Turšija sa prirodnom fermentacijom ima nezaboravan ukus. Konzumiranjem sveže pripremljenih proizvoda kao što je domaća turšija, zdravstvene koristi su brojne ako jke smatramo probiotičkom hranom.
Prisustvo prirodnih probiotika u povrću daje snažan antioksidativni efekat i dugovečnost. Tako da možemo mirno da jedemo domaće turšije, uživajući u odličnom ukusu i delikatnoj podršci našeg tonusa i opšteg zdravlja.
Prisustvo korisnih bakterija, iako su veoma dobar izvor zdravlja, čini vek trajanja turšija mnogo kraćim od ostalih sterilisanih proizvoda za domaćinstvo.
Vredi se potruditi da produžimo rok trajanja, posebno kada smo se potrudili da kuvamo ogromne količine našeg omiljenog povrća.
Jedna od mogućnosti da turšiju držite duže je sledeća. U slučajevima kada je sok još uvek bistar, povrće možemo izvaditi u tegle i zatvoriti poklopcima, ali bez sterilizacije.
Čuvati u frižideru, redovno proveravajući da li je povrće potamnelo.
Najsigurniji način da se turšija duže čuva je da se sav raspoloživi sok ocedi /u slučajevima kada na površini počnu da se stvaraju bele naslage/ i zameni čistom vodom.
U svaki litar vode dodajemo 30 grama morske soli.
Dobar apetit za sve ljubitelje domaće carske turšije ili seoske turšije.
Komentari