Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako čuvati svež ruzmarin?

Kako čuvati svež ruzmarin?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
216
Kako da čuvamo svež ruzmarin

Za nas će biti novost ako nikada niste koristili u kulinarske, kozmetičke ili čak medicinske svrhe divni ruzmarin, jer je široko rasprostranjen po celom svetu. Naučno ime mu je Rosmarinus officinalis, ali je u Bugarskoj, naprimer, poznat i kao Babina dlaka.

Iako više liči na četinar, mirisni ruzmarin je srodnik mente. Mnogi ljudi ga uzgajaju u svojim baštama ili ruzmarin u saksiji kod kuće, ne samo zbog divnog mirisa i mnogih primena, već i zbog prelepih ljubičastih, ružičastih, plavih ili belih cvetova.

Egipćani su nekada verovali da će im ruzmarin doneti sreću, ali čak i sujeverje na stranu, on ostaje svestrana biljka koju je dobro imati u kući. Pogodan je začin za skoro sva jela od mesa, za čorbe, za ukusan pečeni krompir i za šta sve ne. Dobra vest je da je lako odgajati ga u zatvorenom prostoru sve dok mu dajete dovoljno svetla, redovno ga zalivate i orezujete.

Ruzmarin, međutim, može da vas učini opsednutim, i figurativno i doslovno. Nije mala biljka, a s obzirom na to da kada ga dobro orezujete, doći ćete do tačke kada nećete moći da je racionalno iskoristite. Kako onda možete čuvati svež ruzmarin?

Prihvatamo činjenicu da već gajite ruzmarin u svojoj bašti ili u saksiji na balkonu ili na prozoru. Njegove vrhove treba podrezati pre nego što procveta, jer tada sadrže najviše hranljivih materija. tj. izvući ćete maksimum iz samog ruzmarina.

Svež ruzmarin

Postoji nekoliko načina čuvanja ruzmarina, a u ovim redovima nećemo razmatrati kako ga sušiti, već kako da duže ostane svež i zelen.

Isecite ruzmarin, ali na grančice dužine ne više od 20 cm, koje možete čuvati u frižideru, zamrzivaču ili čak na sobnoj temperaturi.

U sobnim uslovima, ruzmarin može da opstane prilično dugo ako ga jednostavno potopite u vazu ili čašu punu vode. Odsecite krajeve biljke nožem i stavite je u odgovarajuću posudu sa vodom koja se može pokriti plastičnom folijom. Voda se menja svakih nekoliko dana, a listovi ruzmarina se nežno brišu papirnim ubrusem kako bi se uklonila vlaga koja se nakupila na njima. Ako vidite da su se na biljci stvorile tamne mrlje, onda više nije za upotrebu.

U frižideru, ruzmarin se čuva duže vreme. Isečene grančice umotajte u pergament papir koji ste prethodno nakvasili vodom. Ovo je najbolje uraditi pomoću prskalice. Zatim buket ruzmarina čuvajte u plastičnoj kesi, pazeći da ima dovoljno vlage i da maksimalna temperatura frižidera ne bude viša od 5 stepeni.

Sveži ruzmarin

Ruzmarin se može i zamrznuti, ali se za tu svrhu mora prethodno oprati (kada se čuva u frižideru i na sobnoj temperaturi, pere se neposredno pre upotrebe). Nakon što ga operete, dobro ga osušite i zatvorite u plastične kese, vodeći računa da dobro uklonite vazduh iz njih. U slučaju da držite mnogo zelenih začina u zamrzivaču, dobra je ideja da označite svaku od njih. Zelenilo zamrznuto u zamrzivaču može se čuvati dosta dugo, a nema garancije da ćete zapamtiti u kojoj vrećici šta čuvate.

Pogledajte takođe:

- Kako sušiti ruzmarin;

- Jela sa ruzmarinom;

- Koristi čaja od ruzmarina;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni