Perunika

Perunika

Perunika /Iris/ je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice perunika. Ima gole i uspravne stabiljke, koje dostižu visinu do 1 m. Listovi su oštri i krupni, u osnovi sluzavi, raspoređeni u dva reda i u jednoj ravni.

Listovi na stabiljci su izduženi i uspravni ili samo uspravni. Cvetovi perunike mogu biti plavi, žuti, beli ili ljubičasti. Perunika je jedna od najlepših biljaka, koje se sade u bašti. Ona cveta od maja do juna. Kod nas je perunika doneta sa Mediterana.

Perunike su veoma raznolike biljke. Može se sresti sa visinom od 1 metra, a mogu se sresti i veoma niske. Velika je raznolikost i kada su u pitanju boje cvetova.

Gajenje perunike

Perunika se veoma dobro adaptira na sobne uslove gajenja. Cveta od januara do februara. Lukovice se mogu kupiti u cvećarama, gde se prodaju 3 vrste perunike za gajenje u kućnim uslovima - tamnoljubičasta, žuta i ljubičasta sa žutim krajevima.

Mlade lukovice se sade tokom jeseni, a u proleće - nikle biljke. Rastojanje među niklim biljkama treba da bude 10 cm, a dubina zasada 5-8 cm.

Zasađene u saksiji treba da budu stalno vlažne dok bijka ne nikne. Od samog početka nicanja dok listovi ne požute, perunika treba da se redovno poliva. Ne bi trebalo dozvoliti i zadržavanje vode, jer postoji opasnost od truljenja.

U periodu rasta biljka treba da se đubri 2 puta. Kada listovi već požute, biljke onda mogu biti i nešto suvlje. Zasađene perunike u bašti cvetaju od maja do juna. Vole hladovinu, a đubre se 2 puta tokom perioda rasta.

Budite pažljivi, jer najveći neprijatelj irisu su sitni plavi insekti, koji se kreću zajedno sa svojim larvama. Da bi se uništili, treba da se prskaju odgovarajućim preparatima. U jesen se požuteli listovi ne kidaju, već odvajaju.

Iris u saksiji

Sastav perunike

Perunika sadrži eterično ulje, šećer, masti, tanine, skrob, iridin, izoflavon irigenin, itd.

Koristi od perunike

Perunika se uspešno koristi kao biljka poznata po svojim lekovitim svojstvima. Ima snažno umirujuće dejstvo. Zbog sposobnosti da potpomaže iskašljavanje, koristi se kod kašlja i bronhitisa.

Perunika ima dobru sposobnost da neguje crevnu floru i da neutrališe procese truljenja. To je čini veoma dobrim sredstvom za probleme sa žući i želudačne probleme, kao i za oboljenja jetre.

U isto vreme je perunika dobra za uklanjanje kontraindikacija koje se javljaju kao posledica jakih lekova i antibiotika.

Zubobolja

Kada se spolja primenjuje, perunika pomaže kod otoka na telu, ublažava rane, kožne upale, povrede i opekotine. Šarena perunika ima dobra diuretska svojstva. U prošlosti se čaj od ove biljke koristio za sifilis, oboljenja krvi i pročišćenje organizma.

Perunika ima dobro analgetsko dejstvo i podstiče lučenje sekreta. Opušta glatku muskulaturu disajnih puteva umanjuje bol kod pojave novih zuba kod dece.

Perunika se koristi i u borbi protiv čireva i kolitisa, zubobolje i gastritisa. Koristi s eu kozmetici i parfimeriji, kao i u proizvodnji pasti, sapuna, pudera, itd.

1 kašičica isečenog korena perunike se preliva 1 šoljom ključale vode. Ostavi se tako sat vremena, a zatim se procedi i pije 3 puta dnevno, po 1 kašičica pre obroka.

Za spoljašnju upotrebu se pravi ekstrakt od 1 kašičice iseckanog korena, koji je potopi u 1 šolju vode i tako treba da odstoji 8 sati. Ekstrakt treba potrošiti u toku jednog dana.

Štetnost perunike

Perunika treba da se koristi pod nadzorom lekara, jer je otrovna i predoziranje može dovesti do negativnih posledica.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas