Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto je neophodno da jedemo brokoli?

Zašto je neophodno da jedemo brokoli?

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
246
Zašto je neophodno da jedemo brokoli?

Brokoli je jedno od najkorisnijih povrća, ali u isto vreme i povrće koje deca najmanje vole. Karfiolov rođak je iz porodice kupusnjača (Brassicaceae), u kojoj je mesto i karfiolu i kupusu.

Počeo je da se gaji u 16. veku u Italiji, gde je i dobio ime po latinskoj reči brachium, u prevodu grana ili ruka.

Šta sadrži brokoli

Koristi, koje konzumacija brokolija donosi telu i organizmu su zbog supstanci koje se nalaze u njemu. Povrće sadrži nemerljive količine kalcijuma i vitamina K, koji igraju važnu ulogu u snazi kostiju. Pored toga, brokoli takođe smanjuje rizik od osteoporoze.

Brokoli protiv moždanog i srčanog udara

Konzumiranje brokolija

Zeleno lisnato povrće takođe sadrži važan sulforafan, koji ima antiinflamatorno dejstvo. Utvrđeno je da može da spreči ili čak popravi oštećene krvne sudove. S druge strane, lutein u brokoliju usporava brzinu kojom se arterije sužavaju kako starimo.

Na ovaj način dolazi do prevencije od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Folna kiselina i vitamin B6 se takođe nalaze u povrću. Dokazano je da kombinacija svih ovih komponenti smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara.

Brokoli za zdrave oči

Brokoli se jede i za zdrave oči. Da bi se formirali molekuli važni za vid, našem telu je neophodan vitamin A, koji se u velikim dozama može uspešno uneti u organizam iz zelenog povrća. Lutein u svom sastavu takođe doprinosi smanjenju rizika od razvoja katarakte sa starenjem.

Brokoli za zdrav stomak

Koristi od brokolija

U maloj količini brokoli sadrži visoke doze vlakana. Dokazano je da njihova konzumacija pomaže u gubitku težine i održava probavni sistem zdravim. S druge strane, ova vlakna zasićuju i održavaju nizak nivo šećera u krvi.

Brokoli za jak imunitet

Beta-karoten, selen, cink i dobro poznati vitamin C - to su četiri sastojka brokolija, čija kombinacija pomaže u jačanju našeg imuniteta.

Povrće ima najveći sadržaj vitamina C među povrćem iz porodice kupusnjača. Osim što štiti od prehlade, pomaže i kod polenske groznice.

Svojstva brokolija protiv raka

Pica sa brokolijem

Najviše potencirana korist brokolija bez sumnje je to da je povrće u stanju da zaštiti od raka. U njemu se nalazi hemikalija koja se zove indol-3-karbinol. Utvrđeno je da smanjuje rizik od razvoja različitih oblika raka. Takođe pomaže u popravljanju DNK u oštećenim ćelijama.

Istovremeno, zaustavlja rast kanceroznih tumora. Studija sa Univerziteta Ilinois otkrila je da se svojstva brokolija protiv raka poboljšavaju kada se uzima u kombinaciji sa raznim začinjenim namirnicama koje sadrže enzim koji se zove mirozinaza. Najviše ga ima u renu, senfu i vasabiju.

A ako vam ovi razlozi nisu dovoljni da češće jedete brokoli, onda će vas naši ukusni recepti svakako ohrabriti da se malo zaigrate u kuhinji:

- pečen brokoli;

- glavna jela sa brokolijem;

- pohovan brokoli;

- zapečeno jelo od brokolija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest