Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta je UHT mleko?U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama....
14. mart
Za šta je korisno ovčije mleko?Ovčije mleko je veoma ukusno i hranljivo. Ima bogat i pun, delikatan i blago sladak ukus. Gustina ovog mleka je veća od gustine kravljeg i kozjeg mleka. Sadrži važne vitamine grupe B....
12. jul
Domaće kiselo mleko sa mlekom u prahuOstavite kiselo mleko u teglama u frižideru preko noći.
Nakon toga je spremno za konzumaciju.
Domaće kiselo mleko sa mlekom u prahu je veoma ukusno....
18. dec.
Šta sadrži kokosovo mleko i zbog čega je korisno?Nezaslađeno kokosovo mleko u limenkama često ima manje masti i kalorija od konzerviranog kokosovog mleka....
03. avgust
Šta sadrži mleko u prahu?Mleko u prahu je praškasti rastvorljiv proizvod, koji se dobija metodom sušenja kravljeg mleka....
15. jun
Šta je resveratol i za šta je koristan?Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki.
Može se koristiti i kao dodatak...
25. dec.
Šta je teroar?U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
22. nov.
Šta je Maća?Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
01. okt.
Šta je solanin?Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani.
Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
20. dec.
Šta je umami?Namirnice sa visokim vrednostima ovog ukusa su: losos, razne vrste pečuraka, kiseli kupus, meso, nešto povrća i na kraju, ali ne i najmanje važno – majčino mleko....
03. maj
Šta je acidofilno mleko?Acidofilno mleko je vrsta kiselog mleka gušće konzistencije.
Šta treba da znate o acidofilnom mleku
Acidofilno mleko je vrsta pasterizovanog mleka stvorenog od specifične bakterije, Lactobacillus acidophilus....
17. maj
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Tradicionalno se proizvodi zagrevanjem kravljeg mleka dok sadržaj vode u njemu ne ispari i njegove čvrste materije mogu da budu filtrirane, ostavljajući za sobom samo tečnu mast....
03. sep.
Šta je godži bobica i za šta je korisnaGodži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti.
Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
25. april
Magareće mleko - zašto je toliko korisno?Korisne materije u magarećem mleku ima mnogo vipe od onih u drugim vrstama mleka. Ono sadrži 60 puta više vitamina C u odnosu na kravlje mleko....
02. april
Šta je metoda konfi?Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti.
Tokom vekova...
30. april
Šta je limunska kiselina?Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama.
Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova. Najznačajnije...
02. april
Šta je ovo-vegetarijanac?Dijeta bi isključila sve mesne i životinjske mesne proizvode i u potpunosti životinjsko mleko i mlečne proizvode uključujući kravlje mleko, sir, maslac i sve proizvode napravljene od ovih mlečnih proizvoda....
28. feb.
Šta je to branč?Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji.
Odakle potiče ovaj naziv?
Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
09. okt.
Šta je voćno povrće?U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije.
Međutim, ljudski um deli biljke na...
11. nov.
Šta je to poširanje?Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
15. mart
Koje mleko je najbliže majčinom mleku?Pogledajte još:
- Šta je bifidno mleko;
- Od kog meseca se daje kiselo mleko bebi....
20. maj
Koje biljno mleko se za šta koristi?Biljna mleka kao što je bademovo mleko, ovseno mleko, već klasično sojino mleko i druga dobijaju ogromnu popularnost širom sveta. Ljudi prelaze na njih iz zdravstvenih, moralnih ili drugih razloga....
09. okt.
Kiselo mleko sa cimetom - za šta pomaže?Cimet i kiselo mleko su namirnice od izuzetne koristi za telo. I cimet i kiselo mleko pokazuju različita svojstva koja poboljšavaju zdravlje....
20. mart
Sutlijaš (mleko s pirinčem)Nakon što je pirinač omekšao, dolivamo sveže mleko. Kad mleko provri dodajemo šećer i vanilin šećer.
Mešamo dobro dok se šećer ne sitopi i ostavimo na slaboj vatri još oko 5 minuta....
14. jun