Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kako da pravilno jedemo banane?

Kako da pravilno jedemo banane?

Vanya StoyanovaVanya Stoyanova
Početnik
2
Kako da pravilno jedemo banane

Banana je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka. Za njenu domovinu se smatra Malajski arhipelag, gde je stanovništvo koristilo banane kao hranu za dopunu ishrane ribom. Ime banana potiče od arapske reči banan, što znači prst. U prošlosti su je zbog ukusa nazivali rajskom smokvom.

Osim što imaju odličan ukus, banane su izuzetno bogate hranljivim sastojcima. One snabdevaju telo kalijumom, vitaminom B6, vitaminom C, vitaminom A, manganom, folnom kiselinom i dobar su izvor vlakana. Sadrže, doduše u manjim količinama, i kalcijum, magnezijum, cink, bakar, gvožđe, vitamin E i selen.

A pošto je 21. aprila u Sjedinjenim Državama Dan banana, u ovom tekstu ćemo spomenuti još koristi od banana. Poboljšavaju rad digestivnog trakta jer podstiču rast korisnih bakterija. One su bogate ugljenim hidratima, koji daju osećaj sitosti i snabdevaju telo energijom.

Konzumiranje banana može poboljšati vid, sprečiti zatvor i smanjiti rizik od moždanog udara. Blagotvorno deluju na stanja kao što su dijabetes tipa 2, jutarnje mučnine, rak bubrega i osteoporoza.

Takođe, ovo voće može sprečiti depresiju, jer sadrži triptofan, koji telo pretvara u serotonin, koji je, pak, odgovoran za dobro raspoloženje.

Međutim, ispostavilo se da ljudi ne znaju kako pravilno da konzumiraju bananu. Prema studijama, oko 90% onih koji jedu banane bacaju njihov najkorisniji sastojak. Niti koje se nalaze između kore i samog ploda nazivaju se floemi.

Pravilno jedenje banana

Kroz niti banane hranljive materije prelaze u srce ploda. Nemaju miris i ukus i zbog toga ih mnogi ljudi uklanjaju dok jedu bananu, ali na taj način se gubi većina vitamina, minerala i vlakana.

Nutricionisti savetuju da se ova vlakna konzumiraju sa plodom banane radi najboljeg zdravstvenog efekta na telo.

Zanimljiva činjenica je da se od niti nekih vrsta banana, poput abake, prave mreže, užad i tekstilna vlakna.

Postoji oko 70 vrsta banana i oko 1.500 sorti, ali jestive su samo one vrste desertnog tipa. Kora od banane takođe ima puno prednosti.

Ovo voće se uzgaja i za stočnu hranu i kao ukrasna biljka. Vino i pivo od banana se proizvodi u nekim zemljama.

A kod nas su omiljene palačinke od banane, koje možete pripremiti za ukusan doručak za celu porodicu. Znamo da su vam i kolači od banane omiljeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest