Ulje konoplje

Konipljino ulje i maslac

Ulje konoplje je jedno od malo poznatih čuda prirode. Iako je njegova upotreba u porastu, ostaje relativno nepopularan proizvod uprkos brojnim zdravstvenim koristima i upotrebi u oblasti ulepšavanja. Ovo je delimično zbog veze između konopljinog ulja i marihuane, kao i nekih ograničenja koja su postavile države na njegovu proizvodnju i upotrebu.

Ulje konoplje se proizvodi od semena biljke konoplje (Cannabis sativa), koje ne sadrži značajne količine tetrahidrokanabinola (THC), psihoaktivne supstance svojstvene marihuani.

Ulje konoplje je bogato polinezasićenim masnim kiselinama (PUFA), uključujući omega-3 i omega-6, koje su važne za normalno funkcionisanje svih telesnih sistema našeg tela. Ulje konoplje takođe sadrži gama-linolensku kiselinu (GLA), vrstu omega-6 kiseline koja ima antiinflamatorna svojstva i svojstva regulacije hormona.

Koristi od konopljinog ulja

- Smanjenje upale. Studija iz 2011. sugeriše da dodavanje omega-3 kiselina, poput onih koje se nalaze u ulju konoplje, vašoj ishrani može smanjiti upalu. Upala može doprineti bolestima kao što su rak, bolesti srca i niz drugih ozbiljnih problema;

- Poboljšava stanje kože. Istraživanja pokazuju da omega-3 i omega-6 kiseline u ulju konoplje mogu biti efikasne u lečenju najčešćih stanja kože kao što su akne, ekcem, psorijaza i lihen planus. Ulje konoplje takođe može pomoći da koža bude jača i zdravija, koja je otpornija na virusne, bakterijske i gljivične infekcije;

- Ublažava simptome PMS-a i menopauze. Mnoge studije su pokazale da su fizički ili emocionalni simptomi povezani sa PMS-om potencijalno uzrokovani osetljivošću na hormon prolaktin, koji može biti povezan sa niskim nivoom prostaglandina E1 (PGE1). Ulje konoplje sadrži gama-linolensku kiselinu (GLA), koja pomaže u proizvodnji prostaglandina. Naučnici kažu da žene sa PMS-om koje uzimaju jedan gram masnih kiselina koje uključuju najmanje 200 mg gama-linolenske kiseline doživljavaju značajno smanjenje simptoma. Studija iz 2010. na pacovima je pokazala da seme konoplje pomaže u zaštiti od komplikacija menopauze, najverovatnije zbog visokog sadržaja gama-linolenske kiseline;

- Antibakterijska svojstva. Poznato je i dokazano da antibakterijska svojstva ulja konoplje potiskuju aktivnost različitih vrsta bakterija, uključujući Staphilococcus aureus (Staphilococcus);

Ulje konoplje se koristi prvenstveno kao jestivo ulje i aditiv za hranu. Ima relativno nisku temperaturu paljenja i nije pogodno za prženje. Takođe se koristi u proizvodima za ličnu negu, industrijskim mazivima, bojama, mastilima, gorivima i plastici, kao i u proizvodnji sapuna, šampona i deterdženata.

Istorija ulja konoplje

Konopljino ulje
Fotografija: Erin_Hinterland/ pixabay.com

Ulje konoplje ima dugu istoriju upotrebe u različitim kulturama širom sveta. Konoplja je bila jedna od prvih biljaka koju je čovek uzgajao i veruje se da je korišćena još pre više od 10.000 godina. Konoplja se koristila za proizvodnju vlakana, papira, tekstila, užadi, tkanina, lekova, hrane i ulja. Biljka je takođe deo tradicionalne kineske medicine, ajurvede, islamske medicine i mnogih drugih.

Drevni kineski tekstovi ukazuju da je ulje konoplje korišćeno u Nebeskom carstvu prvi put 6000. godine pre nove ere. za lečenje raznih bolesti kao što su malarija, reumatizam i zatvor. U staroj Indiji ulje konoplje se koristilo kao afrodizijak, protivotrov i sedativ. U srednjovekovnoj Evropi konopljino ulje se koristilo za osvetljavanje, podmazivanje i pravljenje boja i lakova. U Americi su konopljino ulje koristili prvi kolonisti za izradu tekstila, užadi i papira.

Ulje konoplje sa visokim sadržajem THC-a i niskim THC-om

Legalnost ulja od konoplje varira u zavisnosti od zemlje i regiona. U nekim zemljama, kao što su Kanada, SAD, Velika Britanija, EU i Australija, ulje konoplje je legalno ako sadrži nizak nivo tetrahidrokanabinola (manje od 0, 3% ili 0, 2%). U drugim zemljama kao što su Kina, Indija, Rusija, Ukrajina i Brazil, ulje od konoplje je zabranjeno ili mu je potrebna posebna dozvola. U nekim zemljama kao što su Maroko, Južna Afrika, Tajland i Urugvaj, ulje od konoplje je legalno ako se proizvodi od legalno uzgajane konoplje. Uvek proverite svoje lokalne zakone pre kupovine, posedovanja ili upotrebe ulja od konoplje.

Da li je ulje konoplje dozvoljeno kod nas

Trenutno kod nas ne postoji medicinska upotreba marihuane u medicinskoj praksi.

Studije i diskusije o ovom pitanju se nastavljaju, ali su zakonske procedure za pristup medicinskoj marihuani i dalje ograničene. Međutim, ulje konoplje bez tetrahidrokanabinola (THC) ili sa veoma niskim procentom THC-a se generalno smatra legalnim kod nas. S druge strane, proizvodi sa visokim sadržajem THC-a mogu biti ilegalni u našoj zemlji, pa ako odlučite da se snabdite ovim proizvodom, pažljivo proverite sadržaj tetrahidrokanabinola. Preporučljivo je, uglavnom zbog vašeg mira i sigurnosti, da ga kupite od licenciranih proizvođača.

Preporučuje se da se uvek proverava aktuelno zakonodavno okruženje i prate sve promene. Zabrana proizvoda sa visokim sadržajem THC obično je povezana sa zakonskim odredbama za kontrolu psihoaktivnih supstanci.

Proizvodnja, prodaja i upotreba psihoaktivnih supstanci kao što je THC često podležu strogim propisima.

Dobro je što javnost postepeno postaje svesna razlika između konopljinog ulja sa visokim sadržajem THC-a i niskog ili nikakvog THC-a.

Svest i inicijative za podizanje svesti su u toku za koristi konopljinog ulja bez psihoaktivnih efekata.

Za ažurne i tačne informacije, preporučuje se da konsultujete zvanične izvore kao što su nacionalne zdravstvene vlasti ili vladine agencije kako biste se upoznali sa trenutnim stanjem zakonodavstva u vezi sa upotrebom ulja od konoplje.

Kako pripremiti ulje od konoplje kod kuće

Konopljino ulje domaće

Možete napraviti domaće ulje od konoplje relativno brzo i lako. Da biste to uradili, morate slediti sledeće korake:

• Uzmite 300 grama semena konoplje od licenciranog proizvođača;

• Semenke sameljite blenderom ili kuhinjskim robotom dok ne dobijete fino brašno;

• Stavite konopljino brašno u šerpu sa vodom i kuvajte na laganoj vatri oko 30 minuta, često mešajući. Ovo će aktivirati enzime u semenu i osloboditi ulje iz njih;

• Konopljino brašno procediti kroz cediljku i iscediti što više tečnosti. Ovo će vam dati mleko od konoplje koje sadrži ulje i druge korisne sastojke iz semena;

• Ostavite mleko od konoplje da se ohladi i razdvoji na dva sloja – gornji sloj je ulje konoplje, a donji sloj je voda i ostali ostaci. Odvojite gornji sloj i čuvajte ga u staklenoj boci u frižideru. Donji sloj nije potreban i može se baciti.

Gotovo! Sada imate domaće ulje konoplje, koje možete koristiti u razne svrhe. Uživajte u blagodatima za zdravlje i lepotu!

Recepti za jela sa uljem konoplje

Preliv od konopljinog ulja

Ovo je jednostavan i ukusan način da dodate ovaj proizvod u svoju salatu. Jednostavno pomešajte 1/4 šolje ulja konoplje, 2 kašike jabukovog sirćeta, 1 kašiku meda i so i biber po ukusu. Dobro promešati i preliti preko salate od povrća ili druge salate po izboru.

Ulje konoplje sa medom i senfom

Ovo je aromatičan i začinjen sos koji možete koristiti za mariniranje, glazuru ili začinjavanje piletine, ribe, svinjetine ili povrća. Jednostavno pomešajte 1/4 šolje ulja konoplje, 2 kašike senfa, 2 kašike meda, sok od 1 limuna i so i biber po ukusu. Dobro promešajte i koristite po želji.

Humus sa semenom konoplje i konopljinim uljem

Ovo je kremasta i hranljiva pasta koju možete koristiti kao namaz, dip ili užinu. Jednostavno pomešajte u blenderu 1 konzervu oceđene i isprane leblebije, 1/4 šolje konopljinog ulja, 1/4 šolje semena konoplje, 2 čena belog luka, 2 kašike tahinija, sok od 1 limuna, so, alevu papriku i kim po ukusu. Blendirajte dok ne postane glatka smesa i poslužite sa hlebom, povrćem ili krekerima.

Pogledajte takođe: Kako konzumirati seme konoplje za maksimalan efekat.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji