Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Palačinke koje se ne cepajuMleko se zagreva lagano. Jaja se umute. Skrob se pomeša sa šećerom i solju i rastvara se u jedan deo mleka.
Dodaju se preostalo mleko i jaja. Treba da se dobije glatka smesa....
27. april
Pile u koje ćete se zaljubitiStavlja se u vatrostalnu posudu, sipa se čaša piva i grančice svežeg ruzmarina. Odozgo se zavija aluminijumskom folijom.
Pečemo u zagrejanoj rerni na 200 stepeni sat vremena....
23. sep.
Uskršnji kolač od testa koje se mutiU veću posudu stavite na kockice isečenog kravljeg maslaca i krem sira i ostavite na sobnoj temperaturi da omekšaju.
Jaja takođe treba da budu na sobnoj temperaturi.
Operite suvo grožđe i potopite ga u toplu vodu....
14. maj
Krem čorba od povrća od koje se ozdraviOčišćeno i isečemo povrće skuvamo sa solju. Pasiramo i dodajemo maslac.
Pre serviranja dodajemo 2-3 supene kašike pavlake po izboru u svaku porciju.
Možemo posuti peršunom....
27. jun
Ćuftice sa kačkavaljem koje se tope u ustimaU sredinu svake stavljamo komad kačkavalja, prethodno ga sečemo na 6-8 kocki. Ponovo oblikujemo ćuftice, pazimo da kačkavalj bude u unutrašnjosti.
Svaku ćufticu posipamo susamom i uvaljamo lepo u kukuruzno brašno....
01. dec.
Koje vino kada i uz šta se servira?Eto zašto je dobro da se tokom vrućih letnjih dana i u zagrejanim salonima tokom zime flaše sa belim vinom stavljaju u posudu sa izmrvljenim ledom koja se stavlja na sredinu stola....
24. nov.
Biljke koje detoksikuju teloSpisak sa detoks biljaka nije dokraja iscrpljen, ali smo probali da uključimo najdostupnije i poznate bugarske biljke. Koju biljku ćete izabrati za sebe, zavisi od vaših konretnih potreba i preferencija ukusa....
26. mart
Koje biljno mleko se za šta koristi?Ali danas nećemo to komentarisati, već to za šta se koje biljno mleko koristi.
Međutim, pre nego što pređemo na to, hajde da vidimo šta su to biljna mleka!...
09. okt.
Kako se suše biljke?Ovaj postupak se radi tako što se listovi ponovo odvajaju i stavljaju u pleh za pečenje. Pokrijte ih i ostavite da odstoje 30 minuta na 40-50 stepeni. Posle pola sata okrenite ih i ponovo uključite rernu na 30 minuta....
14. jun
Kako se čuva vino?Ako čitate ovaj članak, verovatno posedujete barem nekoliko flaša skupog, kvalitetnog i odležanog vina. Ili verovatnije - prosto ste ljubitelj alkoholnog pića i ne znate kako tačno da ga čuvate kada je već kupljeno, da...
14. okt.
Koje vino se poklanja?Vino je klasično piće poznato od antičkih vremena i povezano sa vojnim podvizima i verskim ritualima. Smatra se pićem bogova, vino čuva i prenosi svoju vrednost tokom vremena.
Zbog svoje sofisticirane prirode, vino je...
26. nov.
Koje biljke treba izbegavati tokom trudnoće?Biljke sa hormonskom aktivnošću - ove biljke takođe treba izbegavati jer remete hormonsku ravnotežu neophodnu za pravilnu trudnoću....
08. april
Koje biljke umiruju nervni sistem?Druge korisne biljke su srdačica, glog i hmelj.
Topli čaj od nane, zaslađen sa malo meda je izuzetno koristan kod različitih nervnih tegoba.
Zatim dolaze biljke valerijana, kamilica i žuti kantarion....
16. dec.
Uz koje vino se jede jagnjetina?Po tradiciji, kod nas je jagnjeće meso najpoželjnije u proleće i početkom leta. Uvereno možemo da kažemo da prolećni praznici idu ruku pod ruku sa pečenom jagnjetinom ili jagnjetinom sa začinima.
Nezavisno od toga...
15. dec.
Koje je vino jače?Vino ne spada u jaka alkoholna pića, ali ako treba da budemo iskreni, nije ni sasvim slabo. Procenat alkohola u vinu može da se kreće od 5,5% do čitavih 23%.
Sadržaj alkohola u vinu ne određuje samo vrsta grožđa od koga...
24. januar
Od kojeg grožđa se dobija dobro vinoDobro vino je eliksir koji su ljudi poštovali od davnina. Pravljenje dobrog vina nije jednostavan zadatak, jer podrazumeva odabir i ispravnu primenu svih elemenata u procesu njegove proizvodnje - počev od odabira sorte...
22. jun
Bolesti koje se leče rakijomUveče se na bolno mesto stavlja oblog sa rakijom;
Zubobolja i parodontitis
Kod bolova u zubima ili u desnima potrebno je isprati usnu duplju rakijom....
16. okt.
Koje meso se koliko pečePrethodna obrada mesa zahteva da se ono brzo opere pod mlazom vode, a komad mesa treba da bude ceo. Ako je meso isečeno, ono gubi sokove, a njegova hranljiva vrednost opada. U francuskoj kuhinji je pranje mesa zamenjeno...
26. jul
Ovi začini ne treba da se stavljaju u isto jeloUpotrebljava se i za mariniranje i konzerviranje i za razliku od većine začina stavlja se na samom početku kuvanja;/page
page11....
09. april
Testo koje ne stariOd testa se prave pogačice, mekike, kora za picu i kolačići.
Testo koje ne stari je gotovo....
21. sep.
VinoZato Homer opisuje vino takvim epitetima kao što su „miomirisno“ i „slatko mirisno“.
2000 godina kasnije, Vizantinci su pravili vino u koje su dodavali i aromatično bilje i mirisne smole i sipali ga u amfore dimljene voskom...
01. april
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
08. januar
Koje voće se preporučuje kod dijabetesa?Dijabetes ne treba da je presuda, pošto se može živeti sasvim kvalitetno i ispunjeno, pa čak i kada je ovakvo ozbiljno oboljenje u pitanju. Nije obavezno da se odreknete svakodnevnih namirnica i voća, čak one bi trebalo...
26. maj
Koliko šećera se stavlja u vino?Dobro domaće vino, nezavisno da li je reč o crnom ili belom vinu, pravi se od kvalitetnog grožđa sa visokim sadržajem šećera. Kako bi proces burne fermentacije započeo, a on dolazi nakon muljanja grožđa, šira koja se dobija...
18. okt.
Koliko šećera se stavlja u vino?Pravilo je da se sadržaj šećera u vinu meri neposredno nakon muljanja vina i nakon stavljanja u posudu u kojoj će proteći proces burne fermentacije ili vrenja....
18. januar