Taurin

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196276
mišići

Taurin (Taurine) je organska kiselina široko rasprostranjena u životinjskim tkivima. Smatra se osnovnim sastojkom žuči, a može se pronaći i u debelom crevu, mišićima i mozgu. Taurin čini oko 0, 1% ukupne mase tela čoveka. Taurin je aminokiselina, koja je u osnovi mnogih proizvoda za stimulisanje nervnog sistema.

Taurin je u stvari nezamenjljiva aminokiselina i na drugom je mestu, iza glutamina, u mišićnom tkivu. Ova aminokiselina, koja je glavni sastojak žuči, u manjim količinama se može pronaći i u tkivima. Interesantan je podatak da taurin nije deo mišićnog tkiva i prosto postoji među drugim aminokiselinama u mišićnim ćelijama.

Etimologija reči Taurine ima latinski koren, od reči „Taurus“, što znači bik. Ovo ime je uzeto, jer je 1827. godine taurin prvi put izolovan iz žuči bika od strane austrijskih naučnika Friedricha Tiedemanna i Lopolda Gmelina.

Danas taurin pronalazi široku upotrebu u bodi-bildingu. On ispunjava ulogu koju u telu ima insulin. To znači da taurin može da ubrza metabolizam glukoze i aminokiselina. Slično kreatinu, taurin ima sposobnost da povećava veličinu ćelije.

Dosta često taurin se koristi u kombinaciji sa kreatinom, zbog toga što smanjuje umor u mišićima kod jakih treninga, a može i da poveća kapacitet određene vežbe. Taurin ima važnu ulogu u regulisanju veličine ćelija.

Prema naučnim podatcima, unos od po 500 mg taurina tri puta u toku jednog dana može da uspori raspad proteina. Kao dodatak ishrani kod sportista, taurin se preporučuje u dnevnoj dozi od 2-3 g podeljeni u dva prijema na 30 minuta, pre i posle treninga, sa tečnošću.

Postoji eksperimantalni dokaz, da taurin stimuliše povećanje glukoze u ćelijama za 50%. Nije slučajno da se poslednjih godina taurin često koristi i omiljen se sastojak u različitim energetskim napicima.

Osim u kombinaciji sa kreatinom, taurin se koristi i sa anaboličkim steroidima, jer može, kao što smo pomenuli, da olakša umor mišića. Sem toga, ova aminokiselina pomaže u boljem prijemu drugih dodataka i poboljšava aktivnost ćelije.

Poreklo i sastav taurina

Veliki deo taurina koji se nudi kao dodatak ishrani je sintetički. Proizvodi se od 2-hydroxyethanesulfonic acid ili reakcijom Ethylene oxide, Aqueous sodium bisulfite. Kao i glutamin, taurin se od velikog broja stručnjaka smatra uslovno za osnovnu aminokiselinu.

Taurin je sulfonska kiselina za razliku od većine bioloških molekula, koji sadrže slabiju karboksilnu grupu. Taurin se naziva aminokiselinom i u stvarnosti je kiselina koja sadrži amino grupu, ali nije aminokiselina u punom smislu reči. To je zato što taurin ne sadrži u isto vreme amino- i karboksilnu grupu.

Taurin se u telu formira od aminokiselina metionin i cistein uz učešće vitamina B6. Pitanje je da li telo može da proizvede optimalne nivoe taurina. Dodatak ishrani taurin nema kontraindikacije, a često se u njegovom sastavu otkrivaju želatin (kapsula) i stearinska kiselina. Ovi dodaci ne sadrže šećer, so, skrob, kvasac, pšenicu, gluten, kukuruz, belance, rakove i konzervanse.

suplementi

Korisna dejstva taurina

Ova aminokiselina ima široki spektar dejstva i od velike je važnosti za funkcionisanje različitih sistema u ljudskom organizmu. Taurin deluje izuzetno stimulativno na nervni sistem, tako što povećava koncetraciju i fokus. Vrši fundamentalne biološke funkcije – povezuje aminokiseline u žuči, koje se koriste za prijem masnoća i vitamina koji se rastvaraju u mastima.

Taurin ima veoma jako antioksidatno dejstvo i reguliše osmozu u ćelijama. Taurin stabiliše ćelijske membrane i važan je kod modulacije signalizacije kalcijuma i dr. Taurin je od nezamenjivog značaja za funkciju kardio-vaskularnog sistema, razvoja i funkcionisanja skeletne muskulature, retine i centralnog nervnog sistema.

U celini, taurin osnažuje imuni sistem i poboljšava vid. On je bukvalno životno važan za prijem masnoća, absorpciju vitamina rastvorivih u mastima, funkcije mozga i nervnog sistema. Transport elektrolita kroz ćelijske membrane je jedna od funkcija taurina.

Taurin pomaže u imunom sistemu kao sastavni deo belih krvnih zrnaca. On detoksifikuje telo, smanjuje nivo holesterola, i na taj način čuva od pojave kamena u žučnoj kesi. Od izuzetne je važnosti za rad kardio-vaskularnog sistema, tako što tera naš mozak da radi na maksimalnim obrtajima i poboljšava oporavak nakon fizičkog napora. Celokupno dejstvo taurina je kao antioksidansa.

Nedostatak taurina

Manjak taurina je moguć, a od deficita ove kiseline najviše su ugroženi vegetarijanci. To se dešava, jer su kod njihove ishrane isključeni meso, mlečni proizvodi i jaja. Činjenica je da se i kod gojaznih ljudi javljaju smanjeni nivoi taurina u krvi. Ovo sa svoje strane može da dovede do još aktivnijeg debljanja i povećavanja viška kilograma.

Nedostatak taurina ponekad može da se javi u funkcionalnom oštećenju nekih tkiva. Važno je znati da povećana fizička naprezanja, intenzivni treninzi i druge stresne situacije iscrpljuju nivoe taurina, što zahteva njegov unos kao dodatka ishrani. Nedostatak taurina može da prouzrokuje oštećenje mrežnjače (retine) oka i slabljenje imunog sistema.

Predoziranje taurinom

Taurin deluje kao stimulans na nervni sistem i zbog toga visoke doze nisu preporučljive. Prvi simptom predoziranja taurinom je glavobolja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji