Biotin

AdminAdmin
Glavni urednik
24236
povrće

Biotin je jedan od najpoznatijih vitamina B grupe. On je otkriven krajem 30 - tih godin i početkom 40 - tih godina i prvobitno je imao naziv vitamin H. Danas nam je poznat kao vitamin B7.

Uloge biotina

Proizvodnja energije - biotin učestvuje u metabolizmu šećera i masti. U metabolizmu šećera biotin pomaže u transformaciji šećera od svog prvobitnog stadijuma do pretvaranja u hemijsku energiju koja se koristi. Iz tog razloga bolovi u mišićima i spazama, koji su u vezi sa fizičkim preopterećenjem, mogu biti posledica nesposobnosti organima da na efikasan način iskoristi šećer kao gorivo i upozorenje su organizma o nedostatku biotina.

Sinteza masti (masnih kiselina) - većina klasičnih simptoma nedostatka biotina podrazumeva probleme sa kožom, koji se dovode u vezu sa ulogom biotina u sintezi masti. Biotin je potreban za funkcionisanje enzima u organizmu, tzv, acetil Ko - A karboksilaza. Ovaj enzim povezuje gradvne elemente za proizvodnju masti u telu.

Kada ćelijske komponente masti ne mogu da se pravilno izgrade zbog deficita biotina, kožne ćelije stvaraju probleme. Kod dece se najčešće javlja simptom nedostatka biotina u vidu dermatitisa, stanja kože za koje je tipično da se pojavljuju žućkaste/beličaste fleke oko skalpa, glave, obrva i kože iza ušiju kod novorođenčadi. Kod odraslih takođe postoji slično stanje kože, koje se naziva seboreja.

Održava rad nervnog sistema - budući da se glukoza i masti koriste za proizvodnju energije u okviru nervnog sistema, biotin je pomoćni vitamin u toj oblasti. Postoji veliki broj nervnih simptoma koji ukazuju na deficit biotina. To su grčevi, nedostatak koordinacije (ataksija), nedostatak dobrog mišićnog tonusa (hipotonija).

Koristi od biotina

Biotin može imati veoma važnu ulogu u prevenciji i/ili lečenju sledećih oboljenja: opadanje kose, disbalans creva, uključujući i upalu creva, nervozna creva, Kronova bolest, kolitis, kao i hronična dijareja, nervna rastrojstva, uključujući i grčeve, ataksiju (pokret koji ukazuje na nedostatak koordinacije mišića) i hipotonije (pokret koji ukazuje na nedostatak mišićnog tonusa), kožna oboljenja.

Preporučena dnevna doza biotina

Biotin je dobro poznat vitamin, ali njegova tačna doza još uvek varira i treba je utvrditi. Evropski savet za namirnice određuje 150 mkg kao maksimalnu dozvoljenu dnevnu dozu. Veliki broj američkih specijalista u svojoj oblasti preporučuje doze od 30 do 100 mkg dnevno. Dijabetičari imaju veoma male rezerve vitamina B7. Da bi se snizio nivo šećera u krvi, lekari prepisuju do 15 mg dnevno, što je 100 puta više od doze oju preporučuje Evropski savet za ishranu.

Nedostatak biotina

Kada je reč o nedostatku biotina - namirnice koje su dei dijetea, nedovoljan unos vitamina B5 može dovesti do funkcionalnog deficita biotina, budući da B5 deluje zajedno sa biotinom u metaboličkim procesima. Problemi sa crevima se takođe treba uzeti u obzir kao mogući simptomi nedostatka biotina.

Konzumacija belanceta živog jajeta takođe može doprineti deficitu biotina, jer avidin, gluko - proteinska materija u belancetu, se može povezati sa biotinom i sprečiti njegovo usvajanje u organizmu. Nakon termičke obrade belanceta takvo povezivanje avidina sa belancetom je nemoguće.

Oko 50% trudnica ima nedostatak biotina, što može povećati rizik od defekata pri porođaju. Lekovi kao što su Karbamazepin mogu sprečiti apsorpciju biotina.

Simptomi nedostatka biotina podrazumevaju i ojavu crvenih krugova oko očiju, usta, genitalija i opadanje kose. Moguća je i pojava neurooških simptoma kao što je nepokretnost ekstremiteta, letargija, depresija, halucinacije.

Predoziranje biotinom

Kao i drugi vitamini B grupe, vitamin B7 se iz organizma eliminiše putem urina, a da pritom nema ozbiljno toksično dejstvo.

Izvori biotina

Odličan izvor biotina je paradajz, zelena salata i šargarepa. Veoma dobar izvor vitamina B7 su sledeće namirnice: bademi, jaja, piletina, luk, kupus, krastavac i karfiol. Dobar izvor ovog vitamina su kozje mleko, kravlje mleko, maline, jagode, ovas i orasi.

Žumance jajeta je jedan od najvećih izvora biotina kada su u pitanju namirnice.

Biotin je relativno stabilan pri izlaganju toploti, svetlosti i kiseoniku. Veoma kisela sredina može promeniti sastav ovog vitamina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas