Bonapeti.rs»Članci»Dvorište i Bašta»Kako se gaje nektarine

Kako se gaje nektarine

Nektarina

Nektarina je vrsta breskve koja ima glatku kožu poput šljive. U Kini se nektarine gaje preko 2000 godina. U Evropi se mandarine prvi put opisuju u XIV veku. Danas, na svetskom nivou se nektrine gaje na Mediteranu - u Italiji, Tunisu, Grčkoj, Kipru i zemljama bivše Jugoslavije.

Nektarine su otpornije na bolesti i štetne insekte, i to znatno više nego obične breskve, a zimske vrste su dobre za gajenje i u hladnijim regionima.

Dosad se nije otkrilo kako su se nektarine pojavile, da li su nastale kao selekcija ili su se drvo nektarine pojavilo samo. Međutim, postoje tvrdnje da ponekada breskve imaju plodove poput nektarina i obratno.

Sadnja nektarina

Što južnije živite, to imate više razloga da zasadite nektarine u jesen. U predelima gde je zima hladna poželjno je da se sadnja obavlja u proleću.

Optimalno zemljište za sadnju nektarina jeste glinasto i peskovito-ginasto, dok je najgora varijanta glinasto zemljište. Nisu nimalo pogodne za sadnju nektarina one vrste površina gde ima podzemnih voda i gde su one blizu površine, kao i one vrste površina gde su se prethodno gajile dinje, detelina i jagode.

Tada je rizik od infekcija prevelik. Najbolje mesto za nektarine jeste južno orijentisano mesto, gde sunce neće biti blokirano od strane zgrada ili drveća.

Nektarine ne treba da budu u hladovini više od 1, 5-2 sata dnevno. Takođe, nije poželjno da se pored nektarina sade breskve, jer je tada verovatnoća da se pojavi gljivična infekcija znatno veća.

Nektarine

Negovanje nektarina u proleće

Sredinom aprila pupoljci se tretiraju protiv štetočina Carbophos. Kada se jave pupoljci, onda se drveće tretira bordolezovim rastvorom od 3%.

Kada se pupoljci pojave na drvetu, onda se formira krošnja. U isto vreme je potrebno da se drvo tretira protiv gljivica i štetočina, kao i sa preparatima koji sadrže bakar, ali oni se ne mogu koristiti za vreme aktivnog rasta. Nakon cvetanja bi trebalo ponoviti tretiranje.

Negovanje nektarina tokom leta

Nektarine bi trebalo tokom leta polivati. Učestalost polivanja direktno zavisi od klimatskih uslova.

Za borbu protiv uvijenih listova kod nektarina tokom leta, trebalo bi da se drveće tretira rastvorom Delan ili drugim preparatima koji imaju slično dejstvo, a za to je potrebno 2 ili 3 puta.

Negovanje nektarina tokom jeseni

Budući da otpornost cvetnih pupoljaka zavisi od količine vode u zemljištu, nektarine u avgustu ili septembru treba dosta polivati - odmah nakon što uberete sve.

Kako bi se sprečile gljivične infekcije početkom oktobra, pre nego što su listovi počeli da menjaju cvet, poprskajte bordolezovim rastvorom.

Nakon opadanja lišća, krajem oktobra ili počtkom novembra, oblast oko drveta treba da se očisti od opalog lišća i drugih biljaka. Nakon polivanja, nektarine treba tretirati protiv gljivičnih bolesti bakar-slufatom.

Nektarine tokom zime

Kada se završe sve jesenje aktivnosti (čišćenje mesta, polivanje, đubrenje i lečenje) pre pojave prvih mrazeva je dobro da se napravi zimsku zaštitu. Ona može biti od slame, piljevine ili suvog lišća. Nemojte je stavljati kada je vlažno vreme, jer koren može početi da truli. Stablo i deblje grane drveta nektarine tokom zime tretirajte krečom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest