Pasji trn

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
317828
Pasji trn

Pasji trn /Hippophae rhamnoides/ je višegodišnja biljka iz porodice Elaeagnaceae. Pasji trn je bodljikavi žbun ili manje drvo, koje može dostići do 6 m visine. Ova biljka ima veoma razvijen korenski sistem. Listovi pasjeg trna su sitni, sa gornje strane ogoljeni i zeleni, uski, do 8 cm dugi, sa kratkim drškama, trakasti ili trakasto-lancetni.

Kao i listovi biljke, tako i mlade grančice, prekriveni su srebrno-belim ljuspama. Cvetovi su jednopolni, žućkasti, raspoređeni na različitim stabiljakama. Ženski cvetovi su posebno raspoređeni, sitni i nalaze se u udubljenju kod listova. Oni imaju cevast tučak, blago podeljen na dva dela i jedan jajnik.

Muški cvetovi pasjeg trna su sakupljeni u okrugle grupacije. Svaki cvet ima dva lista oko cvasti i 4 latice. Plodovi pasjeg trna su loptastog oblika, narandžasto-žuti, sočni, sjajni, sadrže jednu manju košticu. Ukus svežeg ploda je blago gorak. Pasji trn cveta početkom letnjih meseci, a plodovi mu sazrevaju od septembra do decembra.

Pasji trn je rasprostranjen u celoj Evropi, Avganistanu, Himalajima, Tibetu, Mongoliji, Rusiji. Na našim prostorima raste oko reka, najviše oko Dunava.

Istorija pasjeg trna

Antički Grci su pasji trn nazivali HIppophae, što u prevodu znači - sjajan konj. Razlog tome jeste što je ova biljka bila nezamenljivi deo ishrane konjima koji su se takmičili. Prema legendi, Pegaz - mitski krilati konj iz starogrčke mitologije, dobio je čudnu sposobnost kad aje pojeo plodove pasjeg trna.

U prošlosti se smatralo da su vojnici Džingis Kana imali snagu i bili su gipki upravo zbog redovne konzumacije ulja od pasjeg trna. Tokom 80-tih godina je sok od plodova pasjeg trna postao prvi sok koji se konumirao i kosmosu.

Sastav pasjeg trna

Sastav pasjeg trna je dosta raznolik. Plodovi sadrže vitamin C (do 450 mg%), B (do 20mg%), B2 (do 0.38mg%), E (do 14.3mg%), folnu kiselinu (do 0.79mg%), izoramnetin, gusto ulje, u čiji sadržaj ulaze oleinska (10.5%), stearinska (10.4%), linoleinska i palmitinska kiselina.

Sadrži i karotenoide (do 0.3mg% karotena), a takođe i kriptoksantin, zeaksantin i fizalen. Svi flavonoidi imaju jedan te isti aglikon - izoramnetol. Dva od flavonoida (3-glikozid i 3-ramnoglikozid) odgovaraju flavonoidima koji se nalaze u cvetovima Calendula officinalis L. Takođe, sadrži tanine, šećere, organske kiseline, gusto ulje.

Od svežih plodova pasjeg trna su izolovani izoramnetin-3-glikozid, 3-rutinozid, kempferol, kvercitin i kempferol, itd.

Semenke pasjeg trna sadrže vitamine B1, B2 i F, karoten (provitamina A) i gusto ulje. Listovi biljke sadrže velike količine (do 370mg%) vitamina C, karoten (provitamin A), tanine, itd. U listovima i plodovima ima 5 flavonoida.

Grančice pasjeg trna sadrže iste materije kao i listovi, kao i značajne količine tanina.

Kora biljke sadrži velike količine tanina. Od nje su izolovani serotonin i alakaloid hipofein.

Gajenje pasjeg trna

Isprepletenost grančica obezbeđuje dobru zaštitu pasjeg trna od vetra. Što se tiče zemljišta i klime, pasji trn nije mnogo zahtevan. Raste na gotovo svim osvetljenim, vlažnim i peskovitim mestima. Biljka je otporna na hladnoću, a tako i na sušu.

Dobro podnosi sušu, morski vazduh ne utiče na pasji trn, a guste i bodljikave grančice dobro podnose hladne zime, a takođe dobro podnose i orezivanje. Ova biljka se razmnožava putem korenskih izdanaka. Takođe, ova biljka je pogodna za gajenje u vidu žive ograde, ali i kao samostalni žbun. Da biste imali plodove, potrebne su vam i muške i ženske biljke.

Biljka pasji trn

Branje i čuvanje pasjeg trna

U medicinske i kulinarske svrhe se koriste zreli plodovi /Fructus Hippohae/ pasjeg trna. Plodovi se beru od oktobra do decembra ili tokom zime, kada se zamrznu. Tada im se gubi gorak ukus, pa postaju slatko-kiseli, a imaju miris ananasa.

Tokom branja se seku cele grančice, zajedno sa zrelim plodovima, stavljaju se na postolje 15 cm iznad zemlje i ostavljaju se da se odmrznu. Tokom zime se plodovi otresaju sa grančica i onda se koriste. Zreli plodovi su nakon odmrzavanja sočni, imaju oblik jagode, zlatnožutu boju, narandžastu ili crvenu, a unutar njih se nalazi tamnobraon jajasto seme.

Koristi od pasjeg trna

Pasji trn je veoma korisna biljka, zahvaljujući preko 190 sastojaka. Ova biljka veoma dobro obnavlja epitelne ćelije. Ubrzava zarastanje rana sluzokože i kože. Deluje antimikrobno i antiupalno. Veoma brzo daje lekovite efekte. Korsti se kod erozije grlića materice, kao i kod raznih upala vagine.

Ima tonizirajući efekat i potpomaže organizam u borbi sa teškim infekcijama. Ova biljka s ekoristi kod opekotina, kožnih oboljenja, opadanja kose, kod čireva na želucu i dvanaestopalačnom crevu, reumatskih bolova, kod anemije i hipovitaminoze. Leči dermatitis, ekcem i psorijazu. Održava sluzokožu zdravom i štiti je od slobodnih radikala, koji vode do gastritisa i čireva, suvoće genitaljia (posebno kod žena u menopauzi), očiju i usana.

Gusto ulje, koje ima ova biljka, koristi se u ginekološkoj praksi kod rana koje sporo zarastaju. Može podstaknuti regeneraciju tkiva i da ublaži prevremeno starenje kože.

U konzmetici se koristi za omekšavanje kože, daje koži elastičnost i štiti je od slobodnih radikala. Kineski naučnici su dokazali da ulje od pasjeg trna ima moć da utiče na razvoj ćelija raka, a takođe i da smanji rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Listovi i kora pasjeg trna se koriste i kao sredstvo za obradu kože u kućnim uslovima. Mlade granćice i listovi, bogati gvožđem, daju crno-braon boju, a plodovi - žutu. Pasji trn je medonosna biljka i dobra je za jačanje zemljišta.

Narodna medicina i pasji trn

Balkanska narodna medicina preporučuje bobice pasjeg trna kao polivitaminsko sredstvo u vidu pulpe, konzervirane sa šećerom /odnos da bude 45:55 bobica i šećera/ ili u vidu raznih sokova, pirea, marmelada, slatka, vina, itd.

Žele od pasjeg trna se pravi na sledeći način: Ostavite 500 g isitnjenih plodova da nabubre u 1 šolju vode. Zatim stavite voćni namaz da ključa sa 1 šoljom soka od pasjeg trna, sokom od 1 limuna i 200 g šećera. Zatvorite dobijeni žele, dok je još vruć, u tegle i uzimajte ga redovno.

Pasji trn ima antiupalno dejstvo i antibiotsko, pa se zato u narodnoj medicini preporučuje sok od pasjeg trna za ublažavanje simptoma prehlade i gripa. Deci se daje po 1 kašika tokom zimskih meseci.

Da biste napravili sok od pasjeg trna, isitnite oko 600 g bobica i ostavite ih u 1 šolju vode, da nabubre. Nakon toga smesu stavite d amalo proključa i procedite je. Zasladite dobijeni sok i isipajte ga u tegle, pa dobro zatvorite. Čuvajte na hladnom mestu i uzimajte po 1 kašiku dnevno.

Dokazano je da se na ovaj način čuvaju svi vitamini bobica, njihov prijatan ukus i karakteristična aroma ananasa.

Pasji trn sprečava opadanje kose. Za brži rast kose se preporučuje da se uzima po 1/3 šolje čaja, 2 puta dnevno nakon obroka.

Čaj od pasjeg trna sa medom

Potrebni sastojci: voda - 500 ml, pasji trn - 150 g, med - 2 kašike, crni čaj - 2 kašike

Način pripreme: Pasirajte 2/3 bobica pomoću kašike, dok ne dobijete pire. Stavite ga u odgovarajuću posudu, zajedno sa bobicama koje niste pasirali i crnim čajem. Pokrijte smesu kipućom vodom, poklopite i ostavite da se čaj kuva 10-15 minuta. Procedite ga, dodjate med i konzumirajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas