Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Ratatuj»Ratatuj sa pirinčem dugog zrna

Ratatuj sa pirinčem dugog zrna

Nevena Blajeva IvanovaNevena Blajeva Ivanova
Pomoćnik kuvara
1363173026
Ratatuj sa pirinčem dugog zrna
Fotografije: Nevena Blajeva Ivanova
1 / 3
01/03/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Nije prosto ratatuj, nego ratatuj sa pirinčem - kako čovek može da ga ne proba još danas"

Potrebni sastojci

  • crveni luk - 1 glavica
  • beli luk - 3 čena
  • tikvica - 1 komad
  • patlidžan - 1 komad, mali
  • crvena paprika - 1 komad
  • paradajz - 1 komad, svež, velik
  • šargarepa - 1 komad
  • pirinač dugog zrna - 250 g
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • šećer - 1 prstohvat
  • žuti sir - tvrd, krupnije izrendan
  • maslinovo ulje - za dinstanje
  • origano
  • bosiljak
  • majčina dušica - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Iseckajte luk i beli luk. Ostalo povrće isecite na kockice, patlidžan oljuštite, posolite, i ostavite 20 minuta da odstoji, da bi se odvojio gorak sok. Šargarepu isecite na tanke ljuspice uz pomoć ljuštilice.

Pirinač skuvajte u vreloj, posoljenoj vodi, da bude al dente.

Deo maslinovog ulja ugrejte u velikom tiganju i dinstajte luk i beli luk.

Dodajte tikvice, šargarepu, patlidžan i papriku, i pržite, mešajte često, oko 10 minuta.

Stavite paradajz, pospite prstohvatom šećera i kuvajte sve na tihoj vatri još 10 minuta. Začinite solju i biberom.

Kuvani pirinač ocedite, ostavite malo tečnsoti. Dodajte u povrće i promešajte. Dodajte i začine.

Prelijte preostalim maslinovim uljem i ostavite samo da provri.

Pospite ljuspicama žutom sira ili dmljenog kačkavalja.

Servirajte posut zelenim začinima.

Varijacije: Na isti način, ratatuj možete pripremiti sa sitnom pastom ili kuskusom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: