pre nego što ga stavite u tegle.

Drugo veoma važno pravilo je da ne prepunite tegle. Dobro je da ne stavite so, kada ga zatvarate u tegle. So se stavlja na kraju, kada odlučite da da koristite.

Ako želite da vam konzervirani pasulj traje duže, poželjno je da tegle kuvate najmanje 40 minuta, a najbolje sat do sat i po. Inače, za brzu konzumaciju možete pasterizovati 10-15 minuta i čuvajte u frižideru. U takvom slučaju stavite so u tegle. Pasulj može biti kuvan ili ispržen.

Pasulj se konzervira tako što se prvo dobro skuva, pa se sipa u prethodno zagrejane tegle. Tegle treba da budu suve i čiste.

Konzerviranje pasulja

Skuvan pasulj se isipa u tegle dok je topao. U teglama treba da ima tečnosti, a ne samo pasulja. Isipajte pasulj zajedno sa bujonom. Ako je pasulj mnogo gust, možete doliti vodu, kada ga isipate u tegle. U suprotnom, postoji mogućnost da se pokvari, iako je pasterizovan.

Konzerviran pasulj je veoma pogodan za brza jela, jer je u potpunosti skuvan i gotov. Dodavanjem povrća i začina možete na brzinu napraviti ukusan ručak ili večeru.

U nekim delovima Balkana se prave i razna ukusna jela sa pasuljem, koja se takođe mogu konzervirati. Na primer, skuvan pasulj, kiseli krastavčići, paprike i paradajz pire. Druga varijanta je pasulj, kiseli krastavčići, crvene paprike, šargarepe i grašak.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest