Vitamin B5

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Tikvice

Vitamin B5, često nazivan pantotenska kiselina, je član porodice kompleksa B vitamina, i neophodan činilac rasta mnogih vrsta organizama. On, kao i svi vitamini B grupa, igra važnu ulogu za raspodelu masti i proteina. Ovi vitamini su važni i za održavanje mišićnog tonusa, pomažu zdravlje nervnog sistema, kose, kože, očiju, jetre i usta. Naziv pantotenska kiselina dolazi iz grčkoj jezika, i u bukvalnom prevodu znači "svuda".

Vitamin B5, sa svojom metabolički aktivnom formom, se kombinuje sa drugim, manjim molekulom, koji sadrži sumpor, i zajedno obrazuju koenzim A. Ovo dozvoljava da konvertovan vitamin B5 učestvuje u širokom spektru hemijskih reakcija.

Funkcije vitamina B5

- Oslobađanje energije iz ugljenih hidrata i masnoća - kada se nalazi u obliku koenzima A, vitamin B5 igra osnovnu ulogu u oslobađanju energije iz šećera, skrobova i masnoća. Veći deo ove oslobođene energije se pojavljuje na mestima za proizvodnju energije u ćelijama, odnosno mitohondrijama.

- Proizvodnja masti - koenzim A je oblik vitamina B5, koji je isto toliko važan i za stvaranje masti. Dve osnovne vrste masnoća - masne kiseline i holesterol - za svoju sintezu zahtevaju koenzim A. Sfingozin - molekul, koji je trajno zadužen za dostavu hemijskih poruka unutar ćelija, isto tako iziskuje vitamin B5 za svoju sintezu.

- Promena oblika i funkcije proteina - ponekad je važno za organizam da se naprave male hemijske promene u obliku ćelijskih proteina. Na primer, ako jedna ćelija ne želi da njeni proteini budu hemijski podeljeni na druge supstance, može promeniti njihovu strukturu, sa ciljem sprečavanja ovih hemijskih deobi. Jedan od načina da ćelije ispune ovaj zadatak je kroz dodavanje proteinima specijalne hemijske grupe pod nazivom acetil-grupa. Vitamin B5, u obliku koenzima A, može da se iskoristi kao pomoć acetil-proteinima, i da ih na ovaj način zaštiti od hemijskih deobi.

Karfiol

- Vitamin B5 igra rešavajuću ulogu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, kao i polnih i hormona povezanih sa stresom, koji se proizvode u nadbubrežnim žlezdama. Ovaj vitamin je vrlo važan za održavanje zdravlja digestivnog trakta.

- Vitamin B5 se često naziva anti-stres vitaminom. Ovo, objašnjavaju stručnjaci, se duguje činjenici da on pomaže jačanje imunog sistema i poboljšava mogućnosti organizma da izdrži u različitim stresnim uslovima.

- Vitamin B5 može da igra važnu ulogu u prevenciji i/ili lečenju sledećih bolesti: adrenalne insufijencije, sindroma nemirnih nogu, katarakte, hroničnog umora, hiperlipidemije, osteoartritisa, reumatoidnog artritisa i dr.

Dnevni unos vitamina B5

Neophodna dnevna doza vitamina B5 je različita za različite starosne grupe:

Neophodna doza za novorođenčad - 1.7 mg; od 6 meseci do 1 godine - 1.8 mg; deca do 3 godine - 2 mg; deca od 4 do 8 godina - 3 mg; od 9 do 13 godina - 4 mg; deca od 14 do 18 godina - 5 mg.

Unos vitamina B5 kod odraslih se raspoređuje na sledeći način: preko 19 godina - 5 mg; trudnice - 6 mg; dojilje - 7 mg.

Nedostatak vitamina B5

Zbog toga što je vitamin B5 neophodan za oslobađanje energije iz ugljenih hidrata i masti, njegov nedostatak je često povezan sa simptomima nedostatka energije. Ovi simptomi uključuju umor, ravnodušnost i osećaj slabosti. Jedan od retkih simptoma nedostatka vitamina B5 je "sindrom nemirnih nogu". Ovo stanje se odlikuje trnjenjem, pečenjem i bolom u nogama. Dok drugi B vitamini (kao vitamin B1 i B3) pomažu za ublažavanje simptoma sindroma nemirnih nogu, vitamin B5 je neophodan da se stavi kraj osećaju pečenja.

Vitamin B5 je relativno nestabilan u hrani, i značajne količine vitamina se mogu izgubiti pripremom, zamrzavanjem i preradom. Tako, na primer, proučavanje smrznutih namirnica je pokazalo gubitak od 21-70% vitamina B5 u proizvodima od životinja (kao što je meso), i druge slične gubitke kod prerađenih zrna (kao što su žitarice) i konzerviranog povrća. Voće i voćni sokovi gube 7-50% vitamina B5 tokom obrade i pakovanja.

Vitamin B12, folat i biotin su neophodni za pravilno korišćenje vitamina B5 u biohemijskim putevima organizma. Kao dodatak ovome, vitamin C je potreban da se spreči nedostatak vitamina B5.

Predoziranje vitaminom B5

Ne postoji ozbiljna opasnost od predoziranja ovim vitaminom, jer telo izbacuje nepotrebne količine ovog vitamina.

Izvori vitamina B5

Odličan izvor vitamina B5 su pečurke, a takođe i karfiol. Ima ga i u brokoliju, telećoj džigerici, repi, suncokretu, paradajzu, jagodama, kiselom mleku, jajima, bundevi i kukuruzu.

Pantotenska kiselina i kalcijum-D-pantotenat su opšti oblici vitamina B5, dostupni kao dijetetski suplementi. Dostupan je i skuplji oblik, tzv. pantetin. Ovaj oblik vitamina B5 se povezuje sa dodatkom malog molekula koji sadrži sumpor - cisteamina - u pantotensku kiselinu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji

Povezani recepti