bonapeti.rs»Članci»Biljke»Žuti Kantarion

Žuti Kantarion

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
1k2k
Žuti kantarion

Žuti kantarion /Hypericum perforatom/ je višegodišnja biljka sa žutim cvetovima, karakteristična za evropske zemlje, koja uspeva i u drugim delovima sveta gde preovladava umerena klima i raste kao divlja livadska biljka.

Opšteprihvaćeni naziv ove biljke je biljka Sv. Džona, a vezuje se za vreme kada kantarion počinje da cveta i kada se vratio Sveti Džon, tj. 24. juna.

Ova biljka je bila veoma cenjena od davnina, a zatim nezasluženo zanemarena vekovima. Danas lekovita svojstva kantariona se ne mogu osporiti. Neki naučnici za kantarion kažu da je magična biljka, koja na prirodan način unosi svetlost i energiju i telo čoveka. Proučavajući kantario poslednjih godina, nauučnici su otkrili i dokazali da kantarion ima isto dejstvo kao pojedini sintetički preparati, ali da za razliku od njih nema nikakve kontraindikacije.

U nekim delovima Jugoistočne Evrope žuti kantarion se gaji kako bi se kasnije prodavao, dok u više od dvadeset zemalja sveta se kantarion smatra otrovnom biljkom. U zemlje spadaju Južna Amerika, Indija, Novi Zeland, Australija i Južna Afrika.

Na pašnjacima žuti kantarion se istovremeno može ponašati kao toksične i agresivne korovske biljke. Životni ciklus mu je složen, a podrazumeva zreli ciklus rasta, vegetativan i ciklus oprašivanja. Raste u predelima gde preovladavaju zimske ili letnje padavine.

Prvi podaci da se kantarion koristio u svrhe lečenja potiču još iz antičke Grčke. Ova biljku su koristili i jedni od prvih stanovnika Amerike kao unutrašnje i spoljašnje protivupalno sredstvo, sredstvo za zaustavljanje krvi i antiseptik.

Upotreba žutog kantariona za pravljenje čaja je odavno poznata. Cvetovi i stabiljke kantariona su se takođe koristile za pravljenje crvene i žute farbe.

Sastav žutog kantariona

Žuti kantarion sadrži sastojke koji povoljno utiču na razmenu materija u mozgu, što vodi do dugoročnog poboljšanja raspoloženja i duševnog stanja. To su:

Čajnik

Hipericin - kao najvažniji sastojak, pozitivno deluje na funkcije mozga, a samim tim i na psihu čoveka. Hipericin utiče na razmenu materija u mozgu i ima važnu ulogu u prenosu nervnih impulsa. Sušeni žuti kantarion sadrži 1.5% hipericina, a cvetovi - do 0.3%. Najvažniji efekat koji ima hipericin jeste da upravlja neurotransmiterima u mozgu.

Hiperforin - ima antibakterijsko svojstvo, pa samim tim i dezinfikujuće dejstvo, što doprinosi bržem zarastanju rana. Međutim, treba znati da ovaj sastojak nije toliko postojan, pa se pod uticajem toplote razgrađuje. Prema tome, prisustvo hiperforina se može naći samo u svežen kantarionu ili u sveže dobijenom ekstraktu ulja.

Flavonoidi - žuti kantarion sadrži niz posebnih flavonoida. U njegovim listovima se nalaze kvercitrin i kvertecin - flavonoidi koji povoljno deluju na hormone i podstiču proizvodnju hormona sreće, tj. serotonina.

Tanini - pored drugih blagodeti, ove materije su poznate po tome što poboljšavaju dotok krvi do srca, a na taj način ga i ojačavaju.

Eterična ulja - ova lekovita biljka ih ima u velikim količinama.

Odabir i čuvanje kantariona

Žuti kantarion je biljka koju možete naći osušenu pored svakog puta. Poznati travari kažu da su biljke najviše lekovite kada ih mi sami uberemo. Kantarion cveta u leto, a najbolje vreme da se bere je 7. jula - praznik Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, u narodu poznatijeg kao Ivanjdan.

Žuti kantarion se čuva osušen, na suvom i hladnom mestu.

Upotreba žutog kantariona

Zavisno od vida oboljenja, žuti kantarion može imati unutrašnju upotrebu / čaj, tinktura ili prah/ ili spoljašnju /ekstrakt ulja/.

Čaj - ovo je najjednostavniji način korišćenja kantariona. Kako bi se napravio čaj, potrebna vam je samo suva biljka kantariona. Potopite 6 kašičica ove biljke u pola litra proključale vode. Pokrijte posudu i neka tako odstoji 5 minuta. Obavezno pokriti posudu jer se na taj način čuvaju eterična ulja.

Tinktura - predstavlja alkoholni ekstrakt određenih delova biljke. U tinkturi su sva blagotvorna dejstva maksimalno sačuvana. Tinkture se najviše preporučuju kod problema sa želudačno - crevnim traktom.

Prah - kantarion u ovakvom obliku sadrži velike koncentracije kvercetina, što ga čini efikanim sredstvom za psihička oboljenja. Prah ove biljke se smatra i moćnim sredtsvom za profilaktiku protiv raka.

Ekstrakt ulja - uglavnom se koristi za unutrašnju upotrebu. Primenjuje se u lečenju reume, gihta i otvorenih gnojnih rana. Ekstrakt možete naći u apotekama.

Koristi od žutog kantariona

Danas najpoznatija upotreba žutog kantariona je kao biljni lek protiv depresije. U pojedinim zemljama, kao što je Nemačka, žuti kantarion se prepisuje u lečenju lakših stanja depresije. Medicinski lekovi koji se prave na bazi žutog kantariona su obično u vidu tableta ili kapsula, a takođe se mogu sresti i čaj ili tinktura.

Ekstrakt žutog kantariona je delotvorniji od placeba kod pacijenata koji pate od teške depresije. Žuti kantarion ima slično dejstvo kao i antidepresivi. Takođe, rizik od pojave kontraindikacija pri korišćenju ove biljke je dvaput manji za razliku od novijih antidepresiva SSRI i pet puta manji od starijih tricikličnih antidepresiva.

Žuti kantarion se koristi i u vidu ekstrakta za lečenje ušnih infekcija, bolova ili zujanja u ušima.

Hiperforin kao hemijski sastojak žutog kantariona može biti koristan u lečenju alkoholizma, ali efikasnost, doziranje i posledice konzumiranja kantariona u ove svrhe nisu istražene. Takođe, dokazano je da hiperforin ima antibakterijsko dejstvo.

Žuti kantarion retko izaziva neželjene reakcije kod osoba koje ga konzumiraju, a i takve reakcije su slične kao i kod placeba.

Štetnost žutog kantariona

Žuti kantarion može pojačati dejstvo jednih, a smanjiti dejstvo drugoih lekova. Zato se preporučuje prethodna konsultacija sa lekarom. Ako žena pije pilule za kontracepciju, trebalo bi da povede računa, jer kantarion smanjuje njihovu efikasnost, pa to može dovesti i do neželjene trudnoće.

Retki su slučajevi kada žuti kantarion može izazvati fotoosetljivost. Ona podrazumeva osetljivost na svetlost i sunce.

Osobama sa niskim krvnim pritiskom se savetuje da budu oprezne sa konzumiranjem ove biljke, jer može imati negativne posledice po njihovo zdravlje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas