Cimet ima jedinstvenu i jaku aromu koja se ne može pogrešiti. Neizostavan je začin za mnoge jesenje-zimske slatke užitke. Ne možemo da ostanemo ravnodušni na miris sveže pečenog kolača od jabuke i cimeta – odmah smo ispunjeni toplim osećanjima, a i samo čitajući ove redove oseća se aroma, zar ne?
Osim što oduševljava čula, šta nam još daje ovaj magični začin?
U stvari, lekovita svojstva cimeta datiraju iz drevnih vremena, a u prošlosti se koristio za lečenje brojnih zdravstvenih stanja, uključujući:
- respiratorne bolesti;
- ginekološke probleme;
- probleme sa varenjem.
Poslednjih decenija, takođe je ušao kao antiinflamatorno sredstvo i pomaže u poboljšanju kognitivnih funkcija.
Takođe je široko korišćen sastojak za pravljenje raznih čarolija od cimeta, posebno ljubavnih čini, ali hajde da to ostavimo za ljubitelje okultizma i pogledajmo koristi za telo od konzumiranja cimeta ovde.
Cimet ima antioksidativna svojstva
Kao i drugi začini, cimet sadrži biljna jedinjenja koja se zovu polifenoli, koja imaju zaštitna, antioksidativna svojstva. Upravo ova jedinjenja pružaju mnoge zdravstvene koristi i takođe deluju kao konzervans u pripremi hrane.
Cimet ima antiinflamatorno dejstvo
Ova ista antioksidativna jedinjenja doprinose anti-inflamatornom efektu cimeta. Kako starimo, to može biti od koristi, jer zapaljenje prati niz bolesti povezanih sa starenjem.
Može imati antivirusna svojstva
Neka istraživanja sugerišu da cimet takođe može da zaštiti od određenih virusa, uključujući grip i groznicu koju prenose komarci uzrokovane dengom.
Cimet snižava šećer u krvi i rizik od dijabetesa tipa 2
Cimet pomaže u kontroli šećera u krvi. Ovo se postiže nizom različitih mehanizama, uključujući kontrolu količine glukoze koja ulazi u krvotok.
Cimet može koristiti mozgu
Stanja kao što je Alchajmerova bolest su češća kako starimo i obično su uzrokovana progresivnim propadanjem moždanih ćelija. Kod Alchajmerove bolesti, akumulacija proteinskih fragmenata u mozgu deluje tako da usporava način na koji osoba razmišlja i pamti.
Cimet sadrži dva jedinjenja za koja se čini da inhibiraju akumulaciju ovih proteina.
Cimet pomaže u kontroli krvnog pritiska
Postoje neki dokazi koji ukazuju na to da je dosledna konzumacija cimeta povezana sa kratkoročnim smanjenjem krvnog pritiska.
Cimet podržava zdravlje creva
Neki začini, uključujući cimet, imaju prebiotička svojstva. Njihovo redovno konzumiranje može pomoći u obnavljanju ravnoteže bakterija u crevima, podržati zdravlje probave i ublažiti probleme sa varenjem.
Cimet može da zaštiti od raka
Ekstrakti cimeta mogu pružiti određenu zaštitu od raka. U tom pogledu, čini se da je začin koristan u smanjenju rasta ćelija raka, ograničavanju stvaranja krvnih sudova u tumorima i uništavanju ćelija raka.
Cimet pomaže u borbi protiv težine
Pokazalo se da cimet smanjuje neke od štetnih efekata konzumiranja hrane sa visokim sadržajem masti. Ovo može pomoći u ukupnom planu gubitka težine.
Anti-inflamatorna i antibakterijska svojstva cimeta mogu pružiti dodatnu pomoć onima koji pokušavaju da izgube težinu promovišući sveukupno zdravo telo koje će bolje prerađivati hranu.
Sledeći put kada se budete pitali da li da dodate cimet u jutarnju kafu, odgovor je DA. Naravno, možete probati i jedan od recepata za kolače sa cimetom ili kolače sa cimetom za dušu.
Pogledajte takođe:
- Prekrasne koristi kombinacije meda i cimeta;
- Razlika između kasija cimeta i cejlonskog cimeta?
Komentari