Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Trikovi kod sušenja voća u kućnim uslovima

Trikovi kod sušenja voća u kućnim uslovima

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
319121
Trikovi kod sušenja voća u kućnim uslovima

Tokom leta ima dosta voća. Ako živite na selu i imate baštu, onda možete sami ga gajite voće. Često se dešava da voća ima previše, pa onda nema vremena da se voće konzumira dok je sveže.

Poželjno je da se deo voća sačuva za zimu, kada se ono ne može naći sveže. Pored toga što se može koristiti za kompote, slatka i džemove, ono se može i osušiti. To je najstariji način čuvanja voća. Svi već znamo da od domaćeg nema bolje.

Voće se može osušiti u kućnim uslovima pomoću rerne, dehidratora i sunca. Svako odlučuje način koji mu najviše odgovara.

Trebalo bi da znamo da je poželjno da se za sušenje voća koristi ono koje nije zrelo. Kada se koriste dobro zreli plodovi, onda se oni često pokvare.

Voće se može osušiti kada se isecka, a može se sušiti i kada su plodovi celi. Možete uklonite koštice i semenke, ali neće biti nikakav problem i da ostanu.

Sušenje voća na suncu

U prošlosti je ovo bio najčešći način sušenja voća. Prvo je potrebno da se voće iseče i da se poređa na papir. Tako se u isto vreme može osušiti veća količina voća.

Kada sušimo voće na suncu, potrebno je da znamo da se ono prvih 4 - 5 sati stavlja na mesto gde je hladovina. Nakon toga se može ostaviti na sunce. Voće se suši nekoliko dana. Preko se plodovi mogu pokriti gazom. Poželjno je da se noću voće sakupi i ujutru da se ponovo stavi na sunce.

Trikovi kod sušenja voća u kućnim uslovima

Sušenje voća u rerni

Ako ste rešili da koristite rernu za sušenje, potrebno je da obezbedite strujanje vazduha u rerni. Vrata rerne treba da budu blago otvorena.

Plodovi treba da se suše na temperaturi između 50 i 70 stepeni. Na taj način možete sušiti ograničene količine voća iz jednog puta. Poređajte plodove na rešetke, tako da ima prostor među njima.

Sušenje sa dehidratorom

Za ovaj način je potrebno najmanje vremena. Sušeno voće bi trebalo da se čuva u dobro zatvorenim posudama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest