Rioha

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
318831
Rioha

Rioha /Rioja/ je naziv za vina visokog kvaliteta, koja se proizvode od sorti koje se gaje i istoimenom regionu u Španiji, koji je poznat po vinima. Prema tradiciji, ova vina su crna, a ponekad se u Riohi prave i bela vina. Ovaj region poznat po vinu obuhvata oko 100 kilometara obale Atlantskog okeana i nalazi se na oko 300 kliometara od Madrida. Ovde je klima blaga i veoma povoljna za razvoj loze.

Rioha je jedna od vinskih regiona Španije, koji ima DOC status, koji podrazumeva da su vina zaštićenog porekla. Sorte, koje se gaje u ovom regionu daju crna vina, a jedna od njih su Tempranio i Garanča tinta. Bela vina mogu biti sorte Viura, Malvazija i Garanča blanka.

Tri glavne oblasti regiona Riohe su Rioja Alta /Rioha Alta/, Rioja Alavesa /Rioja Alavesa/ i Rioja Baja /Rioha Baha/. Rioha Alta se nalazi u zapadnom delu regiona, nešto je viša u odnosu na druge zone Riohe, pa to je i uzrok zašto je vegetacioni period loze kraći. Loza, koja se gaji u ovom predelu, daje lagana vina, koja imaju voćnu aromu.

Iako Rioha Alavesa ima slučnu klimu kao Rioha Alta, vina koja se proizvode u ovom delu Riohe su više kisela i jačeg volumena. Vinova loza u ovom predelu je posađena u redovima, tako da su svi redovi dosta udaljeni jedni od drugih. Razlog tome jeste siromašno zemljište, koje ne bi moglo da snabde hranljivim materijama sve sadnice, ako su gusto raspoređene.

Vinogradi

Za razliku od prva dva predela, u Rioha Bahi preovladava mediteranska klima, pa je ujedno ovo mesto najsuvlje i najtoplije u Riohi. Tokom vrelih letnjih dana temperature obično dostižu oko 35 stepeni. Grožđe u ovom delu daje crna vina, koja imaju visok sadržaj alkohola.

Istorija Riohe

Teritorija, na kojoj se prostire ovaj vinarski region, je još od davnina bila prekrivena vinovom lozom. Još tada su Rimljani korisili posebnu burad, gde su čuvali sakupljeni materijal. Nakon pojave verskih hramova u ovom predelu, proizvodnja vina počinje da se sve voše rasprostranjuje.

Međutim, crno vino Riohe postaje popularno mnogo kasnije, čak u 17. veku. Vek kasnije se osniva i prvo udruženje koje predstavlja interese vinarskih opština u Riohi. Nakon toga se u ovom vinarskom kraju koriste i drvena burad.

Karakteristike Riohe

Iako se vina, koja se proizvode na teritoriji Riohe, međusobno razlikuju do izvesnog stepena, ona se ipak mogu klasifikovati i generalizovati. Crna vina imaju voćni ukus, koji podseća na aromu sitnijeg voća kao što su jagode i maline. Takođe, ova vina imaju izražene note vanile, koje se javljaju usled držanja vina u hrastovim buradima.

Bela vina se mogu podeliti na tri osnovne grupe. Prva grupa vina ima uobičajeni ukus, dobijen zahvaljujući hladnoj fermentaciji. U drugu grupu spadaju vina čija temperatura fermentacije nije stalno niska. Ova vrsta vina ima jak ukus vanile. Karakteriše je jaka zlatna boja. Ako se ove dve vrste vina pomešaju, dobija se delikatna mešavina sa ukusom vanile i neverovatnim voćnim mirisom.

Serviranje Riohe

I crna i bela vina Riohe treba da se dobro ohlade pre serviranja. Optimalna temperatura za crna vina je 18 stepeni, a za bela - od 8 do 10 stepeni, ako su nešto mlađa vina. Bela vina koja su dosta odležala se mogu ohladiti do 12 stepeni. Nakon što ih ohladite, treba ih sipati u staklene čaše za vino. Crna vina se piju iz klasičnih čaša za vino, a za bela vina možete iskoristiti univerzalne čaše za ovu vrstu vina.

Veoma je važno u kakvoj ćete čaši servirati kvalitetno vino, jer oblik čaše otkriva kako boju samog pića, tako i njegovu aromu i ukus. Kada gostima servirate čašu sa vinom, ona ne bi trebalo da bude puna. Prema etiketi na flaši vina, potrebno je da se napuni samo polovina čaše (ili 2/3). Vino Rioha se ispija polako i u malim gutljajima. Na taj način se mogu osetiti sve čari ovog pića.

Meso i vino

Što se tiče namirnica, sa kojima se Rioha vino kombinuje, ne postoje određena pravila. Potrebno je samo da znate da poštujete pravilo da se blago belo vino servira početkom večeri i može se kombinovati sa svežim salatama, ušećerenim voćem ili desertima. Možete ga lako kombinovati sa voćnom salatom ili sa desertima kao što su Belgijske napolitanke, Pita od kokosa i Laka torta.

Crna Rioha vina se mogu servirati kada večera malo odmakne. Ova vina se po tradiciji odlično slažu sa govedinom, svinjetinom, teletinom i jagnjetinom. Što se tiče specijaliteta koje možete poslužiti uz vino, to mogu biti Govedina na španski način, Teleći ragu, Arapski kebap i Svinjski rolati.

Uz crno vino Riohe se odlično slažu i mlečni proizvodi. Gastronomi ga obično kombinuju sa mekim i delikatnim sirevima kao što je Lamburger i Munster. Ako imate vino koje je dooljno odležalo, onda ga možete kombinovati i sa Grijer sirom ili Edamerom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji