Vitamin B10

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196254
Crna džigerica

Vitamin B10 ili Para-amino-benzoeva kiselina je ne toliko poznat, ali vrlo važan vitamin. Naziva se često i "vitaminom u vitaminu", jer pomaže formiranje folne kiseline. Ovaj vitamin je među najmlađim članovima porodice B-kompleksa, i ponekad ga još uvek smatraju pripadnikom grupe supstanci, sličnih vitaminima.

B10 je vitamin rastvorljiv u vodi, koji se razgrađuje na visokoj temperaturi. 4-Aminobenzojeva kiselina je poznata od 1863. godine, ali su svojstva ovog vitamina otkrivena u prvoj polovini XX veka.

Jedna od najvažnijih funkcija vitamina B10 je da pomaže rad drugih vitamina, kako formiranja folne kiseline, tako i apsorpcije vitamina B5, povećanja efektivnosti vitamina C i ostalih vitamina iz grupe B.

Osim toga, vitamina B10 je moćan antioksidant, koji ima vrlo važnu funkciju održavanja kože zdravom, štiteći je od opekotina od sunca i smanjujući pojavu bora. Vitamin B10 utiče na rast kose i štiti je od prevremenog sedenja.

Zahvaljujući gorepomenutom, ovaj vitamin je osnovna komponenta u proizvodnji mnogih kozmetičkih preparata - krema za opekotine od sunca, šampona, balsama, losiona. Losioni sa 4-Aminobenzojevom kiselinom za formiranje tena deluju zaštitno protiv štetnih UV zraka.

Vitamin B10 učestvuje aktivno u apsorpciji belančevina, u metabolizmu gvožđa i formiranju eritrocita. Ima sposobnost poboljšanja sinteze folne kiseline i apsorpcije pantoteinske kiseline.

Izvori vitamina B10

Vitamin B10 se sintetiše u organizmu, ali je poželjno uneti ga i kroz namirnice. Najbolji prirodni izvori vitamina B10 su džigerica, pivski kvasac, bubrezi, žitarice, pirinač, mekike, pšenične klice, melasa, krompir, mlečni proizvodi, riba i orasi. 4-Aminobenzojeva kiselina u organizmu i proizvodima može biti uništena sulfamidnim lekovima, obradom hrane, alkoholom i estrogenom.

Doziranje vitamina B10

Količine vitamina B10 se mere u miligramima (mg). Konkretna i tačna potrebna dnevna doza vitamina ne postoji, ali se smatra da je ona između 2-4 mg. U preparatima sa B kompleksom i visokokvalitetnim multivitaminima se nalazi između 30 i 100 mg. Isto tako, može se naći kao dodatak i B-kompleks u kapsulama, u dozama od 30 do 1000 mg, običnim i sa postepenim oslobađanjem. Obično se unosi tri puta dnevno po 30-100 mg.

Koristi od vitamina B10

Vitamin B10 deluje kao koenzim pri razgradnji i korišćenju belanačevina. Sledstveno tome se poboljšava rad digestivnog trakta. Važan je i rad 4-Aminobenzojeve kiseline u formiranju crvenih krvnih zrnaca (eritrocita).

Krompir

Vitamin B10 je poznat i po sposobnosti da sačuva duže prirodnu boju kose. Njegovo dejstvo štiti od prerane pojave sedih dlaka i sedenja kose. Osim toga, uspeva da poboljša rad kose.

Smatra se da kombinacija folne kiseline i 4-Aminobenzojeve kiseline može pomoći za vraćanje prirodne boje kose koja sedi. Za sada je dokazano samo kod životinja, ali sigurno neće biti na odmet da isprobate ovu kombinaciju umesto farbe za kosu. Možete unositi 1000 mg dnevno, šest dana u nedelji.

Još jedno od korisnih svojstava vitamina B10 je njegova sposobnost da ublaži bol kod opekotina. Dodatno, održava kosu zdravom i glatkom, i usporava pojavu bora. Ljudima, koji koriste penicilin, se preporučuje povećanje unosa 4-Aminobenzojeve kiseline iz prirodnih namirnica i dodataka.

Nedostatak vitamina B10

Orasi

Najčešći znak nedostatka vitamina B10 je ekcem. Kod nedostatka 4-Aminobenzojeve kiseline se može javiti prevremeno sedenje kose i ekcemi na koži. Među simptomima nedostatka ove supstance su stanje umora, depresija, neki digestivni poremećaju. Važno je napomenuti da slični simptomi mogu biti znak nedostatka i nekih drugih vitamina iz B-kompleksa, najviše folne kiseline.

Predoziranje vitaminom B10

Ne postoje podaci o toksičnim efektima predoziranja vitaminom B10, ali se ne preporučuje unos velikih doza vitamina, i to dugoročno. Među ustanovljenim simptomima prekomerne upotrebe 4-Aminobenzojeve kiseline su mučnina, povraćanje, dijareja i drugi gastrointestinalni problemi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji

Povezani recepti