Koenzim A

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190172
Koenzim A

Koenzimi su glavna organska jedinjenja koja uzajamno deluju sa enzimima, kako bi im pomogli da katalizuju reakcije. Enzim ima aktivnu ulogu tako što katalizira reakciju substrata, ali koenzim se poveuje sa drugim koenzimima, menja oblik i pomaže mu da bolje obavi svoje funkcije. U hemisjkom pogledu, koenzim A spada u jednjenja tiola, a to znači da u njegov sastav ulaze sumpor i vodonik.

Koenzim A je od suštinskog značaja. Telo ga proizvodi i ne može da funkcioniše bez njega. Koenzim A olakšava najmanje 100 hemijskih rekacija u telu. Koenzim A se smatra pomoćnim molekulom, hemijskom materijom koja je neophodna za aktiviranje pojedinih enzima i proteina ili važnih hemijskih reakcija.

Prema nekim specijalistima, koenzim A je molekul - pomoćnik koji olakšava proces oksidacije. Taj proces vodi do stvaranja acetil Koenzima A - važne materije koja se koristi za proizvodnju mansih kiselina u živoj ćeliji. Bez tog veoma važnog procesa ne bi bilo ni proizvodnje masnih kiselina/jedinjenja koja održavaju ćelijsku membranu - zaštitni sloj svake ćelije/.

Koenzim A se proizvodi u ćelijama jetre i drugih važnih organa. Najveće koncentracije ovog koenzima se nalaze u srcu, bubrezima, mozgu, nadbubrežnim žlezdama, skeletnim mišićima.

Uloge koenzima A

Veliki broj naučnih istraživanja pokazuju da je koenzim A "glavni enzim" - u suštini, on je najaktivniji enzim u metabolizmu raznih procesa u telu. Koenzim A je veoma važan katalizator koji je neophodan za iskorišćavanje konezima Q, za proizvodnju metaboličkih enzima. Osim toga, smatra se da on ima važnu ulogu u sposobnosti organizma da se izbori sa stresom i za jačanje imunog sistema.

Ovsene pahuljice

Jedna od najvažnijih uloga koenzima A je potreban za odvijanje metaboličkog cikula, poznatog kao Kerbsov ciklus, zavreme kojeg se proizvodi oko 90% energije u telu. Koenzim A je od suštinskog značaja za proizvodnju hidrokortizona - antistres hormona.

Koristi od koenzima A

Koenzim A smanjuje negativne posledice stresa i usporava procese starenja. Kako je svima poznato, stres je odgovoran za tri osnovna uzroka smrti - rak, moždani udar i srčani napadi. Stres slabi imuni sistem, čineći da telo sklono infekcijama i drugim problemima. Kako bi se telo izborilo sa stresom, proizvodi hormone, poznate kao glikokortikoidi. Njihova česta proizvodnja smanjuje rezerve koenzima A u organizmu.

Koenzim A jača imuni sistem i veoma je važan za formiranje i regeneraciju hrskavice i fibroznog vezivnog tkiva. Koenzim A je veoma važan i za smanjenje stresa, jer, kao što smo spomenuli, proizvodi antistres hormon.

Koenzim A je veoma važan za aktivne sportiste, jer dostavlja glavne hranljive materije organizmu, koje su neophodne za proizvodnju anaerobne energije, koja je važna kod intenzivnih treninga.

Postoji i dobra vest za žene u menopauzi. U tom periodu života, svaka žena prolazi kroz razne promene, koje su ujedno razlog za gomilanje masti, povećanje depresije i nervoze. Koenzim A te masne naslage pretvara u energiju.

Bubrezi

Nedostatak koenzima A

Nedostatak koenzima A može naškoditi telu. Može doći do slabljenja imunog sistema, povećanje stresa i svih posledica ovakvih promena.

Izvori koenzima A

Nisu otkriveni izvori koenzima A u namirnicama. Ćelije tela proizvode koenzim A od tri elementa - adenozin trifosfat, cistein i pantotenska kiselina /vitamin B5/. Srećom, svakog dana se ove komponente mogu nabaviti putem hrane i dodataka ishrani.

Među osnovnim izvorima vitamina B5 spadaju pivski kvasac i kvasac za hleb, džigerica, bubrezi, mlečno - kisele namirnice, kikiriki, kaše od celih zrna, mekinja, ovsenih pahuljica, tamnog ćurećeg mesa, zelenih delova biljaka. Drugi izvori vitamina B5 su riba, meso, živina, integralni hleb, matični mleč.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji