Grana padano

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40890127
Grana padano

Grana padano (Grana padano) je veoma popularan italijanski tvrdi sir. Ime mu dolazi od "grana" - zrno, što ukazuje na zrnastu strukutru koju sir ima i Padano što znači da potiče iz regiona koji se nalaze u toku reke Po. Grana padano ima pikantan i slan ukus sa veoma blagom nijansom oraha.

Smatra se da je Grana padano jedan od prvih tvrdih proizvedenih sireva u Italiji pre 900 godina od strane monaha u blizini Milana. Do 1470. godin taj sir se smatrao najpopularnijim u zemlji.

Podseća veoma na svog popularnog rođaka - parmezan, ali za razliku od njega ne proizvodi se samo u regiji Emilija-Romanija, već u nizu drugih oblasti - Piemont, Lombardija, Veneto, Trentino-Južni Tirol. Druga interesantna razlika između dva sira je što se pri proizvodnji parmezana koristi mleko od krava koje su hranjene samo travom ili senom. Za dobijenje Grana padana dopušteno je mleko od krava koje su hranjene i sa stočnom hranom.

Grana padano sazreva dosta sporo - do godinu i po, a za proizvonju je neophodno 18 litara svežeg kravljeg mleka. Pripema se od polumasnog kravljeg mleka.

Sastav Grana padana

Grana padano i italijanski sirevi

Grana padano ima jednistvene nutritivne karakteristike počevši od toga da se lako melje i brzo apsorbuje, zahvaljujući začinima i aminokiselinama koje činje 20 posto od njega.

Grana padano je bogat visokokvalitetnim organskim proteinom sličnom onom u mleku. 100 g ovog sira sadrži 385 kalorija i veliku količinu proteina - koja se nalazi u 200 g mesa. Hranljivi sastojci u 100 g Grana padana odgovaraju onima u litar i po mleka.

Osim toga, Grana padano kategorički se suprotstavlja koncepciji da sirevi sadrže samo zasićene masti. On sadrži 40% nezasićenih masnoća za koje se smatra da su najkorisnije za ljudsko telo. Srednja količina holesterola u 50 g sira je tek 40 mg. U njemu ima visokih količina kalcijuma, fosfora, magnezijuma, bakra, cinka i dosta vitamina - A, B1, B2, B6, B12, D, PP i E.

Izbor i čuvanje Grana padana

Grana padano se proizvadi u obliku pogače koje dostižu imresivnu težinu između 24 i 40 kg. U Italiji ovaj sire se prodaje u manjim grudvama koje su otkinute od cele pogače pomoću specijalnog instrumenta za sir.

Unutrašnjost Grana padana ima boju slame, slabo zrnastu strukturu i nema rupa, što ga čini savršenim za rendanje. U našoj zemlji takođe možete da kupite Grana padano u malim paketima velikih trgovinskih lanaca. Najbolje da kupujete sir u grudvama, a ne narendan jer u drugom slučaju brzo gubi svoju aromu i ukus.

Čuvajte Grana padano dobro uvijenog u frižideru ili na dovoljno hladnom mestu. Ako imate veći komad sira, narendajte ga neposredno pre konzumacije.

Grana padano u kulinarstvu

Grana padano sa mocarelom

Kao što smo spomenuli struktura Grana padana je sjajna za rendanje. U tom svom obliku on je idealan za posipanje ukusnih špageta, testenina, čorbi, salata od povrća i rižota. Ukus sira se dopunjuje crvenim vinom. Možete da ga servirate u grudvi, sa kriškom hleba ili u posudi sa dobrim balsamiko sirćetom u koje ćete da ga potapate.

Predstavljamo vam tipičan italijanski recept za punjeni paradajz sa Grana padanom. Da budemo tačniji, ovo je recept iz Padove. Neophodno vam je 12 manjih paradajza, 150 g Grana padana, 4 kašike mleka i peršun za ukras.

Umutite mleko i narendani sir. Isecite paradajze na dva dela i izdubite im unutrašnjost nakon čega je dodajte u sir i mleko. Napunite polovine paradajza dobijenom smesom i poređajte ih u posudu za pečenje koja je prethodno namazana maslacem. Zapecite na oko 15 minuta u zagrejanoj rerni. Ukrasite sa celim strukom peršuna i servirajte.

Koristi od Grana padana

Budući da je ovaj sir veoma bogat kalcijumom, on je čudesna hrana kako za očvršćivanje kostiju kod tinejdžera, tako i za odrasle ljude. Jod je u njemu cenjen sastojak koji pokazuje blagotvorno dejstvo na telo. Grana padano mogu da konzumiraju sve starosne grupe zbog visokog sadržaja korisnih materija. Sasvim mala količina masnoća u njemu čini ga pogodnim za režime dijetalne ishrane.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji