Serotonin

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190211
Serotonin

Serotonin predstavčja monoaminski neurotransmiter, koji se sintetizuje u mozgu i gastro-intestalnom traktu. On igra veoma važnu ulogu u regulisanju procesa sna, srčanog ritma i disanja.

Po prvi put serotonin je izolovan tokom 1948. godine. Poznat je još kao hormon sreće. Uprkos činjenici da se luči u mozgu, gde ispunjava svoje funkcije, u organizmu se nalaza baš u gastro-intestalnom traktu i trombocitima.

Funkcije serotonina

Serotonin ispunjava funkciju prenosioca nervnih impulsa. On igra važnu ulogu u radu gastro-intestalnog trakta i procesima koagulacije krvi. Ima veoma važnu ulogu u psihičkoj stabilnosti čoveka, balansirajući emocije i raspoloženja. Serotonin utiče i na način ishrane, na normano funkcionisanje mišića, kardio-vaskularni sistem i neke delove endokrinog sistema.

Serotonin aktivno učestvuje i u procesima regulacije dnevnog ritma tela, seksualno ponašanje, telesnu temperaturu. Pokazuje uticaj na osećaj za bol, mučninu, povraćanje.

Serotonin ima indirektan uticaj na rečulisanje sna, jer se javlja kao prethodnik hormona melatonina. Razlike u nivou serotonina kod muškaraca i žena su zanemarljive, dok je malo viši nivo kod jačeg pola. Razlike u načinu po kome dva pola reaguju nemaju veze sa serotoninom, već su suštinske. U tome se krije objašnjenje za pitanje zašto su žene sklonije depresvinim stanjima.

Izvori serotonina

Čokolada

Namirnice od kojih čovek može da nabavi serotonin su banane, čokolada, orašasto voće, spanać i zelena salata, ljute paprike, tikva i seme tikve. Da bi se povećao nivo serotonina u organizmu preporučuje se da se pije više vode, unosi malo soli i provodi više vremena u šetnjama na otvorenom i na suncu.

Iz gore napisanog je jasno da mnogima omiljena čokolada je jedan od najboljih izvora serotonina. Ipak da bi imala puni efekat ona treba da bude crna. Prirodna čokolada sa bar 70% kakaoa je jedan od najboljih načina za nabavljanje serotonina.

Drugo što treba da se zabeleži je da sinteza serotonina počinje pomoću triptofana. To je prirodni prethodnik serotonina i cenjena aminokiselina, koja se nalazi u belančevinama u hrani. Najbolji izvori triptofana su riba, sir, različite vrste mesa, mleko i seme tikve.

Serotonin i bavljenje sportom

Redovna fizička aktivnost dokazano poboljšava figuru i raspoloženje. Sport povećava nivo norepinefrina i serotonina u mozgu. Uopšteno kretanje je neverovatan lek za prevazilaženje depresivnih stanja. Fizičko opterećenje tera negativne misli i poboljšava raspoloženje.

Nizak nivo serotonina

Previše niski nivoi serotonina u organizmu su štetni za zdravlje, jer postoje predispozicije za agresivno ponašanje i depresiju, fibromijalgiju, razdražen želudac i nerve poremećaje. Nedostatak ovog neurotransmitera može da izazove demotivaciju i poremećaj sna.

Hormoni

Istraživanje pokazuje da muškarci koji se nalaze u depresivnim stanjima proizvode niske nivoe serotonina ili imaju malo ćelija koje koriste hormon kao posrednik za prenos impulsa. Osim toga lica koja su napravila neki prestup pod dejstvom alkohola, silovatelji i ubice takođe imaju nizak nivo ovog hormona.

Prema drugim istraživanjima kod male dece, koja su preminula bez očiglednog razloga, ustanovljeni su relativno niski nivoi serotonina i enzima koji odgovara za njegovu sintezu. Smatra se da do sindroma dečije smrti kod novorođenčadi dolazi upravo zbog tog nedostaka.

Nesumnjivo serotonin je izuzetno važan neurotransmiter. Njegova široka rasprostranjenost pokazuje uticaj na niz funkcija u organizmu. Oko 40 miliona moždanih ćelija su u direktnoj zavisnosti od raspoloženja, apetita, potentnosti, razmene toplote, znanja i delimično i sna.

Serotoninski sindrom

Serotoninski sindrom predstavlja stanje pri kome nivoi serotonina u mozgu i krvi su prilično visoki. Sindrom je najčešće rezultat samolečenja ili greški u naznačenom lečenju, pri čemu doze leka ne odogvaraju potrebama pacijenta. Može da se sretne i kao neželjeni efekat nekih od starijih vrsta antidepresiva.

Simptomi serotoninovog sindroma uključuju strah, drhtavica, konfuzija, problemi s koordinacijom, visoka temperatura, ubrzan rad srca. U mnogo retkim slučajevima može da nastupi i smrt.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas