Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako čuvati hranu"Sačuvajte za crne dane" - veli jedna stara misao, koja se i u današnje vreme može primeniti....
14. sep.
Kako čuvati različito voćeDa bi se čuvale dugo vremena, moraju biti zaštićene od isušivanja. U tu svrhu se zalivaju vodom, a kada zahladni, voda se izlije i plodovi se ostavljaju na hladnom da se smrznu....
06. maj
Kako čuvati svež ruzmarin?U frižideru, ruzmarin se čuva duže vreme. Isečene grančice umotajte u pergament papir koji ste prethodno nakvasili vodom. Ovo je najbolje uraditi pomoću prskalice....
27. april
PrazilukIstorija praziluka
Praziluk je cenjen još od vremena starih Egipćana, Grka i Rimljana, koji su njegov ukus širili širom Evrope....
19. januar
Zbog čega je bitno da duže vreme žvaćemo hranu?Pošto dobro varenje počinje sa enzimima u ustima, svu hranu moramo dobro sažvakati. Što duže žvačete hranu, enzimi duže mogu da utiču na nju, kažu stručnjaci za ishranu.
Žvakanje zapravo izlaže većinu hrane enzimima...
03. avgust
Evo kojim namirnicama ćete utoliti glad na duže vremeOvsene pahuljice
One vas drže sitim duže vreme, ali samo ako su kvalitetne.
Čia semenke
Namirnica budućnosti koja ima veliku hranljivu vrednost i koja će vas držati sitim duže vreme....
12. jun
Kako se čuva praziluk?Da biste uživali u koristi i ukusu praziluka duže vreme, treba da znate kako da ga čuvate. U frižideru praziluk može da ostane svež od 5 dana do dve sedmice....
30. okt.
Ne mešajte hranu, kako biste duže živeli!Leto je vreme da napunite svoj organizam voćem i povrćem iz bašte ili sa pijace. Sada u izobilju ima paradajza, krastavaca, šargarepe, kupusa, paprika....
02. mart
Kako da sačuvamo turšiju duže vreme?Čuvati u frižideru, redovno proveravajući da li je povrće potamnelo....
31. januar
Kako da sačuvamo pečurke duže vreme?Čuvajte ih u zamrzivaču u plastičnim kutijama.
2. Operite pečurke hladnom vodom i presecite ih na polovine. Pržite ih u malo masnoće, ohladite ih i stavite u kutije, pa u zamrzivač....
30. avgust
Kako čuvati svežu ribu i školjke?Nakon što prođe ovo vreme, operite ribu i okačite je za rep na otvoreno mesto. Ovako ostaje do dve nedelje.
Školjke su izuzetno kvarljiv proizvod i ne treba ih konzumirati ako sumnjate u njihov kvalitet....
01. okt.
Praziluk plakijaKada praziluk omekša, dodajte na kockice naseckane kisele krastavce, masline, biber i paradajz pire, rastvoreno u malo vode.
Kuvajte sve na tihoj vatri dok jelo ne ostane na masnoći.
Praziluk plakija je gotova....
14. dec.
Prženi prazilukPažljivo očistite praziluk. Sklonite spoljašnje listove. Isecite na pola po dužini, a posle i na sitne polu krugove. Posolite ih i izgnječite rukom.
Zagrejte ulje....
04. januar
1
Punjeni prazilukPraziluk sečemo na komade duge oko 10 cm. Oštrim nožem odsečemo jednu stranu i pažljivo odlepimo ljuske, tako da se dobiju cilindri.
Kuvamo praziluk nekoliko minuta....
13. jul
Kako da čuvate sveže začine?) i na taj način ćete povećavati vreme tokom kojeg će biti sveži....
21. okt.
Marinirane tikvice za duže konzumiranjePoklopite i čuvajte u frižideru.
Ovako marinirane tikvice su jedinstveno meze za rakiju ili prilog uz jela.
Što se duže marinuju, budu ukusnije.
Prijatno!...
02. okt.
Kako da zamrznete leblebije?Kada prođe ovo vreme, izbacite vodu i operite leblebije. Stavite ih u cediljku da se ocede.
Podelita ih u kese, zatvorite ih ubacite u zamrzivač....
25. avgust
1
Kako da paradajz sačuvamo svežim duže vreme?I najvažnije, kako biste održali paradajz svežim duže vreme morate da ga čuvate sa drškom na dole dok ne završi svoje sazrevanje....
29. jul
Kako da sačuvamo sveže paprike duže vreme?Da biste ih duže vreme održali svežim, možete ih uviti u čisti beli papir ili da ih poređate u dva reda u gajbama, koje ćete čuvati na hladnom, suvom i tamnom mestu....
17. april
Kako da čuvamo krompir?Krompir se čuva na suvom i tamnom, kao i na provetrenom mestu, koje je nedostupno hladnoći.
Krompir je najbolje čuvati u podrumu, jer tamo nema stalnog svetla....
16. dec.
Kako da čuvamo brokoli?Zato je dobro znati kako možete da ga čuvate duže vreme:
Čuvanje brokolija u frižideru
U idealnom slučaju, trebalo bi da konzumirate brokoli odmah nakon što ga kupite, ali ako se vaši planovi promene, raspakujte ga...
04. dec.
Kako da čuvamo šargarepeBlanširanje (poparavanje povrća u ključalo vodi ili na pari kratko vreme), je obavezan korak za pripremu skoro svakog povrća koje treba da se zamrzne....
07. mart
Kako da čuvamo testo?Čuva se u zamrzivaču oko pola godine.
Najbolje je da testo ne čuvate duže od dva ili tri dana u frižideru. Što duže čuvate testo, ono više gubi elastičnost i počinje da postaje krhko....
22. april