bonapeti.rs»Članci»Kuvanje»Razlika između pirinča kratkog, dugog i srednjeg zrna

Razlika između pirinča kratkog, dugog i srednjeg zrna

Razlika između pirinča dugog, srednjeg i kratkog zrna

Pirinač je jedan od najkorisnijih žitarica. On je bogat složnim ugljenim hidratima (75%-85 %) i proteina (5%-10%), koji su osnovni izvor energije za organizam. Zato ima toliko široku upotrebu.

Međutim, ispostavilo se da je njegova priprema teška mnogim ljudima. Razlog je što postoji mnogo vrsta pirinča. U zavisnosti od zrna se deli na pirinač dugog, kratkog i srednjeg zrna, koji su odgovarajući za pripremu raznih vrsta jela. Zato, ako želite da pripremite ukusno jelo sa piirnčem, potrebno je da znate kakva je razlika između određenih vrsta pirinča i koji se koristi za koje jelo.

Pirinač dugog zrna

Pirinač dugog zrna

Dužina pirinča dugog zrna nije manja od 6 mm. Od tri vrste pirinča on je najjednostavniji za pripremu, zato je odgovarajuć za početnike u kuvanju. Prilikom pripreme, zrna se ne zalepe jedno za drugo, nego ostaju odvojeni, osim ako ga ne prekuvate. Takođe, on nije previše mekan za razliku od drugih vrsta.

Pirinač dugog zrna je sa visokim sadržajem glutena. On se koristi mnogo u azijskoj kuhinji. Najpoznatije sprte ove vrste su jasminov pirinač i basmati pirinač.

Pirinač kratkog zrna

Pirinač kratkog zrna

Pirinač kratkog zrna je dužine 4-5 mm i šiirne 2-3 mm. On se često meša sa pirinčem kratkog zrna. On ima viši sadržaj skroba i niži sadržaj glutena. Karakteristično za njega je što mu se zrna lepe jedno za drugo, a kad se skuva postaje kašast.

Odgovarajući je za pripremom sušija, pudinga ili svakog drugoj jela, gde je potrebno da oblikujete pirinač.

Pirinač srednjeg zrna

Pirinač srednjeg zrna

Pirinač srednjeg zrna je dužine 5-6 mm. On je sasvim malo zaobljen, od pirinča dugog zrna. Površina mu je hrapava Karakteristično je za njega da za vreme kuvanja ostaje odvojen, ali se lepi kad se ohladi, a da se ne raskuva.

Pirinač srednjeg zrna je odgovarajući za pripremu jela kao što je rižoto, paelja i druga jela, za koje je potrebno da pirinač ima mekšu teksturu.

Pirinač srednjeg zrna je bogat skrobom, što ga čini najrasporestranjenijim kod nas. Od njega se pripremaju mnoga jela - sarme, punjene paprike sa pirinčem, piletina sa pirinčem, pirinač sa povrćem, vinski kebap i mnoga druga jela.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji