Tempraniljo

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
318831
Crno vino

Tempraniljo /Tempranillo/ je stara crna sorta grožđa, od koje se proizvode visokokvalitetna vina. Najveći zasadi ove sorte se nalaze u poznatom vinarskom regionu Rioha, koji se nalazi u Španiji. Osim u Španiji, tempraniljo se gaji i u Italiji, Portugaliji, SAD, Australiji, Maroku, Meksiku, Argentini, Urugvaju, Dominikanskoj republici, Čileu, itd. Tempraniljo se može sresti i sa drugim nazivima, a neki od njih su Ojo de liebre, Aragonez, Cencibel, Tempranillo de la Rioja, Aragones, Tinto Madrid, Tinta Montereiro, itd.

Tempraniljo ima tamnozelene, prostrane listove, koji se sastoje iz 5 delova. Donji deo listova je prekriven dlačicama, a gornji deo je prekriven mrežicama. Tokom jesenjih meseci njihova boja postaje znatno jača. Grozdovi ove sorte su srednji ili veliki, zbijeni i konusnog oblika. Zrna mogu biti velika ili srednja. Ona su okrugla, ali mogu biti i spljoštena zbog guste raspoređenosti.

Zrna imaju plavu ili tamnoplavu kožicu, koja nije mnogo debela. Mesnati deo je vodenjikav i prijatnog ukusa. Od plodova se dobijaju prijatna crna vina. Ponekad je teško da ovo grožđe sakupi dovoljne šećere, pa se zbog toga kupažira sa garančom /grenaš/ i masuelom /karinjan/, koji sadrže mnogo više šećera od tempranilja. U Portugaliji se obrano grožđe koristi za dobijanje kupažnih vina Porto. Plodovi ove sorte služe i za proizvodnju soka od grožđa.

Tempraniljo je sorta grožđa koja voli da se gaji na nadmorskim visinama. Ovo grožđe voli umerene temperature i svetlost. Uspešno raste na glinastom i rastresitom zemljištu. Ubraja se u sorte koje ranije sazrevaju. Berbe su umerene i regularne. Mana ove sorte jeste što je veoma osetljiva na razne bolesti, pa je lako može ugroziti truljenje i niske temperature.

Istorija tempranilja

Tempraniljo je veoma stara sorta, koja potiče iz vinarskog regiona Rioha, gde se i dan danas dosta gaji. Naziv ove sorte potiče od španske reči temprano, što znači rano. Kako i sami možete pretpostaviti, ova loza je dobila takav naziv jer počinje da sazreva relativno rano.

Vino i sirevi

Mnogi smatraju da je Tempraniljo povezan sa pino noarom. Prema jednoj staroj legendi, cisterijanski monasi su ostavili pino noar u nekoliko manastira, koji se nalaze na teritoriji Riohe i zatim se pojavio tempraniljo. Sprovedena ispitivanja nisu ustanovila nikakvu genetsku vezu između ove dve sorte.

Bez obzira na to što nije jasno kako se tempraniljo kao sorta pojavio, druga činjenica o ovoj sorti je i više nego sigurna - tempraniljo se brzo rasprostranjuje po mnogim delovima sveta. Pretpostavlja se da su ga u 17. veku u Ameriku odneli španski osvajači. Iako nije mnogo stabilan, tempraniljo se do 20. veka gaji u nekoliko država.

Karakteristike tempranilja

Grožđani eliksir od tempranilja ima jaku, preovladavajući crvenu boju. Mladi predstavnici ove sorte osim što imaju jarku boju, takođe su poznati po voćnim notama, koje podsećaju na sitno voće kao što je ribizla, jagoda, borovnica, malina i dud.

Međutim, to nikako ne znači da vina koja su odležala nemaju čime da zadive. Upravo suprotno. Kada vina tempraniljo odleže duže vreme, to neverovatno obogaćuje njegov miris, pa to mogu biti arome kakaoa, šljive, duvana ili dima.

Po svemu sudeći, možemo zaključiti da vremenom vina ove sorte se pretvaraju u pravo blago, koje će vas oduševiti svojim zemljanim i smolastim notama.

Serviranje tempranilja

Tempraniljo na vašoj trpezi zaslužuje posebnu pažnju. Pre nego što ga poslužite, trebalo bi da vino bude blago ohlađeno do 17 - 18 stepeni, i to u slučaju da je ono gusto i staro. Ako vino koje hoćete da poslužite je skoro flaširano, onda ga možete ohladiti do 14-16 stepeni.

Tofu

Hlađenje je veoma važno, jer će omogućiti da se svi kvaliteti vina predstave na najbolji način. Mlado vino možete servirati tokom večeri, a ako imate vino koje je dobro odležalo, onda možete sačekati dok poslužite osvežavajuća i blaža alkoholna pića.

Za serviranje ovog vina neka vaš izbor budu čaše sa postoljem, koje su izrađene od glatkog stakla, bez tragova graviranja. Visokokvalitetno vino zahteva uz sebe i odgovarajuće meze. Prema tradiciji, crna vina se odlično slažu uz divljač. Vaš izbog mogu biti jela kao što su Želirana jarebica, Želirane prepelice, Dinstan fazan, a takođe i Pečena srnetina.

Naravno, ako ne možete priuštiti divljač, onda uz ovo vino možete poslužiti jela od teletine, svinjetine, govedine i jagnjetine. Pileće i ćureće meso su takođe dobar izbor. Odgovarajuće meze uz crno vino su i razne čajne kobasice, fileti i sudžuci.

Ako niste ljubitelji jela sa mesom, vino tempraniljo možete iskombinovati i sa sirom. Uz ovo vino se najbolje slažu Čedar, Plavi sir i Kamember. Vegani mogu uživati u crnom vinu zajedno sa pikantnim tofu sirom. Ovo aromatično vino je odlično i u kombinaciji sa jelima sa pečurkama. Možete spremiti Makarone sa pečurkama, Punjene pečurke i Pečurke sa paradajzom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji