bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da blanširate krompir

Kako da blanširate krompir

DesislavaDesislava
Početnik
672
Blanširani krompir

Blanširanje krompira ima niz predimstava i ljudi pribegavaju ovom procesu iz različitih razloga. Blanširanje krompira pomaže u uklanjanju kožice, čuva svežu boju, smanjuje mikroorganizme i omogućava da krompir može da se zamrzne. To znači da krompir ne tamni, kada se iseče.

Instrukcije:

1. Napunite veliku posudu (šerpu) vodom i stavite je da proključa. Koristite najmanje 1 litar vode za kilogram krompira. Da se poboljša ukus krompira, dodajte vodi jednu kašiku soli. Dok se voda greje, veliku činiju napunite ledenom vodom, kako bi bila spremna za kasnije.

2. Operite krompir. Ako ih blanširate za guljenje, onda ih stavite u šerpu sa kipućom vodom. Ako ih blanširate za zamrzavanje, sačekajte dok voda ne proključa, pre nego što ih ogulite i isečete. Kod sečenja krompira, postarajte se da ih isečete na jednake male komade, kako bi bili sigurni da će se krompir ravnomerno kuvati.

Krompir na seoski način

3. Krompir stavite u kipuću vodu. Nemojte da šerpu prepunite krompirom. To će znato usporiti proces kuvanja, jer tako se snižava temperatura vode. Krompir možete blanširate na porcije, ako imate pripremljenu veliku količinu. Stavite krompir u vodun na 4:57 minuta dok ne potanu meki. Ako imate tajmer, uključite ga odmah čim stavite krompir u vodu.

4. Izvadite krompir iz kipuće vode uz pomoć rešetke i odmah ga stavite u činiju sa ledenom vodom. Često nazivana kao ledeni tuš, ova voda sprečava da se krompir da se kuvaju i dalje, a istovremeno će im se i boja sačuvati. Vreme za koje krompir bude u kipućoj vodi i u ledenoj vodi treba da bude isto.

5. Izvadite krompir iz leden vode i stavite ga na krpu ili u posudu za ceđenje i vaš krompir je izblanširan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest