Bonapeti.rs»Članci»Biljke»Borovaja Matka

Borovaja Matka

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
317823
Borovaja matka
Fotografija: Doug Waylett

Borovaja matka /Orthilia secunda/ ili Brdska materica je zimzelena zeljasta biljka iz porodice Ericaceae. Trenutno, ova biljka je jedini predstavnik roda Orthilia. U nekim delovima naše zemlje je poznata i kao brdska materica. U zemljama gde se govori engleski je ova biljka poznata kao one-sided wintergreen, sidebells и nodding wintergreen.

Ova biljka se može sresti u vlažnim šumama, gde preovladava planinska klima. Visoka je oko 20 cm. Stabiljke su joj uspravne, ogoljene i braon boje Listovi su eliptični, mogu biti od svetlo do tamnozeleni, glatki, sjajni, širine oko 2 cm i mogu dostić dužinu od 4-5 cm. Cvetovi susitni, bele boje, pa su dosta primamljivi insektima.

Istorija borovaje matke

Ova biljka je rasprostranjena u različitim delovima sveta. Pre mnogo vekova je pronađena na Altaju, pa se otad koristi u narodnoj medicini mnogih naroda. Posebno je popularna u sibirskoj narodnoj medicini.

Drugi naziv koji ima u narodu jeste i Ženska trava, a to je jer ima blagotvorno dejstvo kod raznih ženskih problema. Borovaja matka je odobrena za upotrebu u zvaničnoj farmakologiji u Rusiji.

Sastav borovaje matke

Lekovitost ove biljke je većim delom uslovljena materijama koje sadrži. U njenom sastavu su otkriveni fitohormoni, saponini, kumarini, flavonoidi, organske kiseline, smole, tanini, gorke materije, limunska kiselina, vinska kiselina, itd. Borovaja matka je dobar izvor vitamina C, vitamina E, bakra, cinka i mangana.

Koristi od borovaje matke

Biljka borovaja matka
Fotografija: Doug Waylett

Borovaja matka se smatra pravim čudom prirode, a za to postoji veliki broj razloga. Zbog fitohormona, koje sadrži, ova biljka ima veliki uticaj na ženski organizam. Matka balansira nivo progesterona u telu i sprečava bolne menstruacije, kao i simptome predmenstrualnog sindroma (mučnine, nervoza, nemir, depresija).

U isto vreme borovaja matka pozitivno deluje kod žena koje su na pragu menopauze i koje imaju razne neprijatne simptome u to doba. Zahvaljujući ovoj biljci, kod žena se znatno smanjuju talasi vrućine, a depresivna i nervozna stanja se smanjuju i uspostavlja se kvalitetan san.

Ova biljka je posebno korisna jer je veoma efikasna u lečenju neplodnosti, čiji se uzroci kriju u problemima sa endokrinim sistemom. Ona pomaže u vraćanju menstrualnog ciklusa, u lakšem začeću, a potpomaže da se trudnoća održi, tako što smanjuje rizi od spontanog pobačaja. Iz tog razloga se ona nalazi u raznim biljnim mešavinama, zajedno sa biljkama među kojima su kamilica, žalfija i rusomača, origano, kopriva, čičak, suručica.

Borovaja matka se koristi kod neplodnosti, kao posledice upalnih procesa, krvarenja materice, fibromioma materice, prekomernog menstrualnog krvarenja, hipoplastične materice, polipa, belog pranja, cervikalne erozije, mučnina tokom trudnoće, oboljenja jajnika, itd. Jedna od mnogih pozitivnih strana ove biljke jeste da ona, za razliku od lekova, nema nuspojave.

Međutim, ova biljka nije samo korisna za žene, već i za muškarce. ONa pomaže kod uvećane prostate i kod upala prostate. Efikasna je i kod problema sa bubrezima, bešikom, kao i sistemom za varenje. Ona ima diuretsko, spazmolitičko i antibakterijsko dejstvo.

Deluje umirujuće, tonizira i ima laksativno dejstvo. Takođe, koristi se i za regulisanje holesterola i šećera u krvi. Zato je ona dobro rešenje za ljude koji imaju dijabetes, kao i za one koji imaju visok holesterol. Zbog saponina koje sadrži, ova biljka utiče na povećanu sekreciju žlezda i pokazalo se da pozitvino utiče i na bronhije, pa se kod bolesti disajnih organa lakše eliminiše nagomilan sekret.

Menstrualne tegobe

Korisne materije koje se nalaze u Orthilia secunda smanjuju fermentaciju u crevima, poboljšavaju metabolizam i pomažu u oslobađanju osećaja težine u predelu želuca. U isto vreme, dokazano je da ova biljka deluje i kada je visok krvni pritisak u pitanju. Ona takođe jača kardiovaskularni sistem i štiti od konorarne bolesti srca.

Postoje podaci da borovaja matka deluje na celi oranizam i jača ga, podmlađuje i pozitivno deluje kod kancerogenih oboljenja. Sa sigurnošću se može tvrditi da ona povećava sposobnost organizma da opstane u teškim uslovima. Narodni lekari preporučuju ovu biljku kod problema sa žuči, gihtom, kolitisom, gastritisom, išijasom, reumom, kao i različnim upalama.

Narodna medicina i borovaja matka

Kao što je već jasno, Orthilia secunda je veoma cenjena u narodnoj medicini, a najviše kada je reč o lečenju i prevenciji od oboljenja ženskih polnih organa.

Za lakše začeće, narodna medicina preporučuje da se ova biljka konzumira u vidu čaja u roku od 3 meseca, a poželjno je da se konzumacija prekida za vreme menstruacije i da se ponovo započne nakon menstrualnog krvarenja.

Kako bi se napravio čaj, potrebno je da se 2 g ove biljke (jedna filter kesica) prelije sa 200 ml proključale vode. Nakon toga treba da odstoji 15 minuta. Kada se čaj ohladi, može da se konzumira. Preporučljivo je da se podeli na 2 dela i da se ispije za vreme obroka.

Štetnost borovaje matke

Iako je borovaja matka veoma korisna, ona ne bi trebalo da se konzumira pre konsultacije sa lekarom, pošto je moguća pojava netolerantnosti, tačnije alergije. Takođe, povećan oprez bi trebalo da postoji i kod konzumacije ove biljke tokom trudnoće, kao i za vreme dojenja. Ne preporučuje se kombinovanje sa antibioticima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji