Koenzim Q

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Riba

Konezim Q (CoQ) je veoma važan za zdravlje, a najviše za zdravlje srca i krvnih sudova. Njegova hemijska struktura je otkrivena 1957. godine, prema kojoj se pokazalo da ljudsko telo može da proizvodi konezim Q tako što koristi aktivnost metabolizma. Koenzim Q je poznat još i kao konezim Q10. Broj 10 nakon njegovog naziva se odnosi na određeni deo njegove hemijske strukture, koji se drugačije naziva i lanac izoprena.

Koenzim Q predstavlja materiju koja je nalik vitaminima, a koja ima glavnu ulogu u disanju ćelija, koje se osvaruje sa unutrašnje strane mitohondrija ćelijskih organela, a koje su odgovorne za proizvodnju energije ćelijama - adenozinfrifosfat (ATF).

Oko 95% energije koja se proizvodi u telu čoveka je u obliku ATF - a, a organi koji su najviše aktivni - srce, bubrezi i jetra - sadrže najveće količine koenzima Q jer, kako se može zaključiti, imaju najveću potrebu za njim.

Uloge koenzima Q

Proizvodnja energije - specijalni deo ćelija, tzv. mitohondrije, uzimaju masti i druge materije i pretvaraju ih u energiju koja se može koristiti. Ovaj proces uvek zahteva prisustvo koenzima Q.

Ćelijska zaštita - koenzim Q je veoma dobar antioksidant, koji organizam koristi kako bi zaštitio ćelije od povreda koje može prouzrokovati kiseonik i slobodni radikali.

Koristi od koenzima Q

Meso

Koenzim Q ima važnu ulogu u prevenciji i lečenju srčanih bolesti, koje su povezane sa aritmijom, anginom pektoris, srčanim udarom, prolapsom mitralnog zaliska, visokim krvnim pritiskom, koronarnom bolešću, aterosklerozom i srčanom insufijencijom, rakom dojke, AIDS - om, sterilnošću, mišićnom distrofijom, problemima sa desnima i čirevima u želucu.

Kako smo već pomenuli, dokazano je da koenzim ima blagotvorni efekat kod osoba koje su pretrpele infarkt. Prijem ovog koenzima tri dana nakon infarkta smanjuje mogućnost da se pojavi drugi infarkt. Osobe koje konzumiraju koenzim Q profilaktično i koje imaju predispozicije za pojavu srčanih problema, mogu se zaštititi od nastanka trombova i naslaga u koronarnim arterijama.

Istraživanja su pokazala da koenzim Q10 ima sposobnost da snižava krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Pozitivno deluje i na prisustvo lošeg holesterola.

Budući da pozitivno deluje na srce i nivo krvnog pritiska, koenzim je koristan u lečenju podmukle bolesti dijabetesa.

Problem sa desnima je ozbiljan i rasprostranjen problem. Ustanovljeno je da osobe sa ovakvim problemima imaju nizak nivo koenzima Q10, a njegov prijem obnavlja obolelo tkivo.

Koenzim Q10 je dobar u borbi protiv starenja. Prijem velikih količina ovog koenzima usporava razvoj Parkinsonove bolesti. Ojačava imunitete i štiti organizam od raznih virusnih infekcija.

Nedostatak koenzima Q

Nedostatak koenzima Q se dovodi u vezu sa raznim problemima, kao što su srčana aritmija, angina i visok krvni pritisak, a takođe se povezuje i sa regulacijom šećera u krvi. Problemi sa desnim i čirevima u želucu takođe mogu upućivati na nedostatak koenzima.

Lekovi koji snižavaju nivo holesterola takođe snižavaju i nivo koenzima Q u krvi.

Koenzim Q ima važnu ulogu kada je snabdevanje vitaminom E u pitanju. Kada se vitamin E "iskoristi" i ispuni svoju ulogu antioksidanta, zaštitni omotač ćelijskih membrana, koenzim Q može obezbediti još doza ovog vitamina, kao i obnavljanje njegove antioksidantne sposobnosti.

Izvori koenzima Q

Svi organzmi koji udišu kiseonik imaju u sebi koenzimske materije. Veoma dobri izvori konezima Q je meso jetre i srca. Riba je takođe bogata koenzimom Q. Što se tiče povrća, ovim koenzimom su najbogatiji brokoli, spanać i peršun, a od voća su to jagode, jabuke, avokado, pomorandža i grožđe.

Kada je reč o uljima, najviše koenzima Q se može naći u maslinovom, sojinom i ulju od semenki grožđa. Orašasti plodovi su takođe bogati ovom materijom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji