bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Specifičnosti kod spremanja sa lisnatim testom

Specifičnosti kod spremanja sa lisnatim testom

Jana G.Jana G.
Početnik
1595
Lisnato testo

Kod spremanja sa lisnatim testom bi trebalo znati specifičnosti, kako bi jela uvek bila ne samo ukusna, već i da lepo izgledaju. Ako se striktno poštuju, one će pomoći domaćici da se pokaže u najboljem svetlu kako pred porodicom, tako i pred gostima.

Zamrznuto lisnato testo se najbolje može odmrznuti u frižideru, a ne na sobnoj temperaturi. Ako ga ostavite na sobnu temperaturu, ono može da bude preterano meko, a ako ga ponovo zamrznete, njegov kvalitet neće biti isti.

Kada više nije tvrdo i može da se obradi, lisnato testo izvadite iz frižidera i oštrim nožem ga isecite. Ako ne koristite oštar nož, umesto da se ono dobro iseče, ovo testo će se samo rastegnuti i iskidaće se, pa će to svakako uticati na izgled jela.

Nije poželjno da se lisnato testo ponovo mesi. Takođe, nije preporučljivo ni da se ponovo razvija, osim ako to u receptu nije posebno naglašeno. U takvim slučajevima bi trebalo da se razvije veoma malo, kako se ono ne bi pokidalo.

Pica sa lisnatim testom

Kada se stavlja neki tečni nadev u lisnato testo, poželjno je da se ono blago zapeče i da se tada stavi nadev, pa da se stavi i da se lepo ispeče. U suprotnom, tečnost će omekšati testo i ono se neće dobro ispeći.

Lisnato testo se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Ako ste stavi u hladnu rernu, pa se ona tek onda uključi i zagreje, ono se neće nadići i neće dobiti zlatnu boju.

Da biste zalepili jedan kraj lisnatog testa sa drugim, prvo ih premažite vodom i jako pritisnite, kako se ne bi odlepili za vreme pečenja.

Kada se lisnato testo stavi u tepsiju da se peče, tepsiju bi trebalo prethodno premazati uljem. Ona se može sasvim malo poprskati hladnom vodom ili da se obloži papirom za pečene, kako se testo ne bi zalepilo tokom pečenja.

Da jelo sa lisnatim testom ispadne dobro, pre pečenja se ono premaže umućenim jajetom ili umućenim žumancetom sa malo vode.

Pečena jela od lisnatog testa se ne zamrzavaju, jer onda izgube svoj oblik, a tako i ukus.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest