Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
MirođijaSastav mirođije
Semenke mirođije su veoma dobar izvor kalcijuma i dobar izvor minerala mangana i gvožđa....
28. nov.
Eterično ulje mirođijeDobijanje eteričnog ulja od mirođije
Sirovina za dobijanje eteričnog ulja mirođije je začin mirođija, koja daje veoma aromatičan i blag proizvod u obliku ulja pogodnog za medicinske i kozmetičke svrhe....
08. dec.
Čuvanje mirođije i peršunaDa biste sačuvali aromu i korisna svojstva mirođije i peršuna, morate ih pravilno čuvati. Nakon kupovine peršuna ili mirođije, umotajte ih u novine i stavite novine u plastičnu kesu....
02. dec.
Čudesne koristi sveže mirođijeSveža mirođija stimuliše metabolizam i pomaže izbacivanju masti....
25. okt.
Zamrzavanje peršuna i mirođijeNakon što osušite, iseckajte peršun ili mirođiju, kao kad ih dodajete u jelo.
Isečenu mirođiju i peršun možete pomešati i sastaviti. Možete opušteno da pripremite zeleni miks po ukusu....
13. okt.
Kako da osušimo mirođiju?Ako prstima izdrobite suvu mirođiju, dobićete ukusan i aromatićan prah za začinjavanje jela.
Pogledajte isto kako se čuva mirođija i za šta je potreban čaj od mirođije....
22. sep.
Mirođija - aromatičan začin i lekovita biljkaMirođija je odlično profilaktično sredstvo protiv angine pektoris.
Da se pripremi čaj od mirođije, potrebno je 3 kašike isitnjenog ploda, koji se sipa u 3 šolje kipuće vode....
24. mart
U koja jela se dodaje mirođija?Ćuftice sa mirođijom
Ovaj predlog za jelo od mesa sa mirođijom su ćuftice sa mirođijom. Za njih možete mešati mleveno meso sa začinima (so, biber, beli luk) i seckanom mirođijom....
14. maj
Kako da gajimo mirođiju u saksijiTakva je sorta mirođije - Gribovski.
U bašti mirođija može rasti na gotovo svakakvom zemljištu....
23. mart
Kada se pije čaj od mirođije?A da biste u vaš meni ubacili više mirođije, isprobajte jednu ukusnu salatu Snežana i pogledajte još koristi semenki mirođije....
22. dec.
Zašto stalno podrigujemo?Stalno podrigivanje je česta posledica želudačne dispepsije. Ona može biti fiziološke prirode - da se pojavi nakon obroka, posebno u slučajevima kada je hrana pikantna, a može i nakon ispijanja gaziranih pića.
U takvim...
02. maj
Kako da čuvamo svežu mirođiju?Neki kulinari vole da mirođiju očuvaju postupkom soljenja. Kada operete mirođiju, sitno je naseckajte i stavite u staklenu posudu (teglu). Zatim pokrijte mirođiju sa dosta soli....
12. dec.
Sačuvajte mirođiju svežom nekoliko meseci bez zamrzavanjaKorisna svojstva mirođije
Mirođija povećava apetit, poboljšava razmenu materija i normalizuje sistem organa za varenje....
21. maj
Kako da sušimo peršun, mirođiju i origanoŽalfija, majčina dušica, letnji čubar, mirođija, lovorov list, origano, ruzmarin i peršun nisu toliko teški za sušenje zbog niske vlage koju oni sadrže u svojim listovima koja lako može da se osuši ili da...
25. nov.
Listovi duda - zašto su korisni i zašto da ih koristimoDud je jedna od biljaka, čiji su svi delovi korisni i imaju lekovita svojstva. Redovnom upotrebom čaja ili napitka reguliše se rad srca, krvni pritisak i protok krvi. U osušenom stanju pogodni su za kašalj, astmu i kao...
29. jul
Zašto je kolač gnjecav?Ponekad se desi da je kolač pečen spolja i izgleda veoma dobro, ali je unutrašnjost gnjecava - nedovoljno pečena i neprijatna na ukus.
Da biste kolač dobro ispekli i spolja i iznutra, potrebno je da zagrejete rernu...
13. januar
Zašto da koristimo cimet?Cimet ima jedinstvenu i jaku aromu koja se ne može pogrešiti. Neizostavan je začin za mnoge jesenje-zimske slatke užitke. Ne možemo da ostanemo ravnodušni na miris sveže pečenog kolača od jabuke i cimeta – odmah smo ispunjeni...
05. dec.
Zašto avokado nazivaju krvavim?Jasno je da je kršteno zeleno zlato zbog svoje zelene boje i dobre zarade koja se od njega ostvaruje, ali zašto avokado nazivaju krvavim, pogledaćemo u sledećim redovima....
29. okt.
Zašto da jedemo grožđeGrožđe je jedno od najkorisnijeg i najomiljenijeg voća, posebno zbog svog tvrdog ukusa, sveže teksture, sočnosti i atraktivne boje. Dobra vest jeste da je ovo voće bogato osnovnim hranljivim materijama i skoro je kao lek,...
04. mart
Zašto su žitarice korisne?Žitarice su neophodne za pravilno varenje, smiriju nervni sistem, daju oseća sitosti, tope masne naslage, a u isto vremenu daju energiju i izdržljivost, dobre reflekse, dugo pamćenje i visoku koncentraciju. Žitarice se,...
28. mart
Bifidobakterije - zašto su korisne?Više od 100 godina je prošlo od izolacije nepatogenih anaerobnih bakterija - bifidobakterije - iz izmeta beba od strane francuskog lekara Henri Tisie. Međutim, ovi jedinstveni, mikrobni simbionti koji su najprikladniji za...
18. okt.
Zašto je koristan kefir?Možda vam je postalo jasno zašto ga toliko vole ljudi koji teže tome da vode zdrav način života - on je izuzetno bogat korisnim probiotskim bakterijama. Pored toga, bogat je proteinima....
08. feb.
Zašto da jedemo kariVeć znate zašto da jedete kari. On je cenjen gost u svakoh kuhinji. Ne propustite da ga dodate posnom sočivu ili pak jelima sa pirinčem....
30. mart
Čaj od mirođije pomaže varenje i pročišćava teloČaj od mirođije pomaže varenje, umiruje želudac i uklanja grčeve.
Lekovita svojstva i zdravstvene koristi
Mirođija se koristi od davnina i zbog svojih lekovith svojstava se smatra darom bogova....
21. april
Zašto treba da jedemo jajaZašto ne treba da izbacujemo jaja iz našeg jelovnika?
- Jaja su odličan izvor belančevina i ovo je divna alternativa mesa i ribe.
- Jaja sadrže malo kalorija - u jednom oko 76 kalorija....
07. mart