Način pripreme
Iseckajte luk i beli luk. Ostalo povrće isecite na kockice, patlidžan oljuštite, posolite, i ostavite 20 minuta da odstoji, da bi se odvojio gorak sok. Šargarepu isecite na tanke ljuspice uz pomoć ljuštilice.
Pirinač skuvajte u vreloj, posoljenoj vodi, da bude al dente.
Deo maslinovog ulja ugrejte u velikom tiganju i dinstajte luk i beli luk.
Dodajte tikvice, šargarepu, patlidžan i papriku, i pržite, mešajte često, oko 10 minuta.
Stavite paradajz, pospite prstohvatom šećera i kuvajte sve na tihoj vatri još 10 minuta. Začinite solju i biberom.
Kuvani pirinač ocedite, ostavite malo tečnsoti. Dodajte u povrće i promešajte. Dodajte i začine.
Prelijte preostalim maslinovim uljem i ostavite samo da provri.
Pospite ljuspicama žutom sira ili dmljenog kačkavalja.
Servirajte posut zelenim začinima.
Varijacije: Na isti način, ratatuj možete pripremiti sa sitnom pastom ili kuskusom.