bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li pravilno jedemo avokado?

Da li pravilno jedemo avokado?

Avokado kriške

Poznato je da je avokado više nego koristan doručak, ali istina je da ga većina ljudi konzumira potpuno pogrešno. Dok ga ljubitelji ovog korisnog voća često jedu kašikom, stručnjaci kažu da su tako lišeni najkorisnijeg dela.

Umesto da ga kopate priborom, najbolji način da se sačuva zdrav tamnozeleni deo mesa ispod kože je pažljivo ljuštenje avokada, jer smo u stanju da sačuvamo veći deo njega.

Popularna naučna organizacija Američko dijetetsko društvo nedavno je objavila studiju pod naslovom Kako da izvučete maksimalne koristi za svoje zdravlje dok jedete avokado.

Studija objašnjava da deo voća najbliži kori ima visok sadržaj vlakana, kalijuma, masnih kiselina, antioksidanata i vitamina B12 i E. Ovaj deo avokada, međutim, najčešće se odbacuje ako se voće konzumira viljuškom. Upravo zbog toga nutricionisti preporučuju da se koristi nož, kojim se može pažljivo iseći korisntan deo mesa ploda.

Najlakši način je podeliti voće na pola, zatim iseći obe polovine na četiri dela, a nakon toga jednostavno odvojiti koru. Ako je avokado previše zreo, biće vam teže da odvojite koru.

Avokado

Nije slučajnost to što avokado nazivaju voće-čudo, zbog svojih brojnih koristi za organizam čoveka. Avokado pomaže kardio-vaskularnom sistemu, metabolizmu, regulisanju šećera u krvi.

Voće je izvor velike količine karotenoida, koji se koristi u borbi protiv raka i kao sredstvo protiv starenja. On je snažan antioksidans koji štiti ćelije tela od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Koštica avokada takođe ima korisne primene. Zahvaljujući njoj se može kontrolisati holesterol, ima antikancerogeno dejstvo, jača imuni sistem, pomaže da izgubite na težini i leči stomačne tegobe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest