Različak

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4049088
Različak

Različak /Centaurea/ je lepa biljka jarkoplavih cvetova. Poznata je i sa nazivom vasiljak. Prekriven je bodljikavim cvastima, a pored plavih šara, ima i bele i braon.

Rod Centaurea je veliki - sadrži oko 500 vrsta, gde ima zeljastih biljaka, koje mogu biti jednogodišnje, dvogodišnje ili višegodišnje. Višegodišnji predstavnici roda imaju puzeće stabiljke ili udebljano korenje u vidu krtole, a neke vrste imaju i mesnate korene.

Stabiljka različka je spuštena ili uspravna, a u osnovi ima dosta listova, koji su uspravni, prosti ili perasto udebljani. Različak uspeva na mestima gde je umerene klima. Rasprostranjen je u Evropi i mediteranskim zemljama.

Sve vrste različka se razmnožavaju putem semenki. One su glatke i okrugle, a na vrhu imaju dlačice, koje im pomažu da lete. Semenke se seju od marta do aprila.

Različak dobro uspeva na mestima gde je direktna sunčeva svetlost. Zemljište treba da bude lako, plodno i da ne zadržava vodu. Redovno se poliva, a poželjno je da bude malo vlažno, nego da bude previše. Treba da se đubri na svake dve nedelje običnim đubrištem za baštensko bilje. Različak cveta početkom leta.

Cvetovi različka sadrže materiju koja im daje plavu boju, pa zato se ovom biljkom može farbati vuna i prelo, a ako se kombinuje sa bojom divljeg maka, onda se dobija veoma lepa braon boja.

Polje različka

Sastav različka

Cvetovi ove biljke sadrže antociane, čiji je predstavnik ciainin; kumarine, gde se najviše ističe cihornin, koji je glikozid eskuletina. U sastavu različka se mogu otkriti i flavonoidi, mikroelementi. sluzne materije, gorki glukozid centarun, itd. Različak sadrži soli mangana i kalijuma.

Branje i čuvanje različka

Delovi različka koji se koriste su cvetovi i njihove čašice. Sakupljaju se za vreme punog cvetanja, bez stabiljke. Tokom branja cvetova, rukom se uklanjaju periferni cvetovi u obliku korneta.

Berite samo cvetove sa jarkom plavom bojom. Cvetovi se suše na otvorenom ili u prostorijma sa dosta strujanja vazduha. Treba da su raspoređeni na površini u tankom sloju. Ubrani cvetovi se suše u još tanjem sloju na prostirkama. Obavezno se suše u hladovin.

Koristi od različka

Različak ima dobro diuretsko dejstvo, a takođe podstiče lučenje žuči i otvara apetit. Različak je koristan upravo zbog gorkih glikozida centaurina i cianina, kao i alkaloida pelargonina, koje sadrži. Različak pomaže kod oboljenja jetre, kod problema sa bubrezima i mokraćnih kanala, leči od umora nakon duge bolesti.

Čaj od različka

Narodna medicina i različak

Naša narodna medicina još odavnina leči razne bolesti pomoću različka. Najčešće je to gubitak apetita, kao posledica raznih problema; oboljenja bubrega i mokraćnih kanala poput cistitisa, uretirtisa, nefrozonefritisa, nefrolitiaze, Različak je koristan kod iznurenosti nakon duge bolesti, kod bolesti žuči.

Narodna medicina preporučuje različak i njegovu tinkturu kod upala bronhija, kod teškog kašlja. Koristan je i kod opstruktivnog bronhijalnog sindroma. Različak je dobro antiupalno sredstvo, a potpomaže iskašljavanje.

Uzmite 2 kašičice različka i prelijte ih vrućom vodom. Neka tako odstoji oko 20 minuta, a kada se ohladi, smesu procedite. Pijte je tokom dana.

Da napravite čaj od različka, prelijte 1 kašičicu cvetova sa 250 ml kipuće vode. Neka tako odstoji 10 minuta, a zatim procedite. Dobijenu tečnost pije 3 puta dnevno po 80 ml.

Ako ima plave cvetove, različak se može koristiti i za spoljašnju upotrebu - za ispiranje kod upale očiju. Ova vrsta leči i probleme sa jetrom.

Različak ublažava napade gušenja, ascitis, ubrzan rad srca i žuticu. Koristi se kod peruti i opadanja kose, a u kombinaciji sa matičnjakom, koprivom i vaerijanom je efikasna kod kožnih bolesti. Za najbolji efekat kod peruta i opadanja kose, skuvajte različa sa vodom i sirćetom. Isitnjene semenke različka nanosite na bradavice i izrasline.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas