Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Spremite školjke na brz i lak način

Spremite školjke na brz i lak način

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2007
Školjke

Školjke su odlična varijanta ako želite da spremite nešto za večeru, a da je pritom brzo i lako. One su takođe dobre i kada hoćete da iznenadite goste, ako već znate da vole morske plodove.

Mnogima su već dosadile tradicionalne šnicle, ćufte i ćevapi, koji se služe sa krompirom, kao garnirom.

Školjke, posebno ako se dobro očiste, mogu se konzumirati čak i žive, malo posoljene, a da se spreme - potrebno je samo nekoliko minuta. Nekoliko saveta za spremanje školjki.

1. Kada birate školjke, uvek gledajte da li su dobro zatvorene, što je donekle garancija da su sveže. Čim ih kupite u prodavnici, poželjno je da ih odmah stavite u hladnu vodu, kako bi se očistile od algi i da se ukloni resica.

To se uklanja jednim potezom ruke. Nakon toga ih još nekoliko puta operite, pa se može preći i na termičku obradu.

2. Najlakša varijanta za spremanje školjki je da ih stavite u dovoljno veliku posudu sa posoljenom vodom (nije potrebno stavljati više od 2-3 prstohvata soli) i da ih prokuvate.

One su gotove kada počnu da se otvaraju. Voda se ocedi i školjke se serviraju u činiji. Možete ih začiniti sa malo sveže mirođije, biberom ili sokom od limuna.

Školjke u paradajz sosu

3. Ako možete da odvojite još 2 minuta i imate potrebne namirnice školjke možete prodinstati i u belom vinu i začiniti ih belim lukom i maslacem. Potrebno je da umesto vode sipate belo vino, kome ste dodali malo soli.

Kad se školjke otvore, dodajte im nekoliko čena belog luka, maslac, sitno iseckanu mirođiju i, ako je potrebno, još soli. Dobro protresite posudu sa sve poklopcem, dok se maslac ne otopi. Školjke možete poslužiti sa kriškom limuna.

4. Ako pri ruci nemate belo vino, maslac i mirođiju, možete umesto njih iskoristiti pivo, maslinovo ulje i svež peršun. Što se tiče začina, uz školjke se odlično slažu origano i bosiljak.

5. Školje su mnogo ukusne kada se preliju crvenim sosom koji se pravi od rendanog paradajza, sitno iseckanog belog i crnog luka, koji se prodinstaju u maslinovom ulju i kojima se potom dodaju začini po želji. Kada se školjke otvore, preko njih se sipa sos i one su odmah spremne za serviranje.

Pogledajte i nekoliko zaista neverovatnih recepata za školjke: Natur školjke, Dinstane školjke sa belim lukom i začinima, Školjke u marinadi, Pržene školjke sa slaninom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest