Riba Crveni zubatac

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3621
Riba Crveni zubatac

More nam poslužuje kao dar neverovatnu raznovrsnost ukusnu i korisnu hranu. Najveći deo nje su ribe. Među njima postoji jedna koja nosi boju strasti i ukus koji sablažnjava. To je riba crveni zubatac. Ona je jedna od najdivnijih riba spoljašnjeg izgleda i ukusa, koja živi u kristalno čistim morskim vodama u savršenim uslovima i visokokvalitetna je riba mekog, slatkog ukusa i visoke hranljive vrednosti, zato što sadrži omega-3 masne kiseline.

Svako ko je već probao nezaboravan ukus crvenog zubatca može da sazna nešto više o njemu. A informacije o ovoj morskoj lepotici mogu da nateraju druge da uživaju u kvalitetima ukusa ovog morskog stanovnika.

Klasifikacija i etimologija ribe crveni zubatac

Latinski naziv ribe je Pargus pargus i pripada porodici Sparidae. Ovu porodicu nazivaju morske orade. To su stisnute ribe sa dubokim telom, malim ustima, jednim leđnim perajem sa jakim bodljama i kratkim analnim perajem. One su vrsta bodljoperki, takođe nazvane morski karaši. Imaju zaoštrene leđne peraje i veliku, jako prčvrćenu krljušt.

Ovo su ribe mesožderke koje obitavaju u umerenim i tropskim vodama, koje žive i hrane se blizu dna. U porodici Sparidae se sreću i hermafroditi. Takva je i riba crveni zubatac.

Po prvi put je opisana od strane švedskog prirodnjaka Karla Lineja u njegovoj Sistema Naturae 1758. godine u X izdanju. Linaj daje ime ribi Sparus pargus, premeštena je u rod Pargus. Postoji i još nekoliko razgovornih naziva. U Persijskom zalivu je nazivaju Beli snajperista, u Velikoj Britaniji je nazivaju Red porgy, grčki naziv je fagri. Nazivaju je takođe i carska riba i poznata je od drevnih vremena.

Kako izgleda riba crveni zubatac?

Crveni zubatac je riba relativno velikih dimenzija i duguljastog oblika tela. Standardna dužina za vrstu je 75 centimetara, iako se češće sreću primerci napola manji. Trgovačka veličina je između 30 i 50 centimetara.

Oči ribe su visoko postavljene na glavi. Leđno peraje crvenog zubatca ima 11 do 13 bodlji i 9 do 10 mekih, dok analno peraje ima 3 komada bodlji i 7-8 mekih.

Ova riba je srebrno-roze boje, sa tamnijim plavim flekama na potiljku i iza leđnih peraja. Peraje na repu je tamnoroze boje sa bleđim vrhovima, a ostala peraja su bledoroze boje.

Većina riba ima zube slične kutnjacima kao i većina grabljivaca.

Rasprostranjenost i stanište ribe crveni zubatac

Pripremanje ribe Crveni zubatac

Crveni zubatac se sreće u toplim obalnim vodama sa obe strane Atlantskog okeana. Sa istočne strane raspon se proteže od Južne Britanije do Zapadne Sahare, uključujući vode oko Kanarskih ostrva i ostrva Madejra i Sredozemno more. Raspon crvenog zubatca uključuje Mramorno more, ali se ne prostire do Crnog mora.

Od zapadne strane Atlantskog okeana može da bude pronađen od istočne obale SAD-a do Argentine na jugu. Prisustvuje u Meksičkom zalivu i zapadnom delu Karipskog mora, ali nema je u istočnom delu.

Može da dostigne dubinu do 250 metara, ali češće se sreće između 10 i 80 metara na kontinentalnoj skali. Ovo je pridnena vrsta ribe koja može da bude otkrivena kako u oblastima stena, tako i u onim sa mekim talogom. Mladi primerci često naseljavaju korita morske trave ili ponekad ulaze u lagune.

Ekološka karakteristika ribe crveni zubatac

Ova vrsta pridnene ribe se hrani ili blizu morskog dana rakovima, mekušcima i sitnom ribom. One su hermafroditi, kao mali prvo se rađaju ženke i u određenom momentu neke pomene svoj pol u muški. Polna zrelost dostiže uzrast 2-3 godine.

Promena pola se odvija u širokom dijapazonu od veličine - od 206 do 417 milimetara i širok dijapazon uzrasta i - od 2 do 9 godina.

Ne menjaju sve ribe pol. Neke su primarni mužjaci, kod kojih tkivo jajnika atrofira pre nego što dostignu uzrast zrelih individua. Drugi su sekundarni mužjaci - ponašaju se kao ženke nekoliko ciklusa, pre nego što promene svoj pol. Druge ostaju ženske i kao odrasle, posedujući samo elementarno muško tkivo.

Postoje dokazi da je promena pola vođena društvenim ili ekološkim faktorima, s obzirom na to da oni nemaju genetski kabal, kako se kaže na jeziku nauke.

Stanje populacije ribe crveni zubatac

Crveni zubatac je važna vrsta kako za komercijalni, tako i za rekreativni ribolov. Ovo posebno važni za istočnu obalu SAD-a, Argentinu i Sredozemn more. Obično se lovi na udicu i populacija se znatno smanjila zbog prekomerne eksploatacije, ali u nekim oblastima su određena minimalna ograničenja veličine ulovljenih primeraka, u pokušaju da se ograniči ulov i ojača populacija.

Drugi način za čuvanje zaliha je korišćenje akvakultura, posebno u Sredozemnom moru.

Upkos smanjenju zaliha ove ribe u nekim oblastima rasprostranjenosti vrste i složenim biološkim potrebama koje ona ima, može se reći da generalno nije izložena riziku od nestanka. Zato je Međunarodna unija za zaštitu prirode njen status očuvanosti ocenila kao najmanje zabrinjavajući, a trgovina i ulov ribe su snažno prisutni u ekonomiji nekih oblasti u kojima je prisutna.

Riba crveni zubatac u kulnarstvu

Fagri
Fotografija: Vesela SH

Ova riba je izuzetno popularna u kuhinji mnogih naroda, zato što je njeno meso delikatno i nežno kao struktura gusto i ukusno i sa blagom roze bojom. Nedostaje joj nametljiv miris ribe i kao ostale ribe grabljivice, gotovo da nema kosti.

Dragocena riba crveni zubatac se smatra jednim od najboljih ribljih delikatesa napravljenih na roštilju.

Konzumiraju se dve vrste - ulovljene divlje ribe u moru i uzgajane na farmama riba. Divlje su na početku cenovnog ranga, dok su one koje se uzgajaju na specijalizovanim farmama skuplje.

Kako se pravi i servira riba crveni zubatac?

Riba je sa krljuštima i zato se ona čisti, a koža se čuva. Crveni zubatac se pravi sa biljkama, peče se na roštilju i poslužuje se garniran dresingom od limuna i maslinovog ulja.

Takođe, može da se dinsta i da se napravi riblja čorba od njega.

Odgovarajući garnirung uz ribu crveni zubatac je povrće. Bez obzira na to koja metoda pripreme je u pitanju, važno je da se sačuva ukus ribe.

U Republici Koreji je poslužuju takođe pečenu sa salatom od majoneza. Toliko je popularna da se smatra jednim od ukusa koji predstavljaju zemlju.

Kod nas je poznata kao grčka riba i pravi se i poslužuje se u varijantama koje su popularne u Grčkoj - pre svega na roštilju sa citrusima i povrćem. Izbor je obično sa podlogom od povrća, sa morskom solju i limunom, u slanoj kori. Poslednja varijanta se obično poslužuje sa sosom od brašna, biljkama, citrusima i belancem jajeta.

Sve mogućnosti za pravljenje su ukusne i veoma korisne, zato što je riba crveni zubatac zdrav predlog.

Odgovarajući začini za crvenog zubatca su majčina dušica, peršun, beli luk, divlji i mladi luk, crni biber, ruzmarin, menta, mirođija i naravno, maslinovo ulje.

Odgovarajući napici prilikom posluživanja crvenog zubatca

Uz delikatno riblje meso idu delikatna vina - bilo da su to bela ili crvena. Izbor zavisi od način spremanja ribe. Takođe, može da se posluži i sa hladnim pivom. Tipična grčka mastika i uzo su takođe odgovarajući uz ribu.

A ukoliko tražite ukusne ideje kako da skuvate crvenog zubatca, pogledajte ove recepte za crvenog zubatca. Ukoliko želite dijetalnijo jelo, bacite pogled na naše recepte za pečenu ribu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji