Praziluk je član porodice crnog luka, ali njegov ukus je mnogo prefinjeniji, suptilniji i slađi od običnog luka. Poreklom iz mediteranskog regiona i Azije, praziluk se uzgaja više od 3.000 godina i dugo je popularan i u Evropi.
Evropski kuvari ironično nazivaju praziluk „šparglom za sirotinju“. Špargla je zapravo daleki rođak praziluka i pripada istoj porodici biljaka kao i ljiljani.
Divlji praziluk je drugačija sorta praziluka. Mnogo je manjih dimenzija, blizak malim vrstama arpadžika ili mladog luka. Za razliku od običnog luka, divlji praziluk ima veoma jaku aromu i ukus. Takođe ima mnogo kulinarskih upotreba, a recepti sa prazilukom su bezbrojni.
Istorija praziluka
Praziluk je cenjen još od vremena starih Egipćana, Grka i Rimljana, koji su njegov ukus širili širom Evrope. U Egiptu, kada je faraon Keops želeo da pokaže svoju zahvalnost, davao je razne poklone, uključujući 100 veza praziluka. Praziluk je takođe bio prisutan u prinosima bogovima senki i sna.
To je jedan od simbola Velsa, gde svake godine na dan Svetog Davida ljudi njime ukrašavaju svoje kape. Legenda kaže da je ovaj svetac naredio velškim vojnicima da praziluk zabiju u svoje šlemove kako bi se razlikovali od neprijatelja u borbi sa Saksoncima. Najverovatnije, biljka se u Bugarskoj pojavila i pre turskog ropstva, jer je na nekim zidnim slikama prikazano povrće koje veoma liči na praziluk. Za stanovnike Velsa praziluk je simbol snage, muževnosti, volje za pobedom u borbi. Na taj dan ljudi obavezno spremaju jela sa prazilukom, a neki njime i ukrašavaju svoje domove.
Sastav praziluka
Praziluk sadrži dijetetska vlakna, kao i folnu kiselinu, kalcijum, kalijum i vitamin C. Bogat je vitaminom B1, B6, bakrom, magnezijumom, nema nikakve masti. Sadrži više proteina od luka, a njegova eterična ulja sadrže sumpor. Takođe sadrži šećer, karoten, fosfor i gvožđe.
Vrste praziluka
Praziluk se deli u dve glavne grupe, u zavisnosti od sezone i dužine stabljike:
Zimski praziluk - raste od novembra do aprila i ima čvrste i velike glavice. Spada u tzv evropsku grupu, koja je široko rasprostranjena u zemljama severne, zapadne i centralne Evrope. Zimski praziluk je veoma otporan na hladnoću.
Letnji praziluk - raste od maja do juna. Fin je i krhak, ima mnogo nižu otpornost na hladnoću i rok trajanja. Najčešće su letnje sorte praziluka manje od zimskih.
Izbor i čuvanje praziluka
Praziluk je dostupan tokom cele godine na većini tržišta, ali njegova vrhunska sezona je od septembra do kraja aprila. Praziluk se obično prodaje u vezama. Prilikom kupovine potrebno je izabrati onu koja se nudi neupakovana, kao i da mu se koren i tamnozeleni listovi ne seku, jer je to preduslov za duži rok trajanja.
Praziluk umotan u plastičnu foliju ima veći rizik od truljenja. Prilikom biranja praziluka treba tražiti i čistu, belu lukovicu sa najmanje dva do tri inča belog dela i čvrstim, jakim, tamnozelenim vrhovima. Takođe je potrebno izabrati mlađi praziluk jer je delikatnijeg ukusa i teksture. Bolje je izabrati tanji praziluk, cilindričnog oblika, nego veliki i naduven.
Neophodno je izbegavati onaj praziluk, koji ima semenke, jer su one preduslov da mu unutrašnjost bude tvrđa i neprijatnija na ukus.
Praziluk emituje aromu koju mogu da upiju i druge namirnice u frižideru, pa ga je pre kuvanja najbolje čuvati tako što ćete ga umotati u plastičnu foliju koja će zadržati miris i vlagu. Takođe, praziluk ne treba prati ili seckati pre skladištenja.
U zavisnosti od toga koliko je praziluk svež, posle kupovine, osim u frižideru, može da se čuva i na drugim tamnim i hladnim mestima od pet dana do dve nedelje. Kuvani praziluk se takođe čuva u frižideru, treba da bude poklopljen i može da se upotrebi u roku od jednog do dva dana. Praziluk nije pogodan za skladištenje zamrzavanjem ili konzerviranjem.
Kuvanje praziluka
Ukus praziluka se smatra prefinjenijim od običnog luka. Praziluk je glavni sastojak čuvene francuske supe pod nazivom Vichisoise. Ovo je jedna od vrsta luka koja se koristi u gotovo svim jelima od svežeg povrća, jer je praktično dostupna tokom cele godine.
Koristi se sirov u salatama, a u bugarskoj kuhinji se široko koristi kao fil u pitama, nekim vrstama pitama od luka i kupusa, ćevapima sa prazilukom i raznim zimskim salatama. Praziluk se dobro slaže sa lukom, pirinčem, mesom i sirom. Svinjetina sa prazilukom i odresci sa prazilukom klasici su žanra. Isto važi i za Zimske pite od praziluka.
Koristi od praziluka
Lakše se obrađuje od strane tela u poređenju sa običnim lukom, praziluk ima laksativna, antiseptička, diuretička i antiartritička svojstva. Za praziluk se kaže da je izuzetno moćan antioksidans koji se uspešno bori protiv slobodnih radikala.
Stručnjaci preporučuju konzumaciju praziluka kao preventivne mere protiv raka želuca. Praziluk je takođe koristan jer razređuje krv, sprečavajući stvaranje krvnih ugrušaka. Izuzetno je pogodan za stanja kao što su dijabetes, hronični bronhitis, infekcije i ateroskleroza. Preporučuje se i kod prehlade.
Koristi od konzumiranja praziluka se ne završavaju ovde. Jača otporne sile tela; održava ravnotežu vode; čini kožu glatkijom i zdravijom; podržava mišićnu aktivnost; pomaže bržem zarastanju rana.
Ako u večeru dodate praziluk, to će doprineti gubitku viška kilograma. To se dešava zbog činjenice da praziluk ima visok sadržaj vode, minimalnu količinu ugljenih hidrata i puno vlakana. Pored toga, salata od praziluka obezbediće vam korisne hranljive materije i minerale kao što su gvožđe, kalijum, mangan, magnezijum. Takođe je koristan za anemiju. Dobro je konzumirati ga uz povrće i lakšu hranu.
Praziluk poboljšava varenje jer sadrži prebiotike. Oni doprinose lakoj i pravilnoj apsorpciji hrane u telu. Ako ga pojedete za večeru, garantuje miran san bez stomačnih tegoba kao što su nadimanje, gasovi i težina u stomaku.
Korisno je jesti praziluk protiv zadržavanja tečnosti. Sadrži natrijum i kalijum, koji promovišu detoksikaciju tela i oslobađanje viška tečnosti.
Sok od praziluka preporučuje narodna medicina kao efikasan lek protiv zatvora. Uveče pre spavanja popijte 1 šoljicu soka od praziluka
Praziluk možete jesti ako osećate jak psihički ili fizički umor.
Lekovita svojstva praziluka takođe se odnose na ljude koji pate od gihta. Dokazano je da olakšava stanje.
Praziluk promoviše pravilno funkcionisanje jetre i poboljšava apetit.
Ako vaš posao zahteva puno pričanja, pevanja i uopšte korišćenja glasa, jedite praziluk jer olakšava rad glasnih žica.
Veruje se da i praziluk blagotvorno deluje na kožu čineći je glatkom i elastičnom, podržavajući brzo zarastanje rana.
Štete od praziluka
Praziluk se ne sme konzumirati kod patoloških stanja bubrega, a ne preporučuje se ni osobama koje pate od gastritisa i čireva. Da bi se ubio oštar ukus povrća, može se prethodno blanširati u kipućoj slanoj vodi.
Međutim, ako nemate ove probleme, možete ga bezbedno konzumirati.
Bićete očarani prijatnim ukusom čorbe od praziluka, janije sa prazilukom i piletine sa prazilukom.
Komentari