Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Jermenski hleb Lavaš u rerniJermenski lavaš u rerni za vaše sendviče, lake namaze i sve vrste ukusnih jela....
20. nov.
Hleb Lavaš sa siromKoru razvijte na površini gde ćete raditi (kora je dužine oko 65 cm i 35 cm širine). Umutite jaja i dodajte izmrvljeni sir.
Dobro promešajte i dodajte kiselu pavlaku i začine po želji....
28. april
Lavaš sa čokoladom i bananamaPresavijte tri puta lavaš tako i zapecite u er frajeru, gril tiganju ili na grilu, dok lavaš ne postane hrskav.
Peče se na 180 stepeni 3-4 minuta....
30. nov.
Lavaš sa piletinom i kačkavaljemLavaš sa piletinom i kačkavaljem je brzo i veoma ukusno jelo, koje je gotovo za tren oka.
Ako vam se sviđa recept, probajte našu lazanju sa piletinom....
25. sep.
Lavaš sa šunkom i kačkavaljemPresavijate lavaš na pola i zapečete sa obe strane sa malo maslaca u tiganju dok ne bude gotovo....
03. maj
Rolat od jermenskog hleba Lavaš sa nadevomProsejte brašno i napravite udubljenje u sredini. Unutra stavite kvasac, šećer, so i ulje. Nakon toga postepeno dodajte vodu i zamesite glatko testo.
Gotovo testo pokrijte krpom i ostavite da nadođe.
Kad sve bude gotovo...
27. dec.
Šta je resveratol i za šta je koristan?Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki.
Može se koristiti i kao dodatak...
25. dec.
Šta je solanin?Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani.
Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
20. dec.
Šta je umami?Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće.
Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
03. maj
Šta je Maća?Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
01. okt.
Šta je teroar?U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
22. nov.
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
03. sep.
Šta je godži bobica i za šta je korisnaGodži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti.
Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
25. april
Šta je UHT mleko?U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama. Ali posle nekoliko sati, bakterije iz okoline ulaze unutra, pa konzumacija mleka u sirovom...
14. mart
Šta je voćno povrće?U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije.
Međutim, ljudski um deli biljke na...
11. nov.
Šta je metoda konfi?Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti.
Tokom vekova...
30. april
Šta je limunska kiselina?Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama.
Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova. Najznačajnije...
02. april
Šta je ovo-vegetarijanac?Ovo-vegetarijanac je osoba koja ne jede meso ili mlečne proizvode, ali jede jaja i proizvode od jaja. Ova vrsta vegetarijanaca ne jede mlečne proizvode uključujući mleko, sir ili maslac. Reč "ovo" potiče od latinske reči...
28. feb.
Šta je to poširanje?Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
15. mart
Šta je to branč?Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji.
Odakle potiče ovaj naziv?
Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
09. okt.
Pica od lavaša u air fryer-uKada je gotova pica od lavaša u air fryer-u se garnira svežim listovim bosiljka.
Ukoliko vam je ostao lavaš pod rukom, napravite jednu ukusnu pitu sa lavašom....
20. jun
Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?Svi su čuli za godži bobicu i njene zdravstvene koristi. Mnogi je koriste za razne zdravstvene tegobe i za podizanje tonusa organizma.
Akai bobica nije toliko poznata kao godži bobica, ali nije ništa manje efikasna...
09. dec.
Šta je anardana i za šta se koristi?Jesen nas obično dočekuje prilično nepovoljnim vremenom, kišama i hladnoćom. Međutim, ovo je godišnje doba tokom kojeg se na tržištu nudi mnogo povrća i voća kojem se radujemo još od leta.
Takvo omiljeno jesenje voće je...
19. mart