Mleko u prahu je praškasti rastvorljiv proizvod, koji se dobija metodom sušenja kravljeg mleka. Vekovima su ljudi konzumirali mleko u svežem obliku, ali su vojnici i putnici dugo bili lišeni ovog korisnog napitka, jer nije mogao da izdrži transport.
Godine 1802. otkriven je metod pravljenja mleka u prahu, ali je tek krajem 19. veka ono počelo da se proizvodi u industrijskim količinama.
Tehnologija sušenja koncentrovanog svežeg mleka je takva da krajnji proizvod ima blagi ukus karamela. Taj ukus proizvoda se dobija kontaktom mleka sa vrelom površinom rotirajućeg bubnja.
Mleko u prahu dobijeno sušenjem je veoma bogato mastima, što ga čini nezamenljivim u pripremi čokolade, jer zamenjuje deo skupog kakao maslaca.
Mleko u prahu je deo kašica za bebe, sladoleda, raznih konditorskih i mlečnih proizvoda. Mleko u prahu je pogodno za putovanja.
Mleko u prahu sadrži do 35 procenata proteina i čitav niz esencijalnih aminokiselina.
Pored toga, mleko u prahu sadrži vitamine A i D, kao i vitamine B. Mleko u prahu sadrži oko 50 odsto ugljenih hidrata, zatim slede masti, mikro i makrelemente. Sadrži do 1, 5 procenata kalcijuma.
Mleko u prahu ne odstupa po hranljivim vrednostima u odnosu na sveže mleko, ali sadrži manje štetnog holesterola i manje alergena.
Mleko u prahu se ne preporučuje osobama sa alergijama na laktozu. Mleko u prahu nije 100% ekvivalent svežeg mleka, jer je osušeno. Ali pravi se od pravog kravljeg mleka - punomasnog ili obranog.
Mleko u prahu nakon dodavanja vode nije potrebno kuvati, jer je već prošlo termičku obradu.
Komentari