Pinja Kolada

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
29083
Pinja kolada

Pinja kolada /Piña colada/ je sladak koktel, koji sadrži kokosovo mleko, sok od ananasa i svetli rum. Pinja kolada se smatra tradicionalnim pićem Portorika, a ovu titulu pinja kolada nosi još od 1978. godine. Ovaj jedinstveni koktel je toliko očaravajući, da se sasvim zasluženo nalazi među omiljenim alkoholnim koktelima u svetu, pored Kube Libre, Margarite, Mohita, Kosmopolitena i Dajkirija.

Sastav Pinja Kolade

Voćni sastojci u Pinja koladi čine njen bogat sadržaj, a takođe joj daju dosta korisnih materija. Ispitivanja su pokazala da ovaj poznati koktel sadrži izvesne količine zasićenih, polinezasićene i mononezasićene masti, šećere, proteine, vodu i vlakna. Ovaj koktel sadrži natrijum, kalijum, gvožđe, kalcijum, fosfor, cink, selen, bakar, mangan i magnezijum. Pinja kolada je dobar izvor vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6, vitamina C, vitamina E i vitamina K.

Istorija Pinja Kolade

Poreklo ovog pića nije u potpunosti jasno, budući da tri portorikanska barmena tvrde da su oni izmislili ovaj koktel. Međutim, zna se da se 20 - tih godina prošlog veka pinja kolada pojavljuje na stranicama popularnog časopisa. Naziv koktela u bukvalnom prevodu sa španskog bi značio ceđeni ananas. Prvobitno je ovaj koktel sadržao samo sok od ananasa, sok od limete, svetli rum, šećer i led. Komponente su se zajedno mešale, a dobijeno piće se cedilo i sipalo u čaše.

Pinja kolada

Tvrdi se da je jedan od barmena, koi se smatra jednim od onih koji su otkrili Pinja koladu, Ramon Mončito Marero Peres, rešio je da doda receptu za ovaj koktel i mleko od kokosa. Ploča koja se nalazi u Portoriku je dokaz da se prva Pinja kolada poslužila u baru lokalnog hotela, leta 1952. godine. Kako se tvrdi, barmen je napravio ovo poznato piće kada mu je šef rekao da izmisli nov koktel, koji će oduševiti važne klijente koktela.

Peres je ozbiljno shvatio svoj zadatak i upustio se u stvaranje novog koktela. On je nekoliko meseci isprobavao najrazličitije kombinacije, dok se na kraju nije pojavilo piće jedinstvenog ukusa i arome. Činjenica da je Peres "otac" ovog koktela je osporavao Rikardo Garsija, koji je takođe radio na Karibima. Treći pretendent je Ramon Portas Mingot. On tvrdi da je upravo on izumeo poznato piće 1963. godine u lokalnom restoranu Barrachina. Ovaj restoran radi i dan danas i ponosi se tvrdnjom Mingota.

Uprkos tome što nije razjašnjeno ko je otkrio Pinja koladu, druga činjenica u vezi sa ovim koktelom se ne osporava - on je velikom brzinom dobio svetsku slavu, a u svojoj domovini je i više nego najomiljenije piće. To je razlog da ovaj koktel postane nacionalno piće Portorika, a u ovoj zemlji se slavi i Nacionalni dan Pinja kolade. On se obeležava 10. jula svake godine, a svaka proslava obiluje mnoštvom koktela i zabave.

Vrste Pinja Kolade

Iako se u prošlosti karipski koktel pravio samo od soka od ananasa, kokosovog mleka, leda i ruma, danas se ovom koktelu dodaju i drugi sastojci. Time je usledila pojava i različitih vrsta Pinja kolade. Danas su poznate sledeće vrste:

- Amaretto colada - ovde se umesto ruma koristi Amareto;

- Ch chi - ovde se umesto ruma koristi votka;

- Lava flow - ovaj koktel podrazumeva pomešanu Pinja koladu sa Dajkirijem od jagode;

- Staten Island Ferry - u ovom piću se kombinuje kokosov rum i sok od ananasa sa ledom;

- Virgin piña colada или piñita colada - u ovoj vrsti koktela se ne nalazi alkohol.

Proizvodnja Pinja kolade

Pinja kolada se pravi prema ličnim željama konzumenata. Uprkos tome, prema poznatom receptu se koristi jedna porcija kokosovog mleka, jedna porcija belog ruma, tri porcije soka od ananasa i nekoliko kocki leda. Svi sastojci se pomešaju u blenderu ili šejkeru, kako bi mogli da se dobro umute.

Dobijena smesa se sipa u hladne koktelske čaše. Pojedinci vole da dobijeno piće mešaju sa gaziranom vodom, mada takva kombinacija ne poboljšava ukus koktela. Po želji, možete čašu koktela dekorisati parčetom ananasa, pomorandže, banane, limete ili nekog drugog voća.

Odabir i čuvanje Pinja Kolade

Sladoled

Ako niste u mogućnosti da Pinja koladu napravite kod kuće, možete isto piće kupiti u prodavnici. Vaš izbor može biti klasična Pinja kolada, a možete izabrati i neku drugu vrstu. Ipak, obavezno obratite pažnju na rok trajanja pića.

Što se tiče čuvanja pića, trebalo bi pogledati preporuku proizvođača na etiketi, gde će biti naznačeno da se neke vrste Pinja kolade čuvaju u frižideru, dok za druge to nije potrebno. U svakom slučaj, pravilo pri čuvanju jeste da aflaša bude dobro zatvorena.

Pinja Kolada u kulinarstvu

Pinja kolada je piće, čiji su voćni ukus i tropska aroma veoma cenjeni u pravljenju raznih koktela. Mlečan ukus kokosa se može obogatiti dodavanjem Bejlisa i drugih likera na bazi pavlake. Pinja kolada se koristi i u kulinarstvu. Male količine ovog koktela bi dale dozu egzotike raznim voćnim salatama, a takođe i pecivima, uključujući i torte, rolate, testenine, kolače, čizkejkove, sladolede, kremove, eklere i kekseve.

Predlažemo vam recept za Pinja Koladu i Pinja Koladu sa jagodom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Povezani recepti