Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Palačinke koje se ne cepajuPalačinke koje se ne cepaju
27. april
Mleko se zagreva lagano. Jaja se umute. Skrob se pomeša sa šećerom i solju i rastvara se u jedan deo mleka. Dodaju se preostalo mleko i jaja. Treba da se dobije glatka smesa....
Pile u koje ćete se zaljubitiPile u koje ćete se zaljubiti
23. sep.
Stavlja se u vatrostalnu posudu, sipa se čaša piva i grančice svežeg ruzmarina. Odozgo se zavija aluminijumskom folijom. Pečemo u zagrejanoj rerni na 200 stepeni sat vremena....
Uskršnji kolač od testa koje se mutiUskršnji kolač od testa koje se muti
14. maj
U veću posudu stavite na kockice isečenog kravljeg maslaca i krem sira i ostavite na sobnoj temperaturi da omekšaju. Jaja takođe treba da budu na sobnoj temperaturi. Operite suvo grožđe i potopite ga u toplu vodu....
Krem čorba od povrća od koje se ozdraviKrem čorba od povrća od koje se ozdravi
27. jun
Očišćeno i isečemo povrće skuvamo sa solju. Pasiramo i dodajemo maslac. Pre serviranja dodajemo 2-3 supene kašike pavlake po izboru u svaku porciju. Možemo posuti peršunom....
Ćuftice sa kačkavaljem koje se tope u ustimaĆuftice sa kačkavaljem koje se tope u ustima
01. dec.
U sredinu svake stavljamo komad kačkavalja, prethodno ga sečemo na 6-8 kocki. Ponovo oblikujemo ćuftice, pazimo da kačkavalj bude u unutrašnjosti. Svaku ćufticu posipamo susamom i uvaljamo lepo u kukuruzno brašno....
Koje vino kada i uz šta se servira?Koje vino kada i uz šta se servira?
24. nov.
Eto zašto je dobro da se tokom vrućih letnjih dana i u zagrejanim salonima tokom zime flaše sa belim vinom stavljaju u posudu sa izmrvljenim ledom koja se stavlja na sredinu stola....
Biljke koje detoksikuju teloBiljke koje detoksikuju telo
26. mart
Spisak sa detoks biljaka nije dokraja iscrpljen, ali smo probali da uključimo najdostupnije i poznate bugarske biljke. Koju biljku ćete izabrati za sebe, zavisi od vaših konretnih potreba i preferencija ukusa....
Koje biljno mleko se za šta koristi?Koje biljno mleko se za šta koristi?
09. okt.
Ali danas nećemo to komentarisati, već to za šta se koje biljno mleko koristi. Međutim, pre nego što pređemo na to, hajde da vidimo šta su to biljna mleka!...
Kako se suše biljke?Kako se suše biljke?
14. jun
Ovaj postupak se radi tako što se listovi ponovo odvajaju i stavljaju u pleh za pečenje. Pokrijte ih i ostavite da odstoje 30 minuta na 40-50 stepeni. Posle pola sata okrenite ih i ponovo uključite rernu na 30 minuta....
Kako se čuva vino?Kako se čuva vino?
14. okt.
Ako čitate ovaj članak, verovatno posedujete barem nekoliko flaša skupog, kvalitetnog i odležanog vina. Ili verovatnije - prosto ste ljubitelj alkoholnog pića i ne znate kako tačno da ga čuvate kada je već kupljeno, da...
Koje vino se poklanja?Koje vino se poklanja?
26. nov.
Vino je klasično piće poznato od antičkih vremena i povezano sa vojnim podvizima i verskim ritualima. Smatra se pićem bogova, vino čuva i prenosi svoju vrednost tokom vremena. Zbog svoje sofisticirane prirode, vino je...
Koje biljke treba izbegavati tokom trudnoće?Koje biljke treba izbegavati tokom trudnoće?
08. april
Biljke sa hormonskom aktivnošću - ove biljke takođe treba izbegavati jer remete hormonsku ravnotežu neophodnu za pravilnu trudnoću....
Koje biljke umiruju nervni sistem?Koje biljke umiruju nervni sistem?
16. dec.
Druge korisne biljke su srdačica, glog i hmelj. Topli čaj od nane, zaslađen sa malo meda je izuzetno koristan kod različitih nervnih tegoba. Zatim dolaze biljke valerijana, kamilica i žuti kantarion....
Uz koje vino se jede jagnjetina?Uz koje vino se jede jagnjetina?
15. dec.
Po tradiciji, kod nas je jagnjeće meso najpoželjnije u proleće i početkom leta. Uvereno možemo da kažemo da prolećni praznici idu ruku pod ruku sa pečenom jagnjetinom ili jagnjetinom sa začinima. Nezavisno od toga...
Koje je vino jače?Koje je vino jače?
24. januar
Vino ne spada u jaka alkoholna pića, ali ako treba da budemo iskreni, nije ni sasvim slabo. Procenat alkohola u vinu može da se kreće od 5,5% do čitavih 23%. Sadržaj alkohola u vinu ne određuje samo vrsta grožđa od koga...
Od kojeg grožđa se dobija dobro vinoOd kojeg grožđa se dobija dobro vino
22. jun
Dobro vino je eliksir koji su ljudi poštovali od davnina. Pravljenje dobrog vina nije jednostavan zadatak, jer podrazumeva odabir i ispravnu primenu svih elemenata u procesu njegove proizvodnje - počev od odabira sorte...
Bolesti koje se leče rakijomBolesti koje se leče rakijom
16. okt.
Uveče se na bolno mesto stavlja oblog sa rakijom; Zubobolja i parodontitis Kod bolova u zubima ili u desnima potrebno je isprati usnu duplju rakijom....
Koje meso se koliko pečeKoje meso se koliko peče
26. jul
Prethodna obrada mesa zahteva da se ono brzo opere pod mlazom vode, a komad mesa treba da bude ceo. Ako je meso isečeno, ono gubi sokove, a njegova hranljiva vrednost opada. U francuskoj kuhinji je pranje mesa zamenjeno...
Ovi začini ne treba da se stavljaju u isto jeloOvi začini ne treba da se stavljaju u isto jelo
09. april
Upotrebljava se i za mariniranje i konzerviranje i za razliku od većine začina stavlja se na samom početku kuvanja;/page page11....
Testo koje ne stariTesto koje ne stari
21. sep.
Od testa se prave pogačice, mekike, kora za picu i kolačići. Testo koje ne stari je gotovo....
VinoVino
01. april
Zato Homer opisuje vino takvim epitetima kao što su „miomirisno“ i „slatko mirisno“. 2000 godina kasnije, Vizantinci su pravili vino u koje su dodavali i aromatično bilje i mirisne smole i sipali ga u amfore dimljene voskom...
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?
08. januar
Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
Koje voće se preporučuje kod dijabetesa?Koje voće se preporučuje kod dijabetesa?
26. maj
Dijabetes ne treba da je presuda, pošto se može živeti sasvim kvalitetno i ispunjeno, pa čak i kada je ovakvo ozbiljno oboljenje u pitanju. Nije obavezno da se odreknete svakodnevnih namirnica i voća, čak one bi trebalo...
Koliko šećera se stavlja u vino?Koliko šećera se stavlja u vino?
18. okt.
Dobro domaće vino, nezavisno da li je reč o crnom ili belom vinu, pravi se od kvalitetnog grožđa sa visokim sadržajem šećera. Kako bi proces burne fermentacije započeo, a on dolazi nakon muljanja grožđa, šira koja se dobija...
Koliko šećera se stavlja u vino?Koliko šećera se stavlja u vino?
18. januar
Pravilo je da se sadržaj šećera u vinu meri neposredno nakon muljanja vina i nakon stavljanja u posudu u kojoj će proteći proces burne fermentacije ili vrenja....