Pirinač dugog zrna - šta treba da znamo

Pirinač dugog zrna

Pirinač je jedan od najpopularnijih i omiljenih garnirunga. Bez njega ne možemo da zamislimo i dosta različitih jela: suši, salate, supe, pilav. U njihovoj pripremi se koriste različite sorte, a jedan od najpopularnijih je pirinač dugog zrna.

Priprema za kuvanje pirinča

Svaki kulinarni ekspert zna da nije toliko sorta bitna, koliko sama priprema proizvoda. Nezavisno od toga da li koristite blančiran ili dugog zrna, pirinač treba dobro da se opere pre toga. Za taj cilj je potrebno:

- stavite 1 šolju pirinča u posudu;

- zalijte ga s 4 šolje vode;

- prospite tečnost;

- ponovite proceduru 6-10 puta.

Orijentišite se po tečnosti da bi ste shvatili da li dobro oprali pirinač. Voda treba da bude čista i prozračna, a ne mutna, jer to značo da ste oprali skrob iz žitarice. Ako st ena dijeti ili patite od dijabetesa, tada je ova procedura posebno važna za vas, budući da se tako značajno smanjuje glikemijski indeks i kaloričnost.

Kuvanje pirinča dugog zrna

Da biste se orijentisali kako da kuvate pirinač dugog zrna, treba da znate:

- vrstu ringle;

- nivo snage;

- debljinu posude u kojoj kuvate;

- obim proizvoda

Kuvanje pirinča dugog zrna

Kada spremate pirinač za četvoročlanu porodicu, proces izgleda ovako:

1. U šerpu sa debelim dnom sipajte 8-9 čaša čiste mlake vode.

2. Ostavite je da provri.

3- Stavite 1.5 šolja pirinča dugog zrna-

4. Kuvajte 15-17 minuta.

5. Isključite ringlu i ostavite pirinač još 3 minura dok ne bude u potpunosti gotovo.

6. Prospite vodu.

Ukoliko kuvati pirinač dugog zrna na ringli sa plinom, tada je dovoljno da ga kuvate 12-14 minuta. Ako je poparen, tada je važno da se kuva malo duže vreme, jer će inače biti tvrđi, što je međutim obro ukoliko ćete ga koristiti za salate. Da bi pirinač dugog zrna ispao još bolji, tada dodajte i 50 grama kravljeg maslaca. Možete ga zameniti biljnim, tako će garnirung biti ne samo veoma ukusan, već i aromatičan. Imajte u vidu da se so dodaje na kraju kuvanja, jer ćete u protivnom slučaju možda morati duže da kuvate.

Priprema pirinča dugog zrna u mikrotalasnoj

Na taj način možete zaista d ase oprostite od procesa pripreme, jer jedina važna stvar jeste da odredite stepen snage, upravo u zavisnosti od modela. Takođe, treba da koristite posebne kontejnere za taj uređaj, s obzirom da metalni ne mogu da se koriste.

Klasičan recept:

- 1 šolja pirinča;

- 3 šolje vode;

- so i začini po ukusu.

Umesto vode možete da koristite bujon od povrća ili pileći bujon po vašoj želji. Garnirung će biti ukusniji ukoliko dodat emalo kravljeg maslaca za vreme kuvanja. Ovaj proces može da se podeli na sledeće etape:

- unapred operite pirinač;

- stavite maslac u posudu u kojoj ćete kuvati;

Kuvani pirinač dugog zrna, obojen kurkumom

- pržite ga u mikrotalasnoj odgovarajuće snage;

- dodajte vodu;

- Poklopite poklopcem koji nije metalan i može da se koristi za mikrotalasnu;

- kuvajte garnirung 20 minuta;

- obavezno napravite i malu pauzu kako biste promešali jelo.

Saveti kod kuvanja pirinča dugog zrna

1. Obim tečnosti treba da bude nekoliko puta veći od pirinča.

2. Možete jelu dodati i lepu crvenu boju pomoću kurkume.

3. Ako u proces kuvanja dodate malo graška ili kukuruza šećerca, tada ćete tako moći da unesete raznovrsnost kvaliteta ukusa garnirunga. U ovom slučaju pravilno je da dodate 1/2 šolje više vode.

4. Ukoliko primetite da u toku kuvanja pirinač počinje da se lepi, tada treba da dodate 1 šolju vruće vode i kravlji ili biljni maslac.

5. Nikad ane zalivajte pirinač hladnom vodom, s obzirom da će tada čak i najkvalitetnija sorta pirinča izgubiti svoje kvalitete ukusa.

6. Ukoliko želite da dobijete snežno belu boju garnirunga, tada na početku kuvanja dodajte nekoliko kapljica sirćeta.

Pravilno kuvanje pirinča dugog zrna nije čitava nauka, već jednostavan proces, ukoliko znate i poštujete ova osnovna pravila. U početku možete da imate neke poteškoće, ali nakon 1-2 kuvanja uverićete se i sami da ne postoji ništa komplikovanu u kuvanju ove žitarice.

Uz malo više iskustva moći ćete da kuvate raznovrsna i veoma ukusna jela sa pirinčem duhog zrna, svaki put iznenađujući svoju porodicu kulinarskim iskušenjima.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji