Sir Mjunster

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
318831
Mjunster

Mjunster (Munster, Munster-géromé) je francuski sir, koji se proizvodi od kravljeg mleka. Zajedno sa Kamemberom, Taleđiom, Stiltonom i Limburškim sirom spada u najsmrdljivije sireve na svetu. On je popularan još kao sir čudovište, zbog svog neuobičajenog, čak i užasnog mirisa.

Neki gastronomi vole da se šale da kada se kupi on treba odmah da se stavi u zatvorenu posudu inače postoji opasnost da neko nastrada od užasnog njegovog mirisa. Iako nema toliko sjajnu slavu, sir je široko cenjen i prisustvuje kako u francuskom tako i u međunarodnom kulinarstvu.

Istorija Mjunstera

Mjunster ima staru i bogatu istoriju. Smatra se da se proizvodio još u sednom veku od strane italijanskih benediktinskih monaha u manastiru koji se nalazio na teritoriji savremenog departmenta Vož. Nakon izvesnog vrmena oko manastira se pojavilo selo nazvano Mjunster. Ime mu je bilo pozajmljeno od latinske reči za manastir - Monasterium. Odatle je i sir dobio svoj naziv.

Monasi nisu mogli da konzumiraju meso, zato su tražili njegovu alternatvu u mlečnim proizvodima. Dugo vremena su probali svakakve metoda dok nisu došli do mekog sira koga poznajemo danas. Sir koji se odlikuje crvenkastom koricom i mirisom koji istovremeno podseća na bujne pašnjake ali ujedno i na noge.

Sastav Mjunstera

Sir Mjunster

Ovaj mlečni proizvod se javlja kao izvor mnogo korisnih komponenti. U njegovom sastavu ima vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B4, vitamina B6, vitamina B9, vitamina B12, vitamina E, vitamina K, vitamina PP. U Mjunsteru ima i mineralnih materija kao što su selen, gvožđe, bakar, cink, kalijum, fosfor, natrijum, kalcijum, magnezijum.

Proizvodnja Mjunstera

Mjunster se ubraja u sireve koji se spremaju od sirovog mleja (za jedna kilogram sira potrebno je oko 8 litara mleka). Za taj cilj mlečna supstanca se zagreva do temperature od 32 stepena. Nakon toga se stavlja u veliku posudu i dodaja se fermentacioni starter. Nakon oko sat vremena mleko počinje da se zgušnjava i dobija se nešto kao sitan sir. Nakon toga ta supstanca se soli i raspoređuje po kalupu. Ostavlja se da zri u specijalnim vlažnim podrumima gde je temperatura niska.

Mlađi sirevi se stavljaju između starijih da može brže da teče fermentacija. Posle se na svaka dva dana sir okreće i ispirea specijalnom slanom vodom. Zahvaljujući toj tehnologiji sir dobija koricu narandžaste nijanse.

Kao posledica površina mlečnog proizvoda može da bude i crvenkasta. Pod korom se formira konzistencija karakterističnog oštrog mirisa, koja podseća na planinske pašnjake i noge. Ona je bela do bledo žuta. Obično se Mjunster ostavlja da zri između pet nedelja i tri meseca.

Nakon toga sir se prodaje u obliku pogača. Oni su prečnika od 13 do 19 centimetara. Visoki su između 2, 4 i 8 centimetra i teže između 400 i 500 grama. Ponekad se proizvodi i takozvani Petit Munster (mali mjunster) koji se odlikuje skromnijim razmerama i težinom od tek 120-150 grama.

Čuvanje Mjunstera

Da biste sir sačuvali u stanju pogodnom za konzumaciju, treba da ga čuvate na hladnom mestu, najbolje u frižideru. Preporučljivo je da on bude uvijen u plastičnu foliju i tako bude stavljen u frižider. Ako nemate odgovarajuće sredstvo možete da stavite sir i u kutiju za hranu. Cilj je ipak jedan te isti - da mlečni mirišljavi proizvod nije u kontaktu sa ostalim hranljivim namirnicama u frižideru, da im ne bi preneo svoj jak miris.

Pogača mjunster

Ako se čuva na mnogo niskim temperaturama sir može da postane krhak i da promeni svoje kulinarske osobine. Sir koji se čuva pod takvim uslovima je bolji za kuvanje nego za serviranje u samostalnom stanju. Inače, ostavljen u frižideru, Mjunster može da se sačuva u stanju pogodnom za konzumaciju do oko 2 nedelje.

Kuvanje Mjunstera

Nezavisno od toga što miris Mjunstera ne prihvataju jednako dobro svi ljubitelju kulinarskih eksperimenata, ovaj mirišljavi sir ostaje među željenim egzotičnim proizvodima na trpezi. U slučaju da želite da iznenadite svoje goste i sigurni ste da bi njegov netradicionalan miris mogao da im se dopadne, možete da servirate sir samostalno, dok se podrazumeva da ga iskombinujete sa odgovarajućim pićem. Možete da birate između belih vina kao što je pino gri i pino blan ili crnih vina kao pino noar.

Sir se uspešno kombinuje sa svakakvim povrćem, uključujući krastavce, paradajz, papirke, luk, rukolu, spanać, zelenu salatu i dr. Posebno uspešno se kombinuje sa krompirom, koji je sa korom. On može da se koristi široko prilikom pravljenja različitih salata, supa, sosova, pečenih jela, rižota. U malim količinama može da se dodaje i u recepte za pice, sendviče, špagete, paste, makarone.

Koristi od Mjunstera

Mjunster je izvor masti, belančevina i ugljenih hidrata, koji su neophodni za pravilan razvoj našeg organizma. U njegovom sastavu, kako smo već ustanovili, prisustvuju korisne mineralne materije koje se brinu za zdravlje naših kostiju, kože, kose i noktiju. U siru se sadrže i ne male količine vitamina.

Za vitamin A znamo da je neophodan za oštrinu našeg vida, a vitamini iz grupe B su odgovorni za dobro stanje mišićnog tkiva i nervnog sistema. Konzumacija Mjunstera čak i u malim količina, deluje opšte ojačavajuće i preporučuje se u sezonama kada smo ugroženi od prehlada i virusa. Dokazano je još da korisni sastojci sira deluju blagotvorno na vodeni balans u našem organizmu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji