Bejlis

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
300811
Bejlis

Bejlis (Baileys) predstavlja liker koji se pravi u Irskoj. On se proizvodi od pravog irskog viskija i pavlake. Neverovatan napitak je među šest najluksuznijih alkohola na svetu, ali uprkos tome može se naći po relativno dostupnoj ceni. Druga interesantna činjenica o Bejlisu je što je postao jedan od najprodavanijih likera među ljubiteljima alkohola.

Piće je proslavljeno, a posebno je omiljeno nežnijoj polovini čovečanstva, nedavna anketa je pokazala da su u suštini polovina potrošača Bejlisa dame. Preostalih 50 odsto konzumatrora su gospoda. I kad govorimo o potrošačima ne možemo, a da ne spomenemo činjenicu da ovaj sjajan napitak ima više od 40 miliona obožavaoca u više od 120 zemalja.

Istorija Bejlisa

Proizvodnja Bejlisa je počeka tokom druge polovine prošlog veka, a njegovo stvaranje dogodilo se u Dablinu. Za njegovog oca smara s Dejvid Dend, koji je rešio da pozajmi ideju za destilovanje viskija i proizvodnju pavlake. Ideja stvaranja kremastog likera inspirisala je i druge ljude koji su stajali iza njega. Samo što mešanje viskija i pavlake nije bio toliko lak zadatak, jer nakon svakog pokušaja dobijena supstanca nije moga da ostane homogena.

Dejvid Dend i ljudi iz njegove ekipe ipak nisu odustajali i nastavljali su da esperimentišu sa pićem. I tako, nakon što su proveli 4 godine u pokušajima, Dend i njegovi istomišljenici stvorili su svoj jedinstveni recept za Bejlis, koji se čuva u tajnosti do dan danas. Tako je 26. novebra 1974. piće lansirano u glavnom gradu Irske. Bejlis zauzima mesto prvog pavlakinog likera i iz tog razloga je u početku posmatran sa sumnjom. Još nakon prvog gutljaja on ipak uspeva da stekne verne obožavaoce i brzo se širi po svetu.

Proizvodnja Bejlisa

Bejlis se proizvodi po tajnom receptu koji proizvođač ljubomorno čuva. Uprkos tome zna se da spremanje originalnog likera nije toliko lak proces. U njemu učestvuje hiljade krava, zahvaljujući kojima se kasnije dobija uvek sveža pavlaka. Krave pasu slobodno na bujnim irskim pašnjacima i nakon toga daju izuzetno visoko kvalitetno mleko. Dobijena pavlaka se skoro odmah meša sa visokokvalitetnim alkoholom.

Krave

Tokom proizvodnog procesa dodaju se zrna kakaa, vanila, karamel, šećer i dr. Interesantno je kako se pri mešanju sa alkoholom mlečni napitak konzerviše i ostaje pogodan za konzumaciju tokom godina. U suštini čak ni sami proizvođači nisu znali da će dobijena supstanca uspeti da se sačuva toliko dugo, a da ne promeni svoj ukus i kvalitet.

Karakteristika Bejlisa

Bejlis nije slučajno najprodavaniji liker na svetu. On se odlikuje somotski braonkastom bojom. Već nakon prvog gutljaja piće kao da vas obrgli toplinom i nežnošću. Ima jedinstveno mekan ukus, dobijen samo s prirodnim sastojcima. Pri otpijanju momentalno ćete osetiti opijajuće slatke note čokolade, lešnika i kafe. Aroma pića je takođe toliko slatka i zapanjujuća. Sadržaj alkohola u njemu je 17 procenata.

U prodavnicama je već poznato nekoliko vrsta ovog emblematičnog likera. Izuzetno popularan je Bejsli sa ukusom čokolade koji će vas potopiti u more čokolade. Poznate je i bejlis sa ukusom karamela koji će vas podsetiti na omiljeni dezert. U radnjama postoje i vrste likera koje su sa ukusom mente, piškota i kafe.

Izbor i čuvanje Bejlisa

U trgovinskim lancima već može da se nađe mnogo likera koji se po sastavu približavaju irskom likeru. Pravi bejlis se proizvodi od kompanije R. A. Bailey & Co i ime proizvođača obavezno se nalazi na etiketi. Kada kupujete Bejlis obavezno proveravajte rok trajanja pića.

Inače ovaj liker se čuva lako i jedinstveno, što iziskuje da se drži daleko od direktne sunčeve svetlosti. Najbolje je da bude čuvan na tamnom i hladnom mestu na temperaturi od 0 do 25 stepeni. Može da se stavi u frižider, ali to je već prema želji potrošača. Otvorena flaša Bejlisa može da se konzumira nekoliko meseci.

Kuvanje s Bejlisom

Neponovljivi mekani ukus alkoholonog napitka sa pavlakom čini ga poželjnim sastojkom mnogih koktela. Meša se sa pićima kao što su Amareto, votka, Koantro, Malibu, Kalua. Ukus Bejlisa dozvoljava da se kombinuje još sa likerom od banane ili jagode. Odlična kombinacija se dobija kada se malo alkohola doda u toplu čokoladu (nebitno da li je bela ili braon), a takođe i u kafu ili kapučino.

Torta sa bejlisom

Bejlis ima široku primenu i u kulinarstvu i to u spremanju svakakvih slatkiša. Možete da ga dodate u recepte za torte, rolate, čizkejkove, kolače, pite i dr. Slatka iskušenja kao što su bombone, biskviti, kremovi, pudinzi, ekleri i krofne takođe mogu da dobiju neodoljivu čar nakon dodavanja nekoliko kapi Bejlisa.

Serviranje Bejlisa

Bejlis ima osobine koje ga čine pogodnim za serviranje samostalno. Podrazumeva se, po želji može da se razredi sa 2-3 kocke leda. On je idealno piće za kraj večere i iz tog razloga se obično servira nakon večere. Neki konzumatori ipak vole da ga piju sa kafom ujutru, tako da striktno vreme za konzumaciju Bejlisa ne može da se odredi. Jedini obavezan uslov je da se sladite napitkom polako i u miru. Pijte liker u malim gutljajima i osećajte kako vam se razliva u grlu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji