Estrogen

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190172
Estrogen

Estrogen je osnovni ženski hormon, koji se proizvodi u jajnicima. Upravo estrogen određuje spoljašnji izgled kod žena. To je hormon koji odgovara za karakteristične crte žena - grudi, figuru, raspored potkožne masnoće.

Poslednje je naročito važno za strukturu tela. Muškarci takođe proizvode estrogen, ali u značajno manjim količinama.

Funkcije estrogena

Estrogen odgovara za ženske crte i obezbeđuje odlaganje masnoća, potiskujući njihovo korišćenje u svojstvu goriva, i popunjavajući skladišta masti u organizmu. Pomoć estrogena u akumulaciji viška masti objašnjava njegovo neobično dejstvo na hormon rasta, koji pomaže organizmu da oksidira i mobilizuje kiseline.

Sa jedne strane, estrogen pomaže oslobađanje hormona rasta, ali istovremeno ometa signale, koji su potrebni za njegovu aktivaciju, neutralizujući efekat njegovog pojačanog oslobađanje. Zajedno sa ovim, optimalni nivoi estrogena pomažu u aktivaciji insulina. Sa nekim drugim hormonima, estrogen pomaže zadržavanje vode.

Nedostatak estrogena

Ženski hormoni

Nedostatak estrogena u ženskom telu je jedan od osnovnih razloga za emocionalne poremećaje. Ovo se potvrđuje činjenicom da su periodi, u kojima žene najčešće stradaju od emocionalnih poremećaja, neposredno nakon porođaja, u vreme menopauze i pre menstruacije - kada je lučenje estrogena sniženo.

Ukoliko u ženskom organizmu postoji nedostatak estrogena, kolagenska vlakna postepeno počinju da se uništavaju, i koža počinje da se suši i bora. Upravo je estrogen odgovoran za obnavljanje ćelija i očuvanje mladolikog izgleda kože. Kada su njegovi nivoi sniženi, sjaj kose nestaje i ona počinje lako da se lomi.

Delimičan nedostatak estrogena nekoliko godina nakon menopauze, može biti razlog za razvitak osteoporoze i potencijalnog lomljenja kostiju. Kod žena uzrasta preko 45 godina, nedostatak estrogena je čest razlog za aterosklerozu, što, sa svoje strane, povećava rizik od stenokardije, infarkta i moždanog udara. Neretko se javlja i prekomerna dlakavost.

Namirnica, koje su bogate estrogenom, ima mnogo. Tu spadaju mlečni i proizvodi od soje, semena lana, bundeve i suncokreta. Vrste voća i povrća, bogate estrogenom, su krompir, šljive, nar, paradajz, trešnje, cveklo, jabuke, masline, krastavac, šargarepa i papaja.

Začini, koji povišavaju nivoe estrogena su origano, karanfilić, đumbir, majčina dušica, kurkuma, peršun, detelina i dr. Od variva, najkorisnija u ovoj oblasti su leblebije, sočivo, grašak, crveni pasulj i običan pasulj. Ječam, smeđi pirinač i ovas takođe sadrže dobru količinu estrogena.

Visok nivo estrogena

Visok nivo estrogena je jedan od osnovnih razloga za nagomilavanje i teško skidanje upornih kožnih masnoća. Povećan estrogen pomaže u zadržavanju vode u telu, i na taj način povećava nivo masnoća. Višak estrogena povećava vodu na putu zadržavanja natrijuma. Kao rezultat ovoga, natrijum se ne izbacuje iz organizma, dok se kalijum i dalje gubi.

Hormon estrogen

žene, koje unose oko 500 mg kofeina dnevno, u folikularnoj osnovi ciklusa imaju 70% više nivoe estrogena, u poređenju sa ženama koje pije po jednu šolju kafe. Izvod je da unos kofeina treba da se maksimalno ograniči.

Povrće iz porodice Kupusnjača kao što je brokoli, karfiol i prokelj, pomažu u snižavanju nivoa estrogena.

Ispitivanje estrogena

Ispitivanje estrogena predstavlja test, zahvaljujući kome se mere nivoi tri najvažnija estrogena - estradiola, estrona i estriola - u krvi ili urinu. Estradiol je polni hormon koji se najviše ispituje kod žena, koje nisu trudne.

Nivoi estradiola u krvi variraju u zavisnosti od menstrualnog ciklusa. Nakon nastupanja menopauze, nivoi estradiola padaju i ostaju nepromenljivi.

Estron se obično ispituje kod žena koje su ušle u menopauzu. Estron se može ispitivati i kod žena i muškaraca, ukoliko postoji sumnja na rak jajnika, testisa ili nadbubrežnih žlezda. Estriol se obično ispituje tokom trudnoće.

Ispitivanje estrogena se vrši u cilju otkrivanja nedostataka tokom trudnoće, za procenu tumora jajnika koji proizvode estrogen, i za procenu odstupanja u sekundarnim polnim karakteristikama kod muškaraca.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas