Rambutan

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190197
Rambutan

Rambutan je dekorativno egzotično voće, koje je veoma popularno u jugoistočnom delu Azije, ali se može naći i kod nas. Rambutan /Nephelium lappaceum/ je plod istoimenog drveta, koje je poreklom sa Malajskog aripelaga i Jugoistočne Azije. Kora ovog voća je prekrivena dlačicama, čija je dužina oko 4-5 cm. Može imati ljubičastu, narandžastu i žutu boju, a dlačice mogu biti žućkasto-zelene boje.

Rambutan je dobio naziv po dlačicama koje ga prekrivaju /na malajskom "rambut" znači - dlaka/. Zbog spoljašnjeg izgleda, ovo ezgotično voće se naziva i "dlakav liči". Rambutan je veoma mali - veličine šljive. Zato se često naziva i šljiva sa bodljama.

Rambutan ima tvrdu koru crvenkasto - narandžaste boje, ispod koje se nalazi beli sočni mesnati deo. Unutrašnjost ima veoma blagu aromu zelenog čaja, a ukus varira od slatkog do gorko - kiselog. Ukus ovog voća se može okarakterisati kao nešto između dinje i žele bombona. Rambutan sa Tajlanda je najukusniji od maja do septembra, dok vrsta iz Latinske Amerike je najsočnija zimi.

Sastav rambutana

Rambutani

Rambutan je veoma dobar izvor važnih vitamina i minerala, među kojima je vitamin C, gvožđe, fosfor i kalcijum. Sadrži masti, proteine, vlakna i ugljene hidrate.

100 g rambutana ima najviše 64 kalorije, 0.1 g masti, 1 mg natrijuma, 0 mg holesterola, 16.5 g ugljenih hidrata, 53 mg vitamina C, 20 mg kalcijuma, 1.9 mg gvožđa.

Odabir i čuvanje rambutana

Zreli rambutan ima crvenu ili tamnocrvenu koru i izražene dlačice. Ovo voće je najslaže, kada su dlačice počele da se suše. Rambutan prestaje da sazreva kada se ubere, pa zato budite pažljivi i uvek birajte samo zrele plodove ovog drveta.

Može se čuvati u frižideru oko 7 dana, a na sobnoj temperaturi se taj rok smanjuje - oko 2-3 dana. Ako još uvek niste probali ovo egzotično voće, pravo je vreme, jer ono ne samo da je ukusno, već i dosta korisno.

Rambutan u kulinarstvu

Pomoću prstiju uklonite koru rambutana i oljušteni plod podelite na pola. Konzumirajte samo providini deo voća. Poslužite ga samo kada je dobro ohlađen, kako bi ogli da maksimalno uživate u njegovom ukusu. Ukus rambutana je još bolji ako se malo posipa šećerom i cimetom ili vanilin šećerom.

Rambutan i egzotično voće

Rambutan se može koristiti kao sastavi deo egzotičnih salata, čak se može upotrebiti za pravljenje džema ili kompota. On je izvrstan dodatak raznim mekim sirevima ili mesu. U većini azijskih zemalja se koštica ovog voća koristi u proizvodnji sapuna ili masti za kuvanje, zbog visokog sadržaja masti u ovom voću.

Koristi od rambutana

Već je jasno da je rambutan dobar izvor vitamina i minerala, pa ga to čini veoma korisnim za zdravlje čoveka. Ako ste na dijeti i želite da smršate, rambutan je odličan izbor za vas.

Uz pomoć rambutana ne samo da možete smršati na zdrav način, već možete snabdeti organizam korisnim materijama. Pomaže kod dijabetesa, koristan je za sistem za varenje, smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja.

Snižava nivo lošeg holesterola. Prema nekim istraživanjima, redovna konzumacija rambutana pomaže da se reguliše krvni pritsak. Zbog visokog procenta korisnih materija, rambutan daje lep i zdrav izgled kosi i koži.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji