Kozji sir

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3955
Kozji sir

Za mnoge je kozji sir gurmansko iskustvo za čula, za druge - tradicionalni miris i ukus, lepo sećanje na baku i selo. Za druge je to proizvod kome nije mesto na njihovoj trpezi.

Među ljubiteljima mlečnih proizvoda, kozji sir je klasifikovan kao delikates. Ove različite ocene izazivaju interesovanje za ovu vrstu mlečnih proizvoda.

Proizvodnja kozjeg sira

Sirevi ove vrste se proizvode od svežeg kozjeg mleka po tradicionalnoj recepturi, koja uključuje dodatak začina. Posle namakanja mlečne mešavine, surutka se ocedi i dobijena vurda se dobro pritisne. Presovana masa se zatim ohladi i oblikuje.

Za razliku od kravljeg sira, boja kozjeg sira je čisto bela.

Pošto ova vrsta sira ne izaziva alergijske reakcije, dozvoljeno je da ga jedu i bebe do osam meseci.

Za proizvode ove vrste, sadržaj kalorija nije visok, u proseku je 290 kilokalorija na 100 grama. Zbog toga se kozji sir često koristi kao lagana hrana tokom dijeta.

Ovaj delikates karakteriše i nizak procenat masti i može se praviti u tvrdom, mekom ili kuvanom obliku.

Hranljiva vrednost kozjeg sira

Hranljivi sadržaj kozjeg sira varira u zavisnosti od korišćenog metoda prerade. Sve vrste kozjeg sira bogate su korisnim materijama kao što su zdrave masti, proteini, vitamini i minerali. Porcija od 30 grama obezbeđuje 6 grama proteina, zajedno sa mineralima kao što su kalcijum, fosfor i bakar, koji su esencijalni hranljivi sastojci koji podržavaju zdravlje kostiju.

Pored toga, kozji sir ima zdrave masti, uključujući masne kiseline. Oni stvaraju osećaj sitosti i pomažu u smanjenju težine. Ova vrsta sira ima znatno manje kalorija od drugih vrsta sira, uključujući kravlji.

Koristi od kozjeg sira

1. Lakše se i brže vari od tradicionalnog kravljeg sira

Kozji sir se vari na drugačiji način od kravljeg sira i to bolje utiče na probavni sistem. To je zato što proizvodi od kozjeg mleka imaju drugačiju strukturu proteina i sadrže niže nivoe laktoze. Oko 70% svetske populacije ima intoleranciju na laktozu. Ovo uzrokuje simptome kao što su nadimanje, bol, gasovi i dijareja.

Zbog toga su proizvodi napravljeni od kozjeg mleka, uključujući sir, bolji izbor za one sa intolerancijom na laktozu. Proizvodi od kozjeg mleka sadrže uglavnom A2 kazein, koji je vrsta proteina za koju se pokazalo da je manji alergen od A1 kazeina, što uzrokuje simptome osetljivosti na mleko kod nekih ljudi i upale u crevima.

2. Dobar je izvor probiotika

Kozji sir sadrži širok spektar probiotika. Dijeta bogata probioticima promoviše zdravlje probave, smanjuje upale i jača imunitet. Kozji sir je odličan izvor probiotika zbog visokog sadržaja masti i čvrste teksture, koja štiti korisne bakterije.

3. Zasićuje bolje od drugih vrsta sira

proizvodnja kozjeg sira

Kozje mleko sadrži jedinstvene masne kiseline povezane sa bezbrojnim zdravstvenim koristima. Proizvodi napravljeni od kozjeg mleka imaju antiinflamatorna svojstva i čak mogu pomoći u smanjenju gladi. To se dešava zbog prisustva masnih kiselina, koje se brzo vare, obezbeđuju brz izvor energije, obezbeđujući sitost. A ovo je važan faktor koji može pomoći gubljenju težine.

4. Obezbeđuje vitamine B, bakar i fosfor

Uz proteine i masti, kozji sir obezbeđuje telu elemente kao što su fosfor, bakar, vitamine B, posebno vitamin B6, kao i nešto gvožđa. Kombinacija proteina, kalcijuma i gvožđa podržava kosti.

Možete dobiti 10-20 procenata dnevnog unosa bakra sa samo jednom porcijom kozjeg sira. Ovo je važno za održavanje visokog nivoa energije. Bakar je takođe treći najzastupljeniji mineral u telu i igra ulogu u zdravlju skeleta, proizvodnji hormona, hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca.

Fosfor je drugi najčešći element u ljudskom telu. Njegove koristi su povezane za metabolizam, sintezu glavnih makronutrijenata i kontrolu mišićnih kontrakcija.

5. Ima manje zasićenih masti i holesterola

Kozji sir ima malo masti u poređenju sa običnim kravljim sirom. Masne kiseline takođe sadrže manje holesterola.

6. Ima manji sadržaj natrijuma

Preporučeni unos natrijuma za odrasle je u proseku 2.300 miligrama dnevno, ali je bolje da ga ograničite na manje od 1.500 miligrama.

S druge strane, nedostatak soli u ishrani je takođe opasno stanje. Dakle, mora se naći balans. Kozji sir to omogućava. Sadrži samo 118 miligrama natrijuma, dok parmezan ima 5 puta više - 511 miligrama po porciji.

Zdravstvene koristi od kozjeg sira

Korisna svojstva kozjeg sira se manifestuju u sledećim terapijskim oblastima:

- Sadrži značajnu količinu mikroorganizama mlečne kiseline. Sadrži oko 100 vrsta korisnih bakterija koje značajno poboljšavaju ljudski imunitet.

- Kozji sir se dobro apsorbuje u organizam i štiti sistem za varenje.

- Prisustvo kalcijuma čini ga korisnim za osobe sa lezijama koštanog tkiva i zglobova.

- Selen koji se nalazi u kozjem mleku ubrzava oksidacione reakcije i sprečava pojavu opasnih tumora kod ljudi.

- Ova vrsta sira je korisna i za organizam mališana.

- Koristan je u prevenciji ateroskleroze, ​​što se objašnjava potpunim odsustvom holesterola.

- Dobar je lek za prevenciju ženskih bolesti poput upale mokraćne cevi i poremećaja menstrualnog ciklusa.

- U stanju trudnoće je pogodan, jer njegovi elementi u tragovima doprinose punom razvoju fetusa.

- Poboljšava ishranu muškaraca, jer fosfor i proteini koji se nalaze u njemu jačaju mišićno tkivo.

- Sprečava poremećaj mokrenja kod muškaraca.

- Čisti krvne sudove i snižava pritisak.

- Zdravstvena svojstva kozjeg sira se takođe manifestuju u njegovoj sposobnosti da zbog sadržaja vitamina D održava ljudsku kožu u savršenom stanju, kao i da ojača kosu, desni i nokte.

- U kozmetici se sir koristi kao podloga za maske koje se nanose na lice.

Kontraindikacije i ograničenja za konzumaciju kozjeg sira

kulinarska upotreba kozjeg sira

Kao i drugi mlečni proizvodi, i ova vrsta sira ima kontraindikacije. Ova ograničenja se odnose na visoku kiselost, koja ne dozvoljava njegovu upotrebu u sledećim slučajevima:

- sa gastritisom;

- pogoršani giht;

- peptički čir.

U slučaju alergijskih reakcija neophodna je konsultacija sa lekarom.

Najveća šteta je moguća od nepravilno pripremljenog sira, što često dovodi do ozbiljnog trovanja hranom.

Ako se sir kupuje komercijalno, morate odmah da zabeležite datum kada je proizveden.

Da biste sprečili trovanje, treba se pridržavati sledećih preporuka:

1. Nakon kupovine velikih porcija sira, najbolje ih je čuvati u zamrzivaču.

2. Kada se samostalno pravi, sirovi proizvod niskog kvaliteta može preneti patogene bakterije u ljudsko telo.

3. Kozji sir se mora praviti samo od svežeg mleka dobijenog od negovanih i zdravih koza.

Kada se koriste sirovi, nepasterizovani proizvodi, moguća je infekcija salmonelom ili tuberkulozom.

Saveti za korišćenje i skladištenje kozjeg sira

U ishrani, ovaj proizvod se dodaje u skoro svako jelo. Njegove tvrde sorte se koriste u kombinaciji sa slatkom od smokvi i služe se uz kafu, čaj ili belo vino.

Za trpezom se najčešće služi u obliku kiselog proizvoda posutog rendanim belim lukom ili začinskim biljem.

Od sira se prave i sendviči sa francuskim hlebom, senfom i šunkom.

Da biste sprečili ulazak vazduha, preporučuje se umotavanje velikih komada sira u voštani papir ili polietilenske kese. Takođe se može čuvati u slanoj vodi.

Takođe pogledajte neke ukusne ideje - recepti za kozji sir.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji