Edamer

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196278
Edamer

Edamer (Edammer) ili samo Edam je, pored svetski poznate Gaude, jedan od najpopularnijih i najomiljenijih holandskih sireva. Ovaj mlečni proizvod je pravi od kravljeg mleka i dobio je naziv po luci Edam, koja se nalazi u severnom delu Holandije. Ovaj sir se prepoznaje po okruglom kalupu koji je obavijen crvenom glatkom korom.

U početku se Edamer proizvodio samo na seoskim farmama od nepasterizovanog kravljeg mleka, da bi se u 19. veku proizvodio od pasterizovanog, a takođe mešanjem dve vrste mleka. Danas se Edamer proizvodi u mnogim zemljama, a i njegov autentični okrugli kalup često menja oblik, pa se proizvodi i u izduženom kockastom kalupu.

Sir Edamer je veoma popularan u SAD, Kanadi, Meksiku, kao i u skandinavskim zemljama. Edamer se dugo smatrao delikatesom u Španiji i latinoameričkim zemljama. Ovaj sir je toliko popularan, da je postao deo kulture i metnosti mnogih nacija. Čak i Džon Stajnbek u "Istočno od Raja" pominje ovaj ukusan sir.

Evropsko zakonodavstvo nije još uvek proglasilo Edamer zaštićenom markom porekla.

Istorija Edamera

Još u 14. veku je proizvodnja ovog sira bila veoma zastupljena u Severnoj Holandiji. Uz pomoć luke rada Edamera popularnost ovog sira se širi do Francuske i Španije, a zatim i po celom svetu. Glavni razlog je bila dobra izdržljivost ovog proizvoda i njegov dugi rok trajanja, koji je bio veoma bitan za moreplovce između 14. i 18. veka.

Čak postoji i legenda prema kojoj se ovaj sir zbog svoje karakteristične forme je služio kao topovska kugla za topove na tadašnjim brodovima. Nekada se Edamer pravio pomoću specijalnih drvenih kalupa, koje su građani koristili za šlemove tokom ratova.

Iako se sumnja u tačnost legende da se koristio kao topovska kugla, za drugu tvrdnju postoje dokazi. U to vreme su Holanđani imali nadimak "siraste glave" upravo zbog drvenih kalupa Edamera koje su koristili kao šlemove.

Sir se prvo proizvodio od punomasnog mleka na seoskim farmama. Kasnije se pravi od pasterizovanog ili od mešavine pasterizovanog i nepasteriovanog mleka.

Edamer sir

Proizvodnja Edamera

Danas se Edamer pravi od mešavine pasterizovanog i nepasterizovanog svežeg mleka, uglavnom od punomasnog ili delimično obranog mleka. Pored okruglog oblika, ovaj sir se pravi i u boliku paralelopipeda ili kocke. Obično kalupi Edamera dostižu težinu od 900 grama do 1.8 kg, a u prodavnicama se najčešće mogu naći kalupi težine 1. 7 kg.

Jarkocrvena voštana kora Edamera je njegova prepoznatljiva karakteristika. U Holandiji se jede Edamer sa žutom koricom, a ako naiđete na sir sa crnom voštanom korom, onda to znači da je u pitanju Edamer koji je stajao čitavih 17 nedelja. Ispod crvene, žute ili crne kore sira se krije glatka konzistencija bledožute boje.

Osim kalupa od 1. 7 kg težine, u marketima možete naići i na male simpatične loptice ovog sira, tzv. "bejbi Edamer". Može se naći i u velikim kalupim, duplo većim, koji su obojeni karotenom i namenjeni su za izvoz. Francuski blizanac Edameru je sir Mimolet.

Zanimljivo je da se ovaj holandski sir u Holandiji može naći bez voštane korice, osim kada je turistička sezona. Voštani omotač daje dodatnu zaštitu kalupu siru tokom transporta iz Holandije.

Najčešće se konzumira mladi Edamer, koji je elastičniji i mekši, a ukus mu je sladunjav sa notom oraha. Što je Edamer zreliji, toliko mu ukus postaje oštriji, kompleksniji i pikantan.

Sastav Edamera

U poređenju sa sličnim sirevima, Edamer nije toliko mastan. Njegov jolandski rođak - Gauda sadrži 48% masti, dok Edamer sadrži oko 40%. U 100 g Edamera ima 73% potrebne dnevne doze kalcijuma.

100 g Edamera ima:

357 kalorija, 27. 8 g masti, 1. 43 g ugljenih hidrata, 24. 99 g belančevina, 89 mg holesterola, 965 mg natrijuma.

Kulinarska upotreba Edamera

Edamer nije samo popularan u Holandiji. U mnogim drugim zemljama je ovaj sir postao deo tradicije mnogih naroda. Tako se npr. u Jukatanu pravi jelo Punjeni sir (Queso relleno) za koje se kalup Edamera deli na pola, pa se jedan deo izdubi i meša se sa mesom i povrćem, pa se ponovo puni.

Peče se u posebnim pećima, kako bi se sir otopio. U Češkoj i Slovačkoj je Edamer obavezan deo najpopularnijeg doručka sa šunkom i Tartar sosom (tatárska omáčka) ili majonezom. Čak je ukus Edamera vema cenjen i na Filipinima, gde se služi za vreme Božićnih praznika.

Edamer se može poslužiti i kao desertni ili stoni sir. Deo je mnogih peciva, sendviča, salata i soseva. Ima odličan ukus i kada se posluži samo sa slanim biskvitima i hlebom.

Aroma i ukus ovog sira se odlično slažu sa mnogim vrstama voća, gde spadaju breskve, dinja, kajsija, trešnje, jabuke i kruške. Ako želite piće koje će se odlično slagati uz ovaj sir, neka vaš izbor bude Rizling, Šardone, Sira, šampanjac ili tamno pivo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji