Brokoli je jedno od najkorisnijih povrća, ali u isto vreme i povrće koje deca najmanje vole. Karfiolov rođak je iz porodice kupusnjača (Brassicaceae), u kojoj je mesto i karfiolu i kupusu.
Počeo je da se gaji u 16. veku u Italiji, gde je i dobio ime po latinskoj reči brachium, u prevodu grana ili ruka.
Šta sadrži brokoli
Koristi, koje konzumacija brokolija donosi telu i organizmu su zbog supstanci koje se nalaze u njemu. Povrće sadrži nemerljive količine kalcijuma i vitamina K, koji igraju važnu ulogu u snazi kostiju. Pored toga, brokoli takođe smanjuje rizik od osteoporoze.
Brokoli protiv moždanog i srčanog udara
Zeleno lisnato povrće takođe sadrži važan sulforafan, koji ima antiinflamatorno dejstvo. Utvrđeno je da može da spreči ili čak popravi oštećene krvne sudove. S druge strane, lutein u brokoliju usporava brzinu kojom se arterije sužavaju kako starimo.
Na ovaj način dolazi do prevencije od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Folna kiselina i vitamin B6 se takođe nalaze u povrću. Dokazano je da kombinacija svih ovih komponenti smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara.
Brokoli za zdrave oči
Brokoli se jede i za zdrave oči. Da bi se formirali molekuli važni za vid, našem telu je neophodan vitamin A, koji se u velikim dozama može uspešno uneti u organizam iz zelenog povrća. Lutein u svom sastavu takođe doprinosi smanjenju rizika od razvoja katarakte sa starenjem.
Brokoli za zdrav stomak
U maloj količini brokoli sadrži visoke doze vlakana. Dokazano je da njihova konzumacija pomaže u gubitku težine i održava probavni sistem zdravim. S druge strane, ova vlakna zasićuju i održavaju nizak nivo šećera u krvi.
Brokoli za jak imunitet
Beta-karoten, selen, cink i dobro poznati vitamin C - to su četiri sastojka brokolija, čija kombinacija pomaže u jačanju našeg imuniteta.
Povrće ima najveći sadržaj vitamina C među povrćem iz porodice kupusnjača. Osim što štiti od prehlade, pomaže i kod polenske groznice.
Svojstva brokolija protiv raka
Najviše potencirana korist brokolija bez sumnje je to da je povrće u stanju da zaštiti od raka. U njemu se nalazi hemikalija koja se zove indol-3-karbinol. Utvrđeno je da smanjuje rizik od razvoja različitih oblika raka. Takođe pomaže u popravljanju DNK u oštećenim ćelijama.
Istovremeno, zaustavlja rast kanceroznih tumora. Studija sa Univerziteta Ilinois otkrila je da se svojstva brokolija protiv raka poboljšavaju kada se uzima u kombinaciji sa raznim začinjenim namirnicama koje sadrže enzim koji se zove mirozinaza. Najviše ga ima u renu, senfu i vasabiju.
A ako vam ovi razlozi nisu dovoljni da češće jedete brokoli, onda će vas naši ukusni recepti svakako ohrabriti da se malo zaigrate u kuhinji:
- glavna jela sa brokolijem;
- pohovan brokoli;
Komentari